Αγρότες Β. Έβρου: Να εξασφαλιστεί άμεσα η άρδευση των χωραφιών μας

Κινητοποίηση την Παρασκευή

Να εξασφαλιστεί άμεσα η άρδευση των χωραφιών του ζητούν οι αγρότες του Βορείου Έβρου καθώς, όπως καταγγέλουν Αγροτικοί Σύλλογοι και φορείς, λήγει τον Ιούλιο η διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας – Βουλγαρίας, που αφορά την παροχή νερού στον ποταμό Άρδα.

“Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης, με αποτέλεσμα να επικρατεί προβληματισμός ανάμεσα στους παραγωγούς, καθώς βρισκόμαστε στην περίοδο σποράς και δεν γνωρίζουνε αν θα υπάρχει νερό για την άρδευση των χωραφιών τους”, καταγγέλουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι και φορείς του Β. Έβρου, οι οποίοι σε σύσκεψή τους, αποφάσισαν κινητοποίηση την ερχόμενη Παρασκευή 5 Απριλίου στις 09:00 π.μ. με σομβολική κατάληψη της ΔΑΟΚ Ορεστιάδας και των γραφείων της περιφέρειας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με παρουσία όων των προέδρων των ΤΟΕΒ, των αγροτικών συλλόγων (Βύσσας, Τρίγωνου και Ορεστιάδας), της ΕΑΣ Ορεστιάδας και μέλη του Δ.Σ. του ΓΟΕΒ Ορεστιάδας, στα γραφεία του οργανισμού, με θέμα τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, που αφορά τη λήξη της συμφωνίας για παροχή νερού στον ποταμό Άρδα.

Η διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας – Βουλγαρίας, λήγει στις 9 Ιουλίου και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης, με αποτέλεσμα να επικρατεί προβληματισμός ανάμεσα στους παραγωγούς, καθώς βρισκόμαστε στην περίοδο σποράς και δε γνωρίζουνε αν θα υπάρχει νερό για την άρδευση των χωραφιών τους.

Να υπενθυμίσουμε πως η σύμβαση ήταν μέρος της πολεμικής αποζημίωσης και τροφοδοτούσε κάθε χρόνο με 186 εκατομμύρια κυβικά νερό με τα οποία αρδεύονται άμεσα πάνω από 200.000 στρέμματα και 100.000 έμμεσα. Επιπλέον, ενίσχυε σημαντικά τον υδροφόρο ορίζοντα όλου του Β. Έβρου και την άρδευση της περιοχής. Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που αφήνει είναι αναντικατάστατο και δε μπορούμε να αδιαφορούμε για το μέλλον της περιοχής μας.

Καλούμε την κυβέρνηση να ενημερώσει τους εμπλεκόμενους φορείς για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση και να δώσει άμεσα λύση, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η άρδευση της περιοχής και δε θα επιτραπεί επιπλέον ερημοποίηση του Β. Έβρου.

Την εβδομάδα πραγματοποιούνται ενημερώσεις όλων των αγροτών της περιοχής:

Τρίτη 2 Απριλίου έγινε ενημέρωση στο ΤΟΕΒ ΠΛΑΤΗΣ
Τετάρτη 3 Απριλίου έγινε ενημέρωση στο ΤΟΕΒ ΡΙΖΙΩΝ
Πέμπτη 4 Απριλίου στις 09:00 ΤΟΕΒ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ
και την Παρασκεύη 5 Απριλίου στις 09:00 θα πραγματοποιηθεί συμβολική κατάληψη της ΔΑΟΚ Ορεστιάδας και των γραφείων της περιφέρειας.

Αγροτικός Σύλλογος Βύσσας
Αγροτικός Σύλλογος Ορεστιάδας
Αγροτικός Σύλλογος Τριγώνου
ΕΑΣ Ορεστιάδας ΤΟΕΒ ΠΛΑΤΗΣ
ΤΟΕΒ ΡΙΖΙΩΝ
ΤΟΕΒ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ
εκπρόσωποι αγροτών στο Δ.Σ του ΓΟΕΒ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ