Το μυθιστόρημα της Σωτηρίας Μαραγκοζάκη “Ο κλήρος του αίματος” παρουσιάζεται στο πολιτιστικό καφενείο Μπεντρεντίν στην Ορεστιάδα

Το συνεργατικό πολιτιστικό καφενείο Μπεντρεντίν, η ΕΡΑ Ορεστιάδας και οι εκδόσεις Πατάκη, σας προσκαλούν το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 19:30, στην παρουσίαση του βιβλίου της Σωτηρίας Μαραγκοζάκη «Ο κλήρος του αίματος».

Στην εκδήλωση, που θα λάβει χώρα στο Μπεντρεντίν (πεζόδρομος Σεύθη Α’ 6, Ορεστιάδα), η Σωτηρία Μαραγκοζάκη θα συνομιλήσει με τη δημοσιογράφο Χρυσούλα Σαμουρίδου, ενώ παράλληλα θα προβληθεί σπάνιο αρχειακό υλικό

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Έξι πρόσωπα, δύο γυναίκες και τέσσερις άνδρες, ισορροπούν στη µεθοριακή γραμμή µεταξύ µύθου και πραγματικότητας, τόπου και ουτοπίας, ελευθερίας και αναγκαιότητας, ζωής και θανάτου, απολλώνιου και διονυσιακού. Μες στη δίνη του εµφυλίου πολέμου, οι ήρωες ζουν το υπαρξιακό τους δράμα, σφοδρές συγκρούσεις µε τους άλλους και µε τον ίδιο τους τον εαυτό. Ό,τι κι αν επιλέξουν, είτε την ωµότητα της αλήθειας είτε την παραμυθία του ψεύδους, συνδιαμορφώνουν την ιστορία χωρίς αποσιωπήσεις.

Ο κλήρος του αίματος είναι ένα µυθιστόρηµα πολυφωνικό, µε κυρίαρχες τις αντιθέσεις των διλημμάτων και ερωτήματα για τη δύναμη και την επιβολή, για τη συγχώρεση, τη µνήµη και τη λήθη. Μία απόπειρα συγκερασμού µεταµυθοπλασίας και ντοκουμέντου, έπους και αρχαίου δράματος, λαϊκής παράδοσης και ιστορικών γεγονότων, µε φόντο τον ελληνικό Εµφύλιο, αν και υπερβαίνει το συγκεκριμένο πλαίσιο και συνομιλεί µε το µέλλον. Εν τέλει το αίμα που έγινε νερό γίνεται και µελάνι.

Η συγγραφέας

Η Σωτηρία Μαραγκοζάκη γεννήθηκε στα Λουτρά Τραϊανούπολης και ζει στην Αλεξανδρούπολη. Σπούδασε οικονομικά στην ανώτερη εκπαίδευση. Εργάστηκε ως δηµοσιογράφος στο ραδιόφωνο (ΕΡΑ Ορεστιάδας, ΕΡΑ Κομοτηνής κ.ά.), στην ηµερήσια εφημερίδα της Θράκης “Η Γνώμη”, σε περιοδικά, καθώς και στην τοπική αυτοδιοίκηση ως υπεύθυνη Γραφείου Τύπου στους Δήμους Τραϊανούπολης και Αλεξανδρούπολης. Είναι µέλος της Ένωσης Συντακτών Ηµερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης.

Έχει τιµηθεί για την ανάδειξη θεμάτων πολιτισμού και φιλαναγνωσίας (από το ΕΚΕΒΙ, τη Νομαρχία Έβρου, τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, τον Νομαρχιακό Σύλλογο Ατόµων µε Αναπηρία Έβρου, τον Σύλλογο Κυριών και Δεσποινίδων Αλεξανδρούπολης). Το πρώτο της µυθιστόρηµα, “Ο Ύπατος της Σµύρνης” (2012), τιµήθηκε µε εύφημη µνεία από το λογοτεχνικό περιοδικό “Αναγνώστης”. Διηγήματα της, που δηµοσιεύτηκαν σε περιοδικά λόγου και κυκλοφόρησαν σε οµαδικές συλλογές, έχουν βραβευτεί σε πανελλήνιους διαγωνισμούς.