Κυριακή με ανοιχτά μαγαζιά – Αντιδρούν και απεργούν υπάλληλοι και εμπορικοί σύλλογοι

Να μην ανοίξουν τα καταστήματα τους την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022 καλούν τα μέλη τους οι Εμπορικοί Σύλλογοι και το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων – Ιδιωτικών Υπαλλήλων Έβρου έπειτα από ομόφωνη απόφαση των Διοικητικών Συμβουλίων, καταδικάζοντας την απόφαση την κυβέρνησης για άνοιγα των καταστημάτων την Κυριακή 27 Νοεμβρίου , έπειτα από την κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων.

Ενώ λοιπόν, αυτόν τον μήνα ήταν να μην λειτουργήσουν καθόλου τα καταστήματα, λόγω της κατάργησης των ενδιάμεσως εκπτώσεων, η κυβέρνηση με μια αιφνιδιαστική απόφαση ανακοίνωσε ότι ο προγραμματισμός των Κυριακών που προβλέπονταν θα γίνει κανονικά.

Αντιδρώντας, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) στον κλάδο του εμπορίου προκήρυξε πανελλαδική 24ωρη απεργία, φέρνοντας δυσκολίες στη λειτουργία των καταστημάτων.

Ούτε οι έμποροί, αλλά ούτε οι εργαζόμενοι συμφωνούν με το άνοιγμα. Η κυβέρνηση « υποχωρεί στα θέλω» των πολυεθνικών επιχειρήσεων αναφέρουν και με το παρακάτω σύνθημα εναντιώνονται.

Η ΟΡΓΗ ΜΑΣ ΞΕΧΕΙΛΙΖΕΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΜΑΣ

Οι μεγαλέμποροι απαίτησαν ν΄ ανοίξουν τα καταστήματα μια Κυριακή του Νοέμβρη και η κυβέρνηση ικανοποίησε την απαίτηση τους για την Κυριακή 27 Νοέμβρη.

Τρέχουν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των εμπορικών αλυσίδων για να τους εξασφαλίσουν όλο και περισσότερα κέρδη ενώ για μας, τους εργαζόμενους στο εμπόριο και τους αυτοαπασχολούμενους, έχουν ”καλάθια νοικοκυριού” γεμάτα με υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος, φόρους, μισθούς πείνας, πλειστηριασμούς και κατασχέσεις.
Καθόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι 25 Νοέμβρη είναι η γνωστή BLACKFRIDAY και 28 Νοέμβρη το CΥBERMONDAΥ. Έτσι οι μεγαλέμποροι εξασφάλισαν ένα τετραήμερο που θα εκτοξεύσουν τους τζίρους τους, ενώ οι εμποροϋπάλληλοι λιώνουμε μέσα σε καταστήματα και αποθήκες από τις ατελείωτες υπερωρίες.

Κι έτσι σχεδιάζουν να συνεχίσουμε! Με δουλειά τις Κυριακές, ωράρια και προγράμματα που σμπαραλιάζουν κάθε οικογενειακό και προσωπικό προγραμματισμό. Ένας πραγματικός εφιάλτης με εορταστικό ωράριο, απογραφές και τις εκπτώσεις στις αρχές Γενάρη.

Με το Σωματείο μας και τους αγώνες μπορούμε να επιβάλουμε την κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας, ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας, συνεχές ωράριο χωρίς σπαστά, προγράμματα εργασίας που δεν θα μας εξοντώνουν, μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους.

Αγωνιζόμαστε για :
· Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Κυριακή υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.
· Κατάργηση του ΦΠΑ και όλων των φόρων στο ρεύμα και στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
· Γενναία μείωση τιμών και πλαφόν στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στην ενέργεια, στα καύσιμα.
· Διαγραφή χρεών, κανένα εργατικό – λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό τηλέφωνο και τρόφιμα.

Έχουμε την δύναμη να αντισταθούμε! Καλούμε όλα τα εργατικά σωματεία και τους συλλόγους των αυτοαπασχολούμενων να υπερασπιστούμε την Κυριακάτικη Αργία!
Συμμετέχουμε στην 24ωρη απεργία την Κυριακή 27 Νοέμβρη ενάντια στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.