Νέα ανατροπή για τους Προέδρους των Κοινοτήτων :Αντιδράει στο νομοσχέδιο η παράταξη «Είναι στο Χέρι μας»

Σε μία ανατροπή της τελευταίας στιγμής που ανατρέπει όλα τα δεδομένα εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου, προχωρά το Υπουργείο Εσωτερικών μέσω του νομοσχεδίου που συζητείται στη Βουλή με τίτλο «Ρυθμίσεις σχετικά με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού – Διατάξεις για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα – Λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες επείγουσες διατάξεις».
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι το τελευταίο της τρέχουσας κοινοβουλευτικής θητείας, καθώς η Βουλή στη συνέχεια κλείνει και με το εκ νέου άνοιγμά της μετά το Πάσχα θα διαλυθεί, στο δρόμο προς τις εκλογές της 21ης Μαΐου και όπως φαίνεται επιφύλασσε μία μεγάλη ανατροπή.

Η τροπολογία που εισηγήθηκε η πλειοψηφία στην αρμόδια επιτροπή, με εισηγητή τον Βουλευτή Κοζάνης Στάθη Κωνσταντινίδη, επαναφέρει ουσιαστικά το παλιό καθεστώς και έτσι σε κοινότητες από 201 έως 2000 κατοίκους Πρόεδρος αναδεικνύεται ο πρώτος σε σταυρούς υποψήφιος του συνδυασμού που έλαβε τις περισσότερες ψήφους στην κάθε κοινότητα την Α’ Κυριακή.

Στις κοινότητες από 2001 κατοίκους και πάνω τα 3/5 του συμβουλίου, άρα και ο Πρόεδρος, εκλέγεται από τον επιτυχόντα συνδυασμό του Δημάρχου ανεξάρτητα από τις ψήφους που έλαβε στη συγκεκριμένη δημοτική κοινότητα.

Σε κοινότητες κάτω των 200 κατοίκων, Πρόεδρος αναδεικνύεται ο πρώτος σε σταυρούς υποψήφιος του συνδυασμού έλαβε τις περισσότερες ψήφους την πρώτη Κυριακή των εκλογών.

Αντιδράει στο νομοσχέδιο η παράταξη «Είναι στο Χέρι μας»


Με ανακοίνωσή της που γνωστοποιήθηκε στα κοινωνικά δίκτυα, η παράταξη του Δήμου Ορεστιάδας αντιδρά στις αλλαγές τις κυβέρνησης για τις τοπικές κοινότητες στις φετινές αυτοδιοικητικές εκλογές που αφορούν στην μείωση του πληθυσμιακού κριτηρίου από 301 σε 201 μόνιμους κατοίκους για τις τοπικές κοινότητες με 3μελη συμβούλια.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρουν τα εξής:
Νύχτα και λίγο πριν αφήσουν τις καρέκλες τους, η κυβέρνηση της ΝΔ και ο υπουργός εσωτερικών αλλάζει – ξανά – τον χάρτη των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ο Βορίδης με προτροπή της ΚΕΔΕ (τώρα δε μας κάνει καμία εντύπωση γιατί ξεπούλησαν τον αγώνα για την ιδιωτικοποίηση του νερού) μειώνει το πληθυσμιακό κριτήριο από 301 σε 201 μόνιμους κατοίκους για τις τοπικές κοινότητες με 3μελη συμβούλια και εξακολουθεί να ισχύει το πιο αντιδημοκρατικό μέτρο, όπου άσχετα με το ποιος συνδυασμός πλειοψήφησε στην τοπική κοινότητα, την πλειοψηφία του συμβουλίου (2/3) και τον πρόεδρο την παίρνει ο συνδυασμός του δημάρχου.

Από το 2019 έχουν άρει όλες τις αρμοδιότητες των τοπικών κοινοτήτων, καθιστώντας τους διακοσμητικά στοιχεία των δήμων, εξαρτημένους από τους εκάστοτε δημάρχους, χωρίς κανένα χρηματοδοτικό εργαλείο. Η ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ “ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ” από την πρώτη στιγμή είχε αντιδράσει και επισημάνει τους κινδύνους που φέρνει ο νέος εκλογικός νόμος. Γελοιοποιούν και καταστρέφουν την τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού, χωρίς να τους απασχολεί η ερημοποιήση των χωρίων μας και η εκπροσώπηση όλων των πολιτών στα συμβούλια. υ.γ εσείς δικαιούστε πριμ 5% (επί του π/υ του έργου) αν κάνετε – απλά – τη δουλειά σας ή είστε τίποτα εργαζόμενοι που μετράτε πως θα βγει ο μήνας;;