Βιβλιοπαρουσίαση της νέας έκδοσης «Παλαιστινιακή Ποίηση» στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλεξανδρούπολης

Οι Εκδόσεις Ειρήνη από κοινού με την Επιτροπή Ειρήνης Αλεξανδρούπολης διοργανώνουν βιβλιοπαρουσίαση της νέας έκδοσης «Παλαιστινιακή Ποίηση», την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου στις 18:30 στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλεξανδρούπολης, οδός Αίνου 46.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν:

  • Νίκη Δραμανίδου, Δημοτική Σύμβουλος Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Αλεξανδρούπολης και Πρόεδρος Α’ ΕΛΜΕ Έβρου.
  • Σωτηρία Μαραγκοζάκη, Δημοσιογράφος και Συγγραφέας.

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο εκδότης Κωνσταντίνος Κατσικέας.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης θα διαβαστούν ορισμένα από τα ποιήματα που περιέχονται στην έκδοση ενώ στη συνέχεια θ’ ακολουθήσει σύντομο μουσικό αφιέρωμα.

Στο βιβλίο που θα παρουσιαστεί περιλαμβάνονται ποιήματα και βιογραφικά τριών μεγάλων Παλαιστινίων ποιητών, των Μαχμούντ Νταρουίς, Σαμίχ Αλ Κάσεμ και Ταουφίκ Ζαγιάντ.

Την Εισαγωγή υπογράφει ο Πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, κ. Yussef Victor Dorkhom.

Το ιστορικό πλαίσιο δίνεται μέσα από τον πρόλογο του κ. Γιώργου Μαργαρίτη με τίτλο «Προϊστορία του δράματος» που αναδεικνύει τη μακρά πορεία που οδήγησε μέχρι και τη Νάγκμπα το 1948, καθώς και από το ιστορικό χρονικό που υπογράφει το Τμήμα Ιστορίας των Εκδόσεων για τα σημαντικότερα γεγονότα από το 1948 μέχρι και τις μέρες μας.

Η έκδοση περιέχει μια σύντομη επισκόπηση της Παλαιστινιακής λογοτεχνίας.

Ιδιαίτερη θέση κατέχουν τα 26 χαρακτικά του Δημήτρη Κατσικογιάννη, με θέμα την αντίσταση του Παλαιστινιακού λαού, τα οποία δώρισε στον λαό της Παλαιστίνης μέσα από την Ερυθρά Ημισέληνο.

Το εξώφυλλο της έκδοσης, στο οποίο απεικονίζεται ένα από τα έργα της, επιμελήθηκε η εικαστικός Εύα Μελά, πρώην Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών.

Στην Παλαιστινιακή Ποίηση η γη είναι ζωντανή ιστορία. Δεν αντιμετωπίζεται μόνο ως φυσικό φαινόμενο ή σαν φυσική ομορφιά αλλά και ως ενσάρκωση της ιστορίας.

Μέσα σ΄ αυτό το αδιάκοπο παιχνίδι της ανάλυσης και της σύνθεσης δεσπόζουν οι Βαβυλώνιοι μύθοι της γονιμότητας, το παιχνίδισμα των αντιθέτων που οδηγεί στη δεύτερη γέννηση, στην αναβίωση. Στην αραβική ποίηση οι μύθοι αυτοί αποτελούν βασικό δομικό στοιχείο. Στην παλαιστινιακή ποίηση που εκφράζει μια συγκεκριμένη ιστορική κρίση, οι έννοιες του θανάτου, της ανανέωσης και της δεύτερης γέννησης παίρνουν μια ιστορική και πολιτική διάσταση χωρίς να πέφτει η ποίηση στην εύκολη πολιτικολογία. Στο λεξιλόγιό της κυριαρχούν λέξεις φορτισμένες με παλμική ζωτικότητα: η ελιά, η φοινικιά, η πορτοκαλιά, το ποτάμι, τα λουλούδια, η θάλασσα, τα σύννεφα, το χορτάρι, τα σπουργίτια, ο άνεμος, η βροχή, η θύελλα, το ουράνιο τόξο κλπ. Η έντονη παρουσία στοιχείων που εκφράζουν την ανανέωση, την αέναη αλλαγή είναι έμμεσες αναφορές στη δεύτερη γέννηση, στην αναβίωση, στην επανάσταση.

Η παλαιστινιακή αντιστασιακή ποίηση είναι άμεση, δεν παζαρεύει, δεν είναι τραγούδια για την αλλαγή και την επανάσταση, είναι επαναστατική πράξη.

Οι Μαχμούντ Νταρουίς, Ταουφίκ Ζαγιάντ και Σαμίχ Αλ Κάσεμ όχι τυχαία έχουν καταξιωθεί μέσα από το έργο τους ανάμεσα στους μεγάλους ποιητές. Με το έργο τους μας ταξιδεύουν στη Παλαιστίνη. Όχι μόνο στη γη και τη φύση της αλλά και στους ανθρώπους της, στην ιστορία της. Σε λίγους στίχους, με ιδιαίτερη μαεστρία μπορούν να μας μεταφέρουν τα βιώματα του λαού της που αντιστέκεται πάνω από 75 χρόνια στον κατακτητή. Ο παλαιστινιακός λαός αντιστέκεται στον κατακτητή, αλλά ταυτόχρονα ξέρει να ζει, να αγαπά, να ερωτεύεται, να παντρεύεται, να προσεύχεται, να δουλεύει, να μαθαίνει, να γελά, να ονειρεύεται.

Το βιβλίο αυτό ωστόσο είναι παραπάνω από μια ποιητική συλλογή, από έναν ύμνο στην ελευθερία…