Ν. Γκαρά: Η Θράκη απαιτεί αναπτυξιακό σχέδιο και όχι επικοινωνιακά τερτίπια

11 σημεία για την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θράκη

Ο κ. Μητσοτάκης ήρθε στη Θράκη και επιχειρώντας – για μία ακόμη φορά – να παρουσιάσει μια δήθεν «ειδυλλιακή» εικόνα για τις συνθήκες που βιώνει η κοινωνία της Θράκης και του Έβρου, και τα δήθεν «έργα» της κυβέρνησής του, κατέφυγε με περίσσιο θράσος σε σειρά ψεμάτων, αποσιωπήσεις, διαστρεβλώσεις:

 1. Ξέχασε να πει και να ανακοινώσει το παραμικρό μέτρο στήριξης για την αντιμετώπιση του κύματος ακρίβειας και αισχροκέρδειας (τρόφιμα, ενέργεια, καύσιμα, πρώτες ύλες κλπ) που σαρώνει την κοινωνία του Έβρου σε όλα τα επίπεδα, και οδηγεί νοικοκυριά & επιχειρήσεις σε οικονομική ασφυξία και λουκέτα.
 2. Παρουσίασε πολλά έργα που σχεδίασε, χρηματοδότησε ή υλοποίησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ως δήθεν έργα της κυβέρνησής του (Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Αλεξ/πόλη, επέκταση δικτύου φυσικού αερίου στη Θράκη, αγωγός IGB, προσλήψεις στην Εκπαίδευση, δημιουργία Τοπικών Μονάδων Υγείας κλπ).
 3. Στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει το ότι η κυβέρνησή του, δεν έχει κάνει το παραμικρό από τα όσα ο ίδιος υποσχέθηκε 1,5 χρόνο πριν στη ΔΕΘ για τον Έβρο και τη Θράκη, δεν δίστασε να βαφτίσει το κρέας-ψάρι και να μιλήσει για την «απομόνωση, ως συγκριτικό πλεονέκτημα του Βορείου Έβρου»!
 4. Δεν βρήκε να πει το παραμικρό για το πρωτοφανές φιάσκο της ΝΔ με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που αντί να υιοθετήσουν εξαρχής τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για δημόσιο έλεγχο και αξιοποίησή του μέσω των υποπαραχωρήσεων, με τις ιδεοληψίες και τις εμμονές τους για ιδιωτικοποίηση και ξεπούλημα, οδήγησαν να μην έχει μπει στο λιμάνι, τέσσερα χρόνια τώρα, ούτε βίδα.
 5. Μίλησε για δήθεν αναβάθμιση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης τη στιγμή που είναι οι ίδιοι που δεν εφάρμοσαν την ψηφισμένη από τη Σύγκλητο του ΔΠΘ – και υιοθετημένη από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ – απόφαση για ίδρυση 9 νέων Τμημάτων σε όλη τη Θράκη – Την ίδια στιγμή είναι οι δικοί τους νόμοι (εφαρμογή Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής κλπ) που έχουν πλήξει βαρύτατα τα Πανεπιστημιακά Τμήματα όλης της Θράκης (ιδιαίτερα στην Ορεστιάδα), ενώ το Τμήμα Ψυχολογίας που υποσχέθηκαν στο Διδυμότειχο ακόμη αγνοείται, και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν εγγυάται την παραμονή του Τμήματος της Νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο
 6. Ξεχνώντας την υγειονομική τραγωδία που βίωσε η χώρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τότε που η κυβέρνησή του «πρόκρινε ως λύση» την υποβάθμιση ή ακόμη και την αναστολή λειτουργίας Κέντρων Υγείας και Περιφερειακών Ιατρείων στη Θράκη, παρουσίασε μια εξιδανικευμένη εικόνα για την κατάσταση του ΕΣΥ στη Θράκη – Και αυτό την ώρα που η κυβέρνησή του ψηφίζει νομοσχέδια που ιδιωτικοποιούν και συρρικνώνουν περαιτέρω το ΕΣΥ, και ο Υπουργός Υγείας της ΝΔ μιλά ανοιχτά για υποχρεωτικές συγχωνεύσεις Περιφερειακών Νοσοκομείων.
 7. Δεν βρήκε κουβέντα να πει για μεγάλα έργα στον Έβρο που η κυβέρνησή του αναιτιολόγητα ακύρωσε, όπως η αποκατάσταση των παλιών μεταλλείων της Κίρκης, (έργο πρωτοποριακό και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ από τον ΣΥΡΙΖΑ), ή τη σιδηροδρομική σύνδεση με τα λιμάνια (Πρόγραμμα sea to sea), ενώ τα τελωνεία «πύλες εισόδου» για τον Έβρο ακόμη περιμένουν να αναβαθμιστούν – Κουβέντα επίσης δεν υπήρξε για τις υπηρεσίες ΕΦΚΑ που συγχωνεύονται στον Νομό, τα τραπεζικά υποκαταστήματα ή τα υποκαταστήματα ΕΛΤΑ που καταργούνται, δημιουργώντας συνθήκες «ερημοποίησης» και μη αναστρέψιμης δημογραφικής συρρίκνωσης του Έβρου.
 8. Δεν εξήγησε γιατί η κυβέρνησή του αρνείται πεισματικά να εφαρμόσει, 4 χρόνια τώρα, ψηφισμένη διάταξη από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (νόμος 4608/2019 –Άρθρο 41) για την επιδότηση του λειτουργικού, ενεργειακού, μεταφορικού και εργασιακού κόστους μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε παραμεθόριες περιοχές όπως ο Έβρος.
 9. Μίλησε αόριστα για επιδότηση των σιδηροδρομικών μεταφορών, από τη Θράκη προς την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ενώ δεν υπάρχει τρένο! Ξέχασε να πει πως η κυβέρνησή του καταδίκασε, επί σειρά ετών, σε σιδηροδρομικό αποκλεισμό τη Θράκη – Ταυτόχρονα, δεν βρήκε να πει κουβέντα για τις τεράστιες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην υλοποίηση του Μεταφορικού Ισοδύναμου για τους κατοίκους της Σαμοθράκης, μέτρο που η κυβέρνησή του βρήκε έτοιμο από τον ΣΥΡΙΖΑ.
 10. Δεν βρήκε να πει κουβέντα για ουσιαστικά μέτρα στήριξης και ενίσχυσης των αγροτών και των κτηνοτροφών του Έβρου, που σήμερα και όσο η κυβέρνηση της ΝΔ αφήνει ανέγγιχτη την αισχροκέρδεια στις πρώτες ύλες, στις ζωοτροφές, στα λιπάσματα, αρνείται να ρίξει τους φόρους στα καύσιμα κλπ, αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα – Κανένα μέτρο ενίσχυσης της εργασίας και ανακοπής του κύματος ανεργίας και μετανάστευσης των νέων δεν ανακοινώθηκε.
 11. Θα περιμέναμε από τον κ. Μητσοτάκη να έρθει στον Έβρο και από εδώ να αποδοκιμάσει τις εξαιρετικά επικίνδυνες δηλώσεις του Υφυπουργού Παιδείας, κ. Συρίγου, πριν λίγες ημέρες, πως «θέλουμε η Τουρκία να πάρει F16…διότι είναι προς το συμφέρον μας». Δεν το έπραξε, για μία ακόμη φορά, και όσο αυτή η κυβέρνηση δεν αποδοκιμάζει δημόσια αυτές τις επικίνδυνες δηλώσεις, τόσο η ελληνική κοινωνία ανησυχεί για το ποια είναι τελικά τα σχέδια της ΝΔ στην εξωτερική πολιτική.

Αν κάτι έχουν μάθει όλα αυτά τα χρόνια οι κάτοικοι του Έβρου, μέσα και από την πάνδημη αντίδρασή τους στα σχέδια για εξορύξεις χρυσού στη γη της Θράκης, είναι πως «ότι λάμπει δεν είναι χρυσός».

Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να έρθει στη Θράκη και να αναλωθεί σε επικοινωνιακές εξαγγελίες και κομματικές φιέστες. Επέλεξε τα «θα» από τις πράξεις, ενώ αυτή τη στιγμή οι Θρακιώτες έχουν ανάγκη, από έργα, σοβαρότητα, σχέδιο, στήριξη, δικαιοσύνη παντού, πνοή για τη επόμενη ημέρα. Η χώρα χρειάζεται επειγόντως να κάνει μια νέα αρχή

Άρθρο στην Εφημερίδα “Η Αυγή”
της Νατάσας Γκαρά, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Έβρου
Αν. Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής, Ενημέρωσης & Επικοινωνίας