Εσπευσμένα στη βουλή η τροπολογία Βορίδη για τους δήμους μετά την απόφαση του ΣτΕ

Επιστρέφουν οι αρμοδιότητες στα δημοτικά συμβούλια

Κατατίθεται εσπευσμένα η τροπολογία – νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών για τη λειτουργία των 2/3 των δήμων μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με την οποία κρίνονται αντισυνταγματικές οι διατάξεις του νόμου Θεοδωρικάκου, ως προς τη σύνθεση και τις αρμοδιότητες της Οικονομικής Επιτροπής και της Ποιότητας Ζωής.

Πρόκειται για διορθωτική ρύθμιση που θα ενταχθεί στο ήδη κατατεθέν νομοσχέδιο στη βουλή για την Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση και η οποία συμμορφώνεται με την καθαρογραμμένη πλέον απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο ως γνωστόν δεν μένει μόνο στην κρίση περί αντισυνταγματικότητας, αλλά θέτει και συγκεκριμένη ημερομηνία για την εφαρμογή της απόφασης.

Συγκεκριμένα, με βάση την απόφαση, από την 1η Δεκεμβρίου 2022 και μετά όλες οι αποφάσεις 225 δήμων, όπου η διοίκηση δεν διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία, θεωρούνται άκυρες και μπορούν να προσβληθούν νομικά.

Η τροπολογία – νομοθετική ρύθμιση του Μάκη Βορίδη θα εναρμονίζει τη νομοθεσία με τις επιταγές της πρόσφατης απόφασης του ΣτΕ, η οποία μάλιστα επιδόθηκε στον υπουργό Εσωτερικών στις 2 Ιανουαρίου 2023.

Άρα, όπως εκτιμούν νομικοί σύμβουλοι δήμων, είναι εύλογο το χρονικό διάστημα της κατάθεσης της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης και την ψήφισή της από τη Βουλή μέχρι τα τέλη της άλλης εβδομάδας.

Τι προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση

Η τροπολογία Βορίδη, προσανατολίζεται στη μη αλλαγή του τρόπου συγκρότησης των δυο επιτροπών, Οικονομική και Ποιότητας Ζωής, διότι αυτό δεν επιτάσσεται με βάση της απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Επομένως, θα προβλέπει είτε ολική επαναφορά των αρμοδιοτήτων στα δημοτικά συμβούλια από τις Οικονομικές Επιτροπές, όπου είχαν μεταφερθεί με τις διατάξεις Θεοδωρικάκου, είτε ορισμένων μόνον, οι οποίες αξιολογούνται ως σημαντικές με βάση και το σκεπτικό της επίμαχης απόφασης του ΣτΕ.

Αναφορικά με τη σύνθεση της Οικονομικής Επιτροπής και της Ποιότητας Ζωής των δήμων δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή, αλλά θα μείνουν ως έχουν με βάση την ισχύουσα διάταξη.

«Η κυβέρνηση θα νομοθετήσει, σεβόμενη απολύτως τις κατευθύνσεις που δίνει το Συμβούλιο της Επικρατείας και τις επιλογές της. Θα συμμορφωθεί πλήρως και θα διασφαλίσει και την κυβερνησιμότητα των δήμων, με την τροπολογία αυτή. Η τροπολογία αυτή θα κατατεθεί, κατά πάσα πιθανότητα, στις 16 Ιανουαρίου, για να συζητηθεί στις 17 του μήνα στην Ολομέλεια» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης κατά τη συζήτηση στην κοινοβουλευτική επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης του νομοσχεδίου για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση.