«Πιερρακάκη ήρθαμε» – Πανελλαδικό συλλαλητήριο με φοιτητές από όλη τη χώρα ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Σε εξέλιξη βρίσκεται η μαζική συγκέντρωση στα Προπύλαια και περικύκλωση της Βουλής με φοιτητές από όλη τη χώρα την ώρα που στη Βουλή συζητείται και αναμένεται να ψηφιστεί το βράδυ, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια.

Η κορύφωση των κινητοποιήσεων ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι η σημερινή ημέρα με την πανελλαδική-πανεκπαιδευτική συγκέντρωση στην Αθήνα να βρίσκεται σε εξέλιξη. το ραντεβού φοιτητών, ακαδημαϊκών, εργαζομένων στα πανεπιστήμια, εκπαιδευτικών και μαθητών είχε δοθεί στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια. Στο πλευρό τους οι εργαζόμενοι, δημόσιοι υπάλληλοι και φεμινιστικές συλλογικότητες που δίνουν ραντεβού στην πλατεία Κλαυθμώνος με αφορμή τη στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ και το κάλεσμα σε συγκεντρώσεις για την Ημέρα της Γυναίκας.

Στην Αθήνα έχουν καταφθάσει φοιτητές από τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τον Βόλο, τη Λάρισα, τα Τρίκαλα, την Κέρκυρα, την Κρήτη, τη Φλώρινα, την Ξάνθη, την Κρήτη, τη Χίο και άλλες πόλεις, με περισσότερους από 195 φοιτητικούς συλλόγους να έχουν λάβει αποφάσεις συμμετοχής, οπότε αναμένεται να «βουλιάξουν» το κέντρο της πόλης και να περικυκλώσουν τη Βουλή μέχρι το βράδυ που θα ψηφίζεται το νομοσχέδιο.

Οι φοιτητές ξεκινούν το μεγάλο πανελλαδικό-πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στο νομοσχέδιο, ενώ ήδη πάνω από 2.500 άτομα έχουν συγκεντρωθεί στην Πανεπιστημίου, η οποία έκλεισε.Συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ

«Όλοι στο πανελλαδικό φοιτητικό συλλαλητήριο την Παρασκευή 8 Μαρτίου, μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, στις 12.00 στα Προπύλαια! Να βουλιάξει η Αθήνα», αναφέρει το κεντρικό κάλεσμα που απευθύνουν οι σύλλογοι των φοιτητών. «Στους δρόμους καταψηφίζονται τα νομοσχέδια και ακυρώνονται οι νόμοι!» τονίζουν.

«Συνταγματική εκτροπή»

Μέσα στη Βουλή, είναι σε εξέλιξη από την Τετάρτη μια «μάχη χαρακωμάτων» για να μην περάσει το νομοσχέδιο του uπουργείου Παιδείας που θέλει να επιτρέψει με αντισυνταγματικό τρόπο την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης κατέθεσαν αιτήσεις αντισυνταγματικότητας που απέρριψε η κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση έχει καταθέσει και αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας. Ο Σ. Φάμελλος τονίζει, δε, πως το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια συνιστά μια «αντισυνταγματική μεθόδευση» της κυβέρνησης.

Οι εκπαιδευτικοί στηρίζουν τον αγώνα των φοιτητών

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο συλλαλητήριο απευθύνουν σωματεία εκπαιδευτικών. Το ΔΣ της ΟΛΜΕ προκηρύσσει για αύριο 3ωρη στάση εργασίας, από τις 8:00 έως τις 11:00 π.μ. συμπληρωματικά στη στάση εργασίας (11:00 π.μ. έως λήξη ωραρίου) που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ.

Επιπλέον, η ΟΛΜΕ έχει κηρύξει στάση εργασίας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και η συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, συμπίπτει με την ψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια.

Να βγουν στους δρόμους αύριο οι εκπαιδευτικοί μαζί με τους φοιτητές, τους πανεπιστημιακούς, τους γονείς και τους μαθητές ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, καλεί τους δασκάλους η ΔΟΕ, η οποία κήρυξε προς τον σκοπό αυτόν 3ωρη στάση εργασίας.

Με απεργιακές κινητοποιήσεις, σήμερα και αύριο, στήριξη και συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο, σύλλογοι διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού των πανεπιστημίων απορρίπτουν το νομοσχέδιο, στο πλαίσιο της ομόφωνης απόφασης της Ομοσπονδίας των Πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ).

Με στάση εργασίας σήμερα, Πέμπτη, από τις 11 π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου, απεργία αύριο Παρασκευή και συμμετοχή στο μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης συνεχίζει να βρίσκεται δίπλα στον αγώνα των φοιτητικών συλλόγων.

Εργαζόμενοι στο πλευρό των φοιτητών

«Η Εκπαίδευση των παιδιών μας δεν είναι κόστος. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία – πτυχία με αξία. Το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια τώρα να αποσυρθεί!», δηλώνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο και τονίζει: «Την Παρασκευή 8 Μάρτη στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια δίνουμε μαζικό “παρών”. Εργαζόμενοι και συνδικάτα μαζί με τους φοιτητές, τους μαθητές δίνουμε τον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων και στην καταστολή».

Τετράωρη στάση εργασίας από τις 11 π.μ., έως τις 15:00 την Παρασκευή 8 Μάρτη, προκηρύσσουν το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και η ΑΔΕΔΥ. Τα πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα αξιοποιούν την τετράωρη στάση εργασίας και καλούν στις 12:00 στα Προπύλαια, στηρίζοντας το πανελλαδικό φοιτητικό συλλαλητήριο.

Μαθητές: «Άδικο να αγοράζονται τα όνειρα»

Με αποχές, καταλήψεις, συμμετοχή στο συλλαλητήριο κλιμακώνουν τον αγώνα και οι μαθητές στο πλευρό των φοιτητών. «Για να μη γίνει η αδικία νόμος στην Παιδεία μας, για να έχουμε δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους», τονίζει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, ξεκαθαρίζοντας τι είναι δίκαιο και άδικο για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών. «Άδικο η Παιδεία να είναι εμπόρευμα για όποιον έχει λεφτά και όχι αγαθό για όλους. Να αγοράζονται τα όνειρα! Γιατί με το νομοσχέδιο οι πολλοί με 9.000 μόρια δεν θα περνάμε ούτε απέξω από το πανεπιστήμιο και όποιοι λίγοι έχουν 120.000 ευρώ και γράφουν 9.000 θα σπουδάζουν Ιατρική. Εμείς θα πρέπει να βγάλουμε 18 για να περάσουμε δημόσια Νομική, ενώ στην ιδιωτική η ΕΒΕ θα είναι περίπου 8! Δίκαιο είναι το σχολείο να βοηθά ισότιμα όλα τα παιδιά να προοδεύουν, όποιο επάγγελμα και αν ακολουθήσουν και να μην τα διαχωρίζει σε πλούσια και φτωχά», τονίζεται αφοπλιστικά από τους μαθητές.

Κάλεσμα στις Ενώσεις Γονέων, στους συλλόγους και κάθε γονιό ξεχωριστά να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο απευθύνει η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, ξεκαθαρίζοντας: «Δεν θα τους επιτρέψουμε να απαξιώσουν τα όνειρα και τις προσπάθειες των παιδιών μας! Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο! Διεκδικούμε δημόσιες και δωρεάν σπουδές – πτυχία με αξία!».