Αλεξανδρούπολη: Γυναίκα θύμα ενδοοικογενειακής βίας συνελήφθη μετά από μήνυση του συζύγου της

Θύμα ενδοοικογενειακής βίας στην Αλεξανδρούπολη, μητέρα δυο ανήλικων παιδιών μετά από μήνυση του εν διαστάσει συζύγου της, τον οποίον έχει μηνύσει για 11ετη κακοποίηση συνελήφθη μετά από μήνυση του συζύγου της, ότι δεν τηρεί τους όρους των μέτρων, καθώς δεν του επιτρέπει να βλέπει τα παιδιά του.

Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, μια 40χρονη μητέρα δυο ανήλικων παιδιών (10 και 6 ετών) από την Αλεξανδρούπολη αποκάλυψε τη σύλληψη της μάλιστα στο χώρο της εργασίας της έπειτα από μήνυση του εν διαστάσει συζύγου της που την κακοποιούσε επί 11 χρόνια.

Την ώρα που βρίσκονταν σε ισχύ τα ασφαλιστικά μέτρα και η ίδια ανέμενε την απόφαση για την έκδοση του διαζυγίου, πριν από τρεις ημέρες αστυνομικοί την συνέλαβαν ύστερα από μήνυση του συζύγου της ότι η ίδια δεν τηρεί τους όρους των μέτρων, καθώς δεν του επιτρέπει να βλέπει τα παιδιά του. Η γυναίκα, ύστερα από 11 χρόνια συνεχούς κακοποιητικής συμπεριφοράς από τον σύζυγό της, αποφάσισε να τον εγκαταλείψει μαζί με τα δύο τους παιδιά, ηλικίας 6 και 10 ετών, αλλά όπως φάνηκε αυτό δεν ήταν αρκετό για να δώσει τέλος στο μαρτύριό της.

Ένα χρόνο μετά την κατάθεση μήνυσης (την ημέρα που ο σύζυγος της έσπασε μια ομπρέλα στην πλάτη της και ο γιος του ζευγαριού μπήκε στη μέση να προστατέψει τη μητέρα του), ασφαλιστικών μέτρων και αίτησης διαζυγίου εξακολουθεί να ζει υπό καθεστώς τρόμου. «Πριν από έναν χρόνο, παραμονή Καθαράς Δευτέρας, όταν γύρισα από τη δουλειά τον βλέπω μεθυσμένο. Είπα να χωρίσουμε. Άρχισε να με βρίζει μπροστά στα παιδιά, πήρε μια ομπρέλα και την έσπασε στην πλάτη μου, τα παιδιά έκλαιγαν, ο γιος μου έλεγε ‘σταμάτα’. Πήγα έκανα μήνυση και ασφαλιστικά μέτρα. Τα παιδιά τον φοβούνται, είπαν ότι δεν θέλουν να τον βλέπουν».

Όπως καταγγέλλει, ο σύζυγός της είχε ανέκαθεν βίαιη συμπεριφορά: «Το 2017, την ημέρα των γενεθλίων μου, γύρισε μεθυσμένος. Με έριξε κάτω και με κλότσησε με το πόδι στο κεφάλι μπροστά στο παιδί μου».

Όπως εξήγησε στην εκπομπή «Ώρα MEGA» η δικηγόρος της 40χρονης, Κωνσταντίνα Καϊταλίδου «τα ασφαλιστικά μέτρα αφορούν τη διατροφή και την επικοινωνία του πατέρα με τα ανήλικα τέκνα. Όχι το να μην την πλησιάζει». Βάσει νομοθεσίας, ο πατέρας των παιδιών είχε δικαίωμα να τα βλέπει. Δεν είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του, αλλά δεν συνελήφθη για την παραβίαση της απόφασης για τη διατροφή, που είναι ποινικό αδίκημα.

Συνελήφθη όμως, η γυναίκα γιατί όπως κατήγγειλε ο πρώην σύζυγος της δεν τον άφηνε να δει τα παιδιά. «Κατηγορείται πως αρνείται να εφαρμόσει μια δικαστική απόφαση, ενώ αυτό δεν ισχύει. Η μητέρα δεν επηρεάζει αρνητικά τα παιδιά. Εκείνα έχουν εκφράσει τη βούληση τους και δεν επιθυμούν τον πατέρα τους, γιατί η κακή σχέση και η αποξένωση δεν είναι σημερινό γεγονός και προήλθε από τη βία».

«Τα παιδιά μου δεν τον θέλουν, για ποιον λόγο να πάω εγώ στο τμήμα; Μου είπαν πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία. Λέω ‘είμαστε στον χώρο εργασίας μου, είναι δυνατόν;’ Ρεζιλεύτηκα μπροστά σε πελάτες, υπαλλήλους, ήρθαν δύο αστυνομικοί και με πήραν με το περιπολικό» είπε η γυναίκα..

«Πήγαμε στο τμήμα, μου πήραν κατάθεση, μετά μου είπαν να μου πάρουν δακτυλικά αποτυπώματα. Μόνο δακτυλικά αποτυπώματα δεν ήταν. Φωτογραφίες μου έβγαζαν, εγώ έκλαιγα και μου έλεγαν ‘μην κλαίτε δε θα βγει ωραία η φωτογραφία’», συμπληρώνει.

Στο παρελθόν η 40χρονη είχε καταθέσει ότι η αστυνομία είχε επισκεφτεί και το σπίτι της «γιατί όπως είπαν οι αστυνομικοί δεν δίνω τα παιδιά μου. Η μικρή είχε γραπωθεί από πάνω μου από το φόβο της. Έχω απευθυνθεί πολλές φορές στις αρμόδιες αρχές, αλλά δεν έχω λάβει κάποια βοήθεια».

«Πήρε τηλέφωνο όταν χωρίσαμε και είπε ότι όπου και αν με βρει θα με σκοτώσει. Του έκανα μήνυση, φοβόμουν. Γυρνώντας από τη δουλειά, κοιτούσα πίσω μου μήπως εμφανιστεί και με σκοτώσει. Έλεγα στα παιδιά μου ‘σε περίπτωση που δεν γυρίσω από τη δουλειά να ξέρετε ότι αυτός με σκότωσε’», λέει η γυναίκα μιλώντας στο MEGA.

Ο σύζυγος είχε συλληφθεί για ενδοοικογενεική βία

«Η απόφαση ασφαλιστικών μέτρων αφορά τη διατροφή, δεν έχει ασφαλιστικά μέτρα για να μην την πλησιάζει», λέει από τη μεριά της η δικηγόρος του θύματος, Κωνσταντίνα Καϊταλίδου.

«Από την στιγμή που υπάρχει απόφαση ασφαλιστικών μέτρων που καθορίζει την επικοινωνία του πατέρα με τα ανήλικα τέκνα… το ζήτησε προφανώς ο πατέρας να συλληφθεί η μητέρα».

Όπως λέει η δικηγόρος, ο άνδρας είχε συλληφθεί στο παρελθόν για περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας.

«Μπορούσε η αστυνομία, επειδή η μητέρα εργαζόταν σε γνωστή αλυσίδα σουπερμάρκετ, θα μπορούσε να λήξει το ωράριό της και μετά διακριτικά και όχι μπροστά σε πελάτες και σε συναδέλφους, δηλαδή να εξευτελιστεί».

«Η μητέρα κατηγορείται ότι αρνείται να εφαρμόσει μια δικαστική απόφαση ενώ αυτό δεν ισχύει, δεν επηρεάζει τα παιδιά αρνητικά στο να μη δουν τον πατέρα τους», συμπληρώνει.