Θύελλα αντιδράσεων για την κατασκευή αιολικών πάρκων στις καμένες περιοχές του Έβρου

Απάντηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μ.Θ στην Ορνιθολογική Εταιρεία περί αδειοδότησης

Μόλις λίγες εβδομάδες μετά την καταστροφική πυρκαγιά στον Έβρο, η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης να προχωρήσει σε αδειοδότηση Αιολικού Σταθμού (ΑΣΠΗΕ) μέσα στην καμένη έκταση και εντός της περιοχής Natura και μάλιστα εκεί που βρίσκονταν τα ενδιαιτήματα του μαυρόγυπα προκαλεί “θύελλα” αντιδράσεων.

Συγκεκριμένα, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης έδωσε άδεια στις 20/9/2023 για ανεμογεννήτριες εντός της καμένης έκτασης και μέσα στην περιοχή NATURA (Ζώνη Ειδικής Προστασίας, ΖΕΠ) GR1110009 «Νότιο Δασικό Σύμπλεγμα Έβρου», όπως καταγγέλλει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Το 85% μάλιστα της έκτασης της περιοχής , εντός της οποίας αδειοδοτήθηκε ο ΑΣΠΗΕ, εμπίπτει εντός της καμένης έκτασης από τη φετινή πυρκαγιά του Έβρου.

Όπως σημειώνεται στην καταγγελία , η αδειοδότηση βασίστηκε στην ομόφωνα θετική εισήγηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ) Θράκης, το οποίο παρέκαμψε προκλητικά την αρνητική γνωμοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ (Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς) για το συγκεκριμένο έργο.

Στην καταγγελία που έφερε στο φως η ελληνική ορνιθολογική εταιρεία τονίζεται ότι το ΥΠΕΝ έχει στα χέρια του όλες τις απαραίτητες επιστημονικές μελέτες και τα νομοθετικά εργαλεία για τη βέλτιστη ρύθμιση της συγκεκριμένης δραστηριότητας προς την κατεύθυνση της προστασίας των απειλούμενων γυπών, ωστόσο
σε πολλές περιπτώσεις όχι απλά δεν τις συμβουλεύεται, αλλά ακόμα
και τις καταστρατηγεί!

Αναφορικά με το ζήτημα που δημιουργήθηκε από το Δελτίο Τύπου της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας περί αδειοδότησης ανεμογεννητριών στα «καμένα του Έβρου», η Α.Δ.Μ-Θ. δηλώνει την απογοήτευσή της για τα ψεύδη και τις συκοφαντίες που αυτή περιλαμβάνει και προς αποκατάσταση της αλήθειας σάς ενημερώνει για τα εξής:

Όπως εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς τόσο από τις δορυφορικές φωτογραφίες, όσο και από τη χρήση της εφαρμογής Copernicus, οι αδειοδοτημένες ανεμογεννήτριες ΔΕΝ βρίσκονται εντός των καμένων. Φυσικά,
δεν βρίσκονται στον χώρο της Δαδιάς. Επιπλέον και επειδή ΜΟΝΟ η επί τόπου παρουσία μπορεί να αποτυπώσει την πραγματικότητα, η Α.Δ.Μ-Θ. μετέβη στον χώρο και με την χρήση καμερών αποδεικνύει την αλήθεια (σχετικό υλικό επισυνάπτεται). Σημειώνεται πως στην περιοχή λειτουργεί ΗΔΗ αιολικό πάρκο!

Λέγεται πως η αδειοδότηση προχώρησε παρά την αρνητική «γνωμοδότηση» του ΟΦΥΠΕΚΑ. Ο OΦΥΠΕΚΑ δεν γνωμοδοτεί, αλλά εισηγείται στο ΥΠΕΝ, στην Γενική Διεύθυνση Βιοποικιλότητας και Περιβάλλοντος, η οποία και γνωμοδοτεί. Επομένως, λαμβάνεται υπόψη η γνώμη του ΥΠΕΝ, η οποία και εν προκειμένω, ήταν θετική. Και βέβαια το ΥΠΕΝ εκφράστηκε μέσω αναλυτικής τεκμηρίωσης του Γενικού Διευθυντή (σελίδες 8 και 9 της ΑΕΠΟ) και όχι με μια απλή κατάφαση όπως συκοφαντικά αναφέρθηκε.

Το σύνολο των γνωμοδοτήσεων όλων, συμπεριλαμβανομένων και των ΔΑΣΙΚΩΝ Υπηρεσιών, ήταν θετικές. Κανένας λόγος μη παροχής έγκρισης περιβαλλοντικών όρων δεν υπήρχε, ιδίως κατά το χρονικό διάστημα (Ιούλιος 2023) όπου και ελήφθησαν όλες οι αποφάσεις.

Σε κάθε περίπτωση στην απόφαση περιλαμβάνονται όλες οι δικλείδες που επιτρέπουν στις Δασικές Υπηρεσίες να μην προχωρήσουν σε εγκατάσταση των γεννητριών και συνεπώς υλοποίησης του έργου, σε περίπτωση μεταβολής των συνθηκών, όπως τώρα. Οι πυρκαγιές δυσχεραίνουν και δεν διευκολύνουν την εγκατάσταση ανεμογεννητριών.

Στην Α.Δ.Μ-Θ. είμαστε πολύ προσεκτικοί σε θέματα προστασίας Περιβάλλοντος κάτι που αναγνωρίστηκε και στις εκθέσεις της WWF. Σε ειδικό κεφάλαιο της ΑΕΠΟ θεσπίζονται πρόσθετοι όροι, αυστηροί και επιστημονικά τεκμηριωμένοι, για την προστασία των πτηνών. Πρόκειται για μια εξαιρετική και επίπονη δουλειά που φανερώνει την προσήλωση της Α.Δ.Μ-Θ. και των στελεχών της στην προστασία των πτηνών. Αισθανόμαστε βαθιά απογοητευμένοι και προσβεβλημένοι που οι όροι αυτοί δεν έτυχαν της προσήκουσας προσοχής.