Έντονες διαμαρτυρίες κτηνοτρόφων για τις χαμηλές τιμές στα αμνοερίφια

Από 10% έως 25% ακριβότερο το πασχαλινό τραπέζι

Αγανάκτηση και απόγνωση επικρατεί μεταξύ των κτηνοτρόφων όλης της χώρας, με αφορμή το γεγονός ότι τα αμνοερίφια συμπεριλαμβάνονται στο «καλάθι του Πάσχα. Οι εκπρόσωποί τους, υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης τους οδηγεί σε αδιέξοδο, αφού θα είναι αναγκασμένοι να πουλήσουν το προϊόν τους σε ποσό κάτω του κόστους, γεγονός που θα οδηγήσει ολοένα και περισσότερους κτηνοτρόφους να «γυρίσουν την πλάτη» τους στο επάγγελμα.

Την ίδια στιγμή, εκπρόσωποι καταναλωτικών οργανώσεων υποστηρίζουν ότι το φετινό πασχαλινό τραπέζι μπορεί να είναι φέτος ακριβότερο για τα νοικοκυριά μέχρι και κατά 25% σε σχέση με πέρυσι, ενώ, αν τελικά επιβληθούν ως πλαφόν τα δέκα ευρώ/κιλό για την τιμή των αμνοεριφίων, η αύξηση θα κυμανθεί γύρω στο 10%-12% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Ως ένα μεγάλο πλήγμα για την κτηνοτροφία χαρακτηρίζει το γεγονός ότι συμπεριλαμβάνονται τα αμνοερίφια στο «καλάθι του Πάσχα» με ανώτατη τιμή τα δέκα ευρώ/κιλό ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων (ΣΕΚ), Βασίλης Μόσχος, κατηγορώντας τον Άδωνι Γεωργιάδη ότι είπε ψέμματα στους κτηνοτρόφους.

Κατά τον ίδιο, η ένταξη των αμνοεριφίων στο «καλάθι του Πάσχα» σημαίνει ότι οι κτηνοτρόφοι χάνουν τουλάχιστον πέντε ευρώ το κιλό αναφορικά με το κόστος παραγωγής, με αποτέλεσμα, όχι μόνο να μην κερδίζουν τίποτα από την πώληση των ζώων, αλλά να «μπαίνουν και μέσα».

Τέλος, ο κ. Μόσχος υποστηρίζει ότι συνεχίζονται οι ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων που εισάγονται από το εξωτερικό, αφού η κυβέρνηση δεν έκανε το παραμικρό, για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Σημειώνει, παράλληλα, ότι τα εισαγόμενα αμνοερίφια δεν έχουν την ίδια ποιότητα με τα ελληνικά.

Από 10% έως 25% ακριβότερο το πασχαλινό τραπέζι

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάλουν οι καταναλωτές, προκειμένου να προμηθευτούν τα προϊόντα για το φετινό πασχαλινό τραπέζι, αφού, όπως αναφέρει στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), Νίκος Τσεμπερλίδης, θα είναι ακριβότερο από 10% έως 25%.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ποσοστό αύξησης του συνολικού κόστους θα εξαρτηθεί από την τιμή που θα πωλούνται τελικά τη Μεγάλη Εβδομάδα τα αμνοερίφια, τα οποία αποτελούν το ακριβότερο είδος του πασχαλινού τραπεζιού.

Τέλος, ο ίδιος υποστήριξε ότι είναι λογικό να αντιδράσουν οι κτηνοτρόφοι, αν πωλούνται τα αμνοερίφια προς 10 ευρώ το κιλό και γεμίσει με εισαγόμενα προϊόντα η αγορά. «Δυστυχώς, το κακό είναι ότι έχει φύγει ο Έλληνας απ