Ψήφισμα διαμαρτυρίας για τις ανεμογεννήτριες στο δάσος Πετρωτών – Πενταλόφου εξέδωσαν οι πολίτες του βορείου Έβρου δείχνοντας την καθολική αντίθεση τους
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργάνωσαν την Κυριακή 2 Ιουνίου στον Πεντάλοφο ο Σύλλογος Δρομέων Ορεστιάδας, Ο Περιπατητικός και Φυισολατρικός Σύλλογος Πενταλόφου και ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Πετρωτών. Τα μέλη των συλλόγων εκφράζουν την αντίθεσή τους στα σχέδια εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην περιοχή, θεωρώντας οτι έτσι θα υποβαθμιστεί το δασικό οικοσύστημα της Ορεστιάδας, με σημαντικές επιπτώσεις.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, το Υπουργείο Ενέργειας έδωσε έγκριση για την υλοποίηση του σχεδίου, χωρίς να λάβει υπόψη τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων, αλλά και των κατοίκων της περιοχής. Αυτό που ζητούν είναι η ακύρωση των αποφάσεων έγκρισης περιβαλλοντικών όρων και τη μη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή Πετρωτών και Πενταλόφου.
Η προηγούμενη δράση διαμαρτυρίας είχε πραγματοποιηθεί, και πάλι με πρωτοβουλία των τριών συλλόγων, στις 21 Απριλίου στα Πετρωτά και αφορούσε τον σχεδιαζόμενο αιολικό σταθμό (8 ανεμογεννητριών) στη «Μαύρη Πέτρα», ωστόσο μεσολάβησε η έκδοση απόφασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και για δεύτερο αιολικό σταθμό, 19 ανεμογεννητριών, στην «Αετοκορφή», εντείνοντας τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, που μέσω συλλόγων, φορέων και υπηρεσιών έχει επανειλημμένα εκφραστεί αρνητικά στη χωροθέτηση των αιολικών πάρκων στο δασικό σύμπλεγμα του Τριγώνου.
Οι παραπάνω φορείς δηλώνουν:
- Αντιτίθεμαστε στην εγκατάσταση 27 ανεμογεννητριών στις θέσεις Αετοκορφή (19 ανεμογεννήτριες) και Μαύρη Πέτρα (8 ανεμογεννήτριες), που θα υποβαθμίσουν το Δασικό Σύμπλεγμα του Τριγώνου.
- Ανησυχούμε για τις επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής, το περιβάλλον και την ανάπτυξη της περιοχής.
- Ο θόρυβος, η σκιά και η υποβάθμιση του τοπίου έρχονται σε αντίθεση με την επιθυμία για μια ήρεμη και υγιή διαβίωση.
Για την απουσία διαφάνειας και ουσιαστικής συμμετοχής των πολιτών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Η τοπική κοινωνία αισθάνεται αγνοημένη και αποκλεισμένη, με τις ανησυχίες της να μην λαμβάνονται υπόψη. - Απαιτούμε μέτρα στήριξης για την περιοχή, υποδομές, δίκτυα, συντήρηση εκσυγχρονισμός του αρδευτικού δικτύου Τριγώνου, άμεση λύση του προβλήματος της παροχής νερού άρδευσης από τον ποταμό Άρδα, πριν τη λήξη της συμφωνίας με τη Βουλγαρία στις 09/07/2024.
Μάλιστα οι ίδιοι, δίνουν και τη δική τους πρόταση για την ανάπτυξη της συγκεκριμένης περιοχής:
“Επιθυμούμε τη στήριξη κάθε ήπιας και αειφόρου αναπτυξιακής προοπτικής για τις τοπικές κοινωνίες, όπως είναι η αξιοποίηση του υφιστάμενου δικτύου μονοπατιών (για αναψυχή, πεζοπορία, αθλητικές εκδηλώσεις) και η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού (οικοπαρατήρηση, φωτογράφιση φύσης).
-Επιθυμούμε τη διατήρηση της φυσιογνωμίας και της υψηλής οικολογικής και αισθητικής αξίας του Δασικού Συμπλέγματος Τριγώνου.
- Επιθυμούμε τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την προστασία των απειλούμενων ειδών (ασπροπάρης και χρυσαετός) που φωλιάζουν στην περιοχή”.
Το ψήφισμα διαμαρτυρίας στάλθηκε στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στους βουλευτές του Έβρου, στην Περιφέρεια ΑΜΘ και στον Δήμο Ορεστιάδας και τονίζεται για ακόμη μια φορά η καθολική αντίθεση των πολιτών στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή Πενταλόφου – Πετρωτών και η ακύρωση των ήδη αποφάσεων έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων.