«Ύβρις και πρόκληση κατά των Χριστιανών σε ολόκληρο τον κόσμο»

Δήλωση των τεσσάρων Μητροπολιτών της Θράκης για την Αγία Σοφία

Σε κοινή δήλωση για το θέμα της μετατροπής σε τζαμί της Αγίας Σοφίας, προχώρησαν οι τέσσερις Μητροπολίτες της Θράκης, στην οποία αναφέρουν τα εξής:

Η μετατροπή της Εκκλησίας της Αγίας του Θεού Σοφίας σε ενεργό τέμενος, με πρωτοβουλία του κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποτελεί ύβρη και πρόκληση κατά των Χριστιανών σε ολόκληρο τον κόσμο. Το κατ’ εξοχήν ιερό και ιστορικό σύμβολο του Χριστιανισμού χρησιμοποιείται ως εργαλείο από τον Τούρκο Πρόεδρο, στην απόπειρα του να οικοδομήσει ένα σύγχρονο νεο-οθωμανικό ισλαμικό κράτος με τα χαρακτηριστικά χαλιφάτου.
Απέναντι σ’ αυτή την πρόκληση η Ελλάδα, ως Ευρωπαϊκή χώρα δικαίου, χωρίς να υποχωρεί στα εθνικά δικαιώματα της, οφείλει να συνεχίσει να δίνει μαθήματα δημοκρατίας. Η Θράκη είναι το υπόδειγμα ενός τόπου πρότυπο και παραδείγματος προς μίμηση. Η ειρηνική συνύπαρξη πληθυσμών με διαφορετική θρησκεία και ο σεβασμός της θρησκευτικής ελευθερίας είναι κατακτήσεις που δεν αμφισβητούνται, αλλά και δεν πρέπει να υπονομευτούν. Εξάλλου, η ευαγγελική αγάπη είναι το σημαντικότερο διαχρονικό και πανανθρώπινο χριστιανικό μήνυμα.
Αυτήν θα συνεχίσουμε απαρέγκλιτα να κηρύσσουμε στη Θράκη, τόσο με λόγια όσο και με έργα. Και με αυτήν θα εξακολουθήσουμε να πορευόμαστε.
Οι 4 Μητροπολίτες καταδικάζουμε την απόφαση και καλούμε όλον τον χριστιανικό και πολιτισμένο κόσμο να αντιδράσει με κάθε πρόσφορο τρόπο για την αποκατάσταση του μνημείου και την απόδοσή του στην ορθή χρήση του.

† Ο Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ
† Ο Ξάνθης και Περιθεωρίου ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ
† Ο Αλεξανδρουπόλεως ΑΝΘΙΜΟΣ
† Ο Μαρωνείας και Κομοτηνής ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ

Πένθιμα θα χτυπήσουν οι καμπάνες σε όλο τον Βόρειο Έβρο

Αυτό ανακοίνωσε ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ.κ. Δαμασκηνός κατά την ομιλία του προς τους πιστούς στον Πανηγυρικό Εσπερινό της παραμονής της Εορτής της Αγίας Μαρίνας στο Διδυμότειχο, σχολιάζοντας τις πρόσφατες εξελίξεις, με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Ακολούθως οι πιστοί ενημερώθηκαν πως η Παρασκευή 24 Ιουλίου ορίζεται ως ημέρα πένθους, οπότε και οι καμπάνες όλων των εκκλησιών της Μητρόπολης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου θα ηχήσουν πένθιμα από τις 8 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ.

Παράλληλα οι σημαίες των εκκλησιών και των λοιπών εκκλησιαστικών καταστημάτων θα υψωθούν μεσίστιες. Συγκεκριμένα αναφέρεται:

«Αὐτές τίς μέρες θλίψη καί ἀνείπωτο πόνο δοκιμάζουν οἱ Ἑλληνες, ἁπανταχοῦ τῆς γῆς, μετά τό πρόσφατο ἐγχείρημα τοῦ ἡγέτη τῆς γειτονικῆς χώρας νά μετατρέψῃ μετά ἀπό 86 χρόνια, σέ τζαμί καί πάλι τήν Ἁγία Σοφία, τό ἱερό αὐτό σύμβολο ἑκατομμυρίων Ὀρθοδόξων, τήν κιβωτό τῶν ἱερῶν καί τῶν ὁσίων τῆς Ρωμιοσύνης, τό καύχημα τῆς Χριστιανοσύνης, τό Παλλάδιο τοῦ πολιτισμοῦ, πάνω στόν ὁποῖο θεμελιώνεται ὁ πολιτισμός τῆς Εὐρώπης».