Σε 8 μήνες έτοιμες οι νέες εγκαταστάσεις στο ΚΥΤ-ΠΡΟΚΕΚΑ Ορεστιάδα

Υπεγράφη η σύμβαση του έργου με τίτλο Κατασκευή Περιφερειακών Υπηρεσιών, δομών και διακριτών χώρων στη νήσο Λέσβο και στη νήσο Χίο και αναβάθμιση υφιστάμενης Δομής στο Φυλάκιο Έβρου.

Ανάδοχος του έργου είναι η εταιρεία ΤΕΡΝΑ Ανώνυμος Τουριστική Τεχνική και Ναυτιλιακή Εταιρεία και αναθέτουσα αρχή το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Οι υπογραφές στη σύμβαση για την υλοποίηση του έργου “έπεσαν” στις 17/12/2021 και θα έχει διάρκεια 8 μήνες, όπως ήδη είχε ενημερώσει ο Νότης Μηταράκης κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στη Βουλή της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.

Υπενθυμίζεται ότι στην ίδια Επιτροπή ο αρμόδιος υπουργός περί του ΠΡΟΚΕΚΑ Τάκης Θεοδωρικάκος δεσμεύτηκε ότι η δυναμικότητα του Κέντρου θα επιστρέψει στον αριθμό του αρχικού σχεδιασμού των 375 ατόμων, ενώ ο κ. Μηταράκης έκανε λόγο για αύξηση χωρητικότητας κατά 240 άτομα στο ΠΡΟΚΕΚΑ και 20 επιπλέον άτομα σε χώρους καραντίνας, γεγονός που επιβεβαιώνεται από την υπογραφή της σύμβασης τελικά.

Το συνολικό έργο για Λέσβο, Χίο και Φυλάκιο έχει προϋπολογισμό 176 εκατ. (142 εκατ. αξία χωρίς ΦΠΑ) και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και από το Εθνικό Πρόγραμμα Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας 2014-2020.

Η περιγραφή του έργου στο Φυλάκιο

Το ΚΥΤ Φυλακίου χωροθετείται στην Κοινότητα Φυλακίου, Δημοτικής Ενότητας Κυπρίνου στο Δ. Ορεστιάδας, Περιφερειακή Ενότητα Έβρου και έχει σήμερα χωρητικότητα 330 ατόμων, ενώ το όμορο ΠΡΟΚΕΚΑ 370 ατόμων.

Η υφιστάμενη εγκατάσταση εκτείνεται σε περίπου 25 στρέμματα, ενώ συμπεριλαμβάνει χώρους διοίκησης, χώρους για το γραφείο ασύλου και χώρους για την καταγραφή και την ταυτοποίηση.

Η αναβάθμιση αφορά σε έκταση επιφάνειας 33.718 m2 η οποία γειτνιάζει με το υφιστάμενο ΚΥΤ. Θα περιβληθεί από περιμετρική οδό πλάτους 8 μέτρων με ασφαλτοστρωμένο δρόμο με περίφραξη.

Η επέκταση της Δομής αφορά χώρους δυναμικότητας 240 ατόμων σε προαναχωρησιακά κέντρα κράτησης και 20 ατόμων σε χώρους καραντίνας.

Τα κτίρια θα καταλαμβάνουν έκταση 6.400 m2 περίπου (δόμηση), ενώ προβλέπονται και επτά (7) μεταλλικά στέγαστρα των 300m2 έκαστο και τρία (3) γήπεδα. Θα υπάρχουν επιμέρους τμήματα με ξεχωριστές περιφράξεις και περιμετρικούς δρόμους.