Ο Γιώργος Κατρούγκαλος Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Τομεάρχης Εξωτερικών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πρώην υπουργός και Αντιπρόεδρος της διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη στα πλαίσια της παρουσίας του στην Αλεξανδρούπολη μίλησε σε εκδήλωση που διοργανώνει η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Έβρου. Στην εισηγητική του δήλωση στην συνέντευξη τύπου επισήμανε ότι «στόχος μας είναι τα κεφάλια που προκύπτουν από το ταμείο ανάκαμψης να γίνουν αντικείμενο ενίσχυσης και ενός νέου αναπροσανατολισμού της ανάπτυξης της χώρας και φυσικά και στην περιοχή της Θράκης».
«Όχι όπως θέλει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να ενισχυθούν μόνο οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Μέριμνα μας είναι να δοθεί ιδιαίτερη φροντίδα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Θέλουμε όλα αυτά να αποτυπωθούν στο πόρισμα της διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη» συμπλήρωσε ο κ.Κατρούγκαλος σύμφωνα με το dodekamemia.gr.
Όσον αφορά την οικονομική αναβάθμιση και ανάπτυξη της Θράκης επισήμανε πως «Το πόρισμα για τη Θράκη θα πρέπει να αναφέρεται στη γενικότερη στρατηγική που πρέπει να εφαρμόσουμε στην περιοχή και όχι να γίνει ένας κατάλογος έργων. Εμείς πιστεύουμε ότι οι βασικοί στόχοι θα πρέπει να είναι η οικονομική αναβάθμιση και ανάπτυξης της Θράκης αλλά και ένας γενικότερος στόχος που αφορά το περιβάλλον τη βελτίωση του τρόπου ζωής να γίνει η Θράκη ένας τόπος που να χαίρεσαι να ζεις. Να υπάρχει προσανατολισμός στη γνώση με την μεγαλύτερη αξιοποίηση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Θα μπορούσε για παράδειγμα η Θράκη να είναι πιλοτική περιοχή εφαρμογής του δικτύου 5G».
Αναφορικά με το ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη δήλωσε ότι «Στα θεσμικά όπου αναφερόμαστε στον καλύτερο τρόπο ενσωμάτωσης της μουσουλμανικής μειονότητας στην τοπική κοινωνία είχαμε φτάσει σε πολλά σημεία συγκλίσεων. στο πόρισμα που κατέθεσε η κυρία Μπακογιάννη έχουν καταγραφεί προτάσεις και έχουν γίνει αποδεκτές και άλλες δεν έχουν γίνει δέκτες. Ποτέ δεν συζητήσαμε στην επιτροπή την άμεση εκλογή του Μουφτή. Συζητήσαμε η εκλογή να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να είχε και την αποδοχή της μειονότητας. Στο θέμα της μειονότητας υπήρξαν συγκλίσεις. Το αντιμετωπίσαμε σαν Εθνικό θέμα. οι Έλληνες πολίτες μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα να έχουν την αντιμετώπιση που τους πρέπει».
Είναι δύσκολο να είναι ομόφωνο το πόρισμα. υπάρχουν πολιτικές διαφορές. για παράδειγμα ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θέλει την παρέμβαση του δημοσίου και τη συμμετοχή του. όπως για παράδειγμα δείτε τι έγινε με τη ΔΕΗ. Εμείς θέλουμε βασικά δίκτυα και υποδομές να είναι υπό τον έλεγχο του Δημοσίου. Υπάρχει διαφορετική άποψη για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, εμείς θέλουμε την μεγαλύτερη χρηματοδότηση για την έχουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις» συμπλήρωσε ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
«Οι παραγωγικοί φορείς πρέπει να έχουν τον πρωτεύοντα ρόλο και τα πολιτικά κόμματα ανάλογα με τη φιλοσοφία και των πολιτικών της ανατολής μου θα καταθέσουν τις προτάσεις».
«Η Ευρώπη πρέπει να έχει μία στρατηγική αυτονομία στην άμυνά της. Δεν θεωρούμε πρόβλημα την παροχή διευκολύνσεων σε πολεμικά πλοία στα λιμάνια και σε αεροπλάνα στο αεροδρόμιο της Γαλλίας για την υλοποίηση της συμφωνίας. Αν αυτές οι διευκολύνσεις πάρουν άλλο χαρακτήρα θα πρέπει να έρθει καινούργια συμφωνία στη Βουλή».
Επίσκεψη στο Επιμελητήριο Έβρου
Ο Αντιπρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης Γιώργος Κατρούγκαλος επισκέφθηκε επίσης και το Επιμελητήριο Έβρου στο πλαίσιο ενός κύκλου επαφών που κάνει ενόψει της έκδοσης της πορίσματος της Επιτροπής. Σε αυτό το πλαίσιο συζητήθηκαν οι αναπτυξιακές προοπτικές της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης με το Επιμελητήριο -μαζί με τον Πρόεδρο κ.Τοψίδη- να τάσσεται υπέρ μιας ισόρροπης ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή, η οποία να άπτεται των τοπικών αναγκών και ιδιαιτεροτήτων. Το Επιμελητήριο Έβρου, άλλωστε, έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση προς την Διακομματική Επιτροπή, από την εποχή που γινόταν η σχετική διαβούλευση.