Την περασμένη Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου, όπως προβλεπόταν και προειδοποιούσε η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα, παραδόθηκε στους εργαζόμενους των νοσοκομείων η απόφαση της αναστολής εργασίας τους. Ταυτόχρονα υπήρξε και ανάκληση αδειών ώστε να επιτρέψει το προσωπικό πίσω για να καλύπτει όσο αυτό είναι δυνατό τις βάρδιες, αφού θα υπάρχουν αρκετά κενά.
Με δεδομένο αυτό, μεγάλες δυσκολίες αναμένεται να φέρει η απόφαση, αφού η κατάσταση στα δημόσια Νοσοκομεία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης είναι ήδη επιβαρυμένη. Τώρα, λόγω των αναστολών καθηκόντων εργαζομένων, «το “πέταγμα” εκατοντάδων υγειονομικών έξω από τα ήδη υποστελεχωμένα νοσοκομεία της Περιφέρειας ΑΜ-Θ κάνει πιο ορατό τον κίνδυνο να αναστείλουν τη λειτουργία τους κλινικές, εξειδικευμένα ιατρεία και άλλες υπηρεσίες των νοσοκομείων, άλλες κλινικές να συγχωνευτούν όπως έχει αρχίσει να συμβαίνει ήδη», προειδοποιούν οι υγειονομικοί.
Συγκεκριμένα τέθηκαν σε αναστολή:
- στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης 75 από τους 800 εργαζόμενους (ποσοστό 9,4%)
- στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου 25 εργαζόμενοι
- στο Νοσοκομείο Κομοτηνής 55 εργαζόμενοι από τους 570 (ποσοστό 9,6%)
- στο Νοσοκομείο Ξάνθης 80 εργαζόμενοι από τους 700 (ποσοστό 11,42%)
Όλο αυτό το διάστημα πραγματοποιήθηκαν και συγχωνεύσεις τμημάτων για αυτό οι εργαζόμενοι εκπέμπουν sos, διότι όπως υποστηρίζουν κινδυνεύει η λειτουργία του νοσοκομείου αλλά και η ασφάλεια των πολιτών με την συνεχόμενη υποβάθμιση της δημόσιας υγείας και με τα απαράδεκτα πρόσφατα μέτρα.
Την δυνατότητα να επιστρέψουν άμεσα στα καθήκοντά τους, ωστόσο, και να αρθεί το καθεστώς αναστολής δίνει η κυβέρνηση με τροπολογία που προωθεί η κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο νέος υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού του προσωπικού του ΕΣΥ θεσπίστηκε προκειμένου να συμβάλλει στη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας. Η συντριπτική πλειονότητα των υγειονομικών, όχι μόνο έχει εμβολιαστεί, αλλά έχει δώσει μάχη για τον εμβολιασμό των πολιτών. Ο νόμος εφαρμόζεται για τους λίγους ανεμβολίαστους που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή ανθρώπων που προστρέχουν στο σύστημα υγείας. Η εφαρμογή του γίνεται με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα. Και στην εφαρμογή αυτή δεν θα υπάρξει παρέκκλιση. Όποιος δεν εμβολιαστεί θα παραμείνει σε καθεστώς αναστολής για όσο χρειαστεί. Δεδομένου, όμως, ότι δεν έχουμε τιμωρητική διάθεση, με τροπολογία που προωθούμε,δίνουμε τη δυνατότητα σε όσους υγειονομικούς εμβολιαστούν από εδώ και στο εξής με την πρώτη δόση, να αρθεί το καθεστώς της αναστολής και να επιστρέψουν άμεσα στη δουλειά τους με την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης του εμβολιασμού τους.
Ανακοίνωση από τη Διοίκηση του ΠΓΝΑ για την αναστολή εργασίας του
καθηγητή Νευροχειρουργικής ΔΠΘ Θεοδόσιου Μπιρμπίλη
Ε. Ρούφος: Λυπούμαστε για την αναστολή, άλλα δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας
Ενώ έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας 75 εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, εκ των οποίων οι 11 ιατροί, η διοίκηση του ΠΓΝΑ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αναφέρεται σε μία περίπτωση, αυτή του καθηγητή Νευροχειρουργικής Θεοδόσιου Μπιρμπίλη.
Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, λοιπόν, η Διοίκηση:
«εκφράζει τη λύπη της για την αναστολή άσκησης του παρεχόμενου στο ΠΓΝΑ κλινικού έργου λόγω μη εμβολιασμού του καθηγητή Νευροχειρουργικής ΔΠΘ και διευθυντή της Πανεπιστημιακής Νευροχειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου, Θεοδόσιου Μπιρμπίλη ο οποίος με τις υψηλού επιπέδου γνώσεις και την με πείρα του πρόσφερε τα μέγιστα στο Νοσοκομείο. Θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους πολίτες ότι η λειτουργία της Νευροχειρουργικής Κλινικής συνεχίζεται απρόσκοπτα με άριστο και άρτια εξειδικευμένο προσωπικό υπό την καθοδήγηση του κου Κοσμά Κοντογιαννίδη , Διευθυντή Νευροχειρουργικής κλάδου Ιατρών του ΕΣΥ, του κου Ιωάννη Μαυρίδη, επίκουρου καθηγητή Νευροχειρουργικής του ΔΠΘ και του κου Αντώνιου Γεωργίου επιμελητή Β κλάδου ΕΣΥ. Οι ασθενείς εξακολουθούν να λαμβάνουν την ιατρική φροντίδα και την περίθαλψη που είχαν μέχρι σήμερα και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας»