Τιμητικός Έπαινος για το 3ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης σε Πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό ταινίας μικρού μήκους

Τιμητικό Έπαινο απέσπασε το 3ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης «Δόμνα Βισβίζη» στον Πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό δημιουργίας ταινίας μικρού μήκους (βίντεο), με θέμα: «Μνήμες Μικράς Ασίας – Πόντου: 1922-2022», τον οποίο διοργάνωσε το Υπουργείο Παιδείας. Ειδικότερα, οι μαθητές κλήθηκαν να δημιουργήσουν μια ταινία μικρού μήκους διάρκειας μέχρι 6 λεπτών, εμπνεόμενοι από μία προσωπικότητα, η οποία είτε γεννήθηκε και ανατράφηκε, είτε ανέπτυξε σημαντική δράση στη Μικρά Ασία και στον Πόντο.

Οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου, Αλλοίμονος Ευστράτιος-Νεκτάριος, Κοΐδης Νικόλαος, Γκιόκας Μαρίνος και Βασιλειάδης Αλέξανδρος, επέλεξαν τον Ηλία Βενέζη, που ήταν μία από τις 4 προτεινόμενες προσωπικότητες, και δημιούργησαν μαζί με τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό κ. Κίτσο Δημήτρη, Φιλόλογο του σχολείου, την ταινία με τον τίτλο «Μίλησε… η μνήμη».

Η ταινία αποτελεί ένα σύντομο οδοιπορικό στο Αϊβαλί, την πατρίδα του Βενέζη, και στη Μυτιλήνη, τον τόπο όπου κατέφυγε ως πρόσφυγας μετά τη Μικρασιατική καταστροφή. Συγχρόνως, όμως, με τη βοήθεια του ομότιμου καθηγητή Ιστορίας κ. Χατζόπουλου Κωνσταντίνου, προσεγγίζεται και η τοπική μας ιστορία, σε σχέση με τους πρόσφυγες που κατέληξαν στον τόπο μας, τη Θράκη, μετά το 1922. To τελικό αποτέλεσμα ήταν απόρροια της συλλογής και μελέτης στοιχείων από διάφορες πηγές και μαρτυρίες.

Το επόμενο διάστημα, οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης μαζί με τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό θα παραλάβουν τον τιμητικό έπαινο, σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, η οποία θα συνδυαστεί με εκπαιδευτική επίσκεψη στη Χαλκίδα, που προετοίμασαν οι διοργανωτές του διαγωνισμού.