Φθηνότερα καύσιμα για τους μόνιμους κατοίκους
ζητάει από την κυβέρνηση ο Δήμαρχος Ορεστιάδας

Β. Μαυρίδης: «Οι επαγγελματίες του δήμου, κινδυνεύουν να γίνουν “πρώην” επαγγελματίες και “πρώην” κάτοικοι του Έβρου»

Απευθυνόμενος στους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης, Χρ. Σταϊκούρα και Αδ. Γεωργιάδη αντίστοιχα, ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης ζητά μείωση του κόστους αγοράς καυσίμων για τους μόνιμους κατοίκους του Δήμου. Επικαλείται μάλιστα «την ευαισθησία τους για τη Θράκη», επισημαίνοντας παράλληλα ότι το κράτος ζημιώνεται αφού δεν εισπράττει φόρους, από την επιλογή των κατοίκων «να περνούν τα σύνορα με αφορμή την προμήθεια φθηνότερων καυσίμων», αλλά και προϊόντων καθημερινής ανάγκης.
Ο κ. Μαυρίδης κοινοποιεί, επίσης, την επιστολή του στους βουλευτές του Έβρου, τον περιφερειάρχη και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου.

Η επιστολή:

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,
Όπως γνωρίζετε ο Δήμος Ορεστιάδας, όπως και όλοι οι δήμοι, αντιμετωπίζει σειρά προβλημάτων τα οποία έχουν πολλαπλασιαστεί λόγω των διεθνών ανατιμήσεων σε σχεδόν όλους τους τομείς. Επιπρόσθετα, όμως, λόγω της γεωγραφικής μας θέσης, οι οικονομικές απώλειες είναι τεράστιες.
Οι επαγγελματίες του δήμου, κινδυνεύουν να γίνουν «πρώην» επαγγελματίες και «πρώην» κάτοικοι του Έβρου. Τα πρατήρια υγρών καυσίμων, με δυσκολία παραμένουν ανοιχτά, καθώς στις γειτονικές χώρες της Τουρκίας και της Βουλγαρίας τα καύσιμα πωλούνται ακόμη και 40% φθηνότερα σε σχέση με τη χώρα μας.
Καθημερινά η μετακίνηση των κατοίκων προς τις δύο γειτονικές χώρες είναι μεγάλη. Καταναλωτές περνούν τα σύνορα με αφορμή την προμήθεια φθηνότερων καυσίμων με αποτέλεσμα να προμηθεύονται ακόμη και προϊόντα καθημερινής ανάγκης. Έτσι το κράτος ούτε φόρους από τα καύσιμα εισπράττει, ούτε ΦΠΑ για κάθε προϊόν που αγοράζεται από το εξωτερικό.
Σας ζητώ, επικαλούμενος και την ευαισθησία σας για τη Θράκη, να στηρίξετε την περιοχή, μέσω της μείωσης του κόστους αγοράς καυσίμων για τους μόνιμους κατοίκους του δήμου Ορεστιάδας. Με αφορμή το fuel pass και την ανταπόκριση που βρήκε, μπορεί η κυβέρνηση να προχωρήσει στο μέτρο μόνο για τους μόνιμους κατοίκους, επιδοτώντας συγκεκριμένο αριθμό λίτρων βενζίνης και υγραερίου ανά μήνα, αυτόματα με τη χρήση κάρτας κατά τη διάρκεια της πληρωμής αυτών στα πρατήρια.
Είμαι σίγουρος ότι όχι μόνο δεν θα ζημιωθεί η οικονομία της χώρας, αλλά θα υπάρξει και αύξηση εσόδων καθώς οι καταναλωτές κατανοώντας ότι η προμήθεια καυσίμων στη χώρα μας θα είναι φθηνότερη, δεν θα μπαίνουν στη διαδικασία μετακίνησης εκτός Ελλάδας για να προμηθευτούν καύσιμα.
Αξιότιμοι Υπουργοί,
σας μεταφέρω την ειλικρινή αγωνία των κατοίκων της περιοχής και σας παρακαλώ να δώσετε ουσιαστική λύση για όλους.