Αυξήσεις στο ψωμί προανήγγειλε ο Πρόεδρος αρτοποιών Έβρου

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες, είναι αντιμέτωπη με ένα σημαντικό κύμα ανατιμήσεων σε είδη πρώτης ανάγκης, λόγω του «κοκτέιλ» των αυξήσεων στην ενέργεια και στις πρώτες ύλες.
Ένα από τα τρόφιμα που είναι πλέον βέβαιο ότι θα «χτυπηθεί» είναι και το ψωμί. Τις τελευταίες ημέρες διατυπώνονται σενάρια για τερατώδεις αυξήσεις στο ψωμί και τα αρτοσκευάσματα, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι οι διαφορές στην τελική τιμή θα είναι αμελητέες. Τι θα ισχύσει τελικά;
«Είναι πολύ δύσκολο να αποφύγουμε τις αυξήσεις στο ψωμί», εκτίμησε ο πρόεδρος των Αρτοποιών Έβρου και γραμματέας της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας, Κώστας Κεβρεκίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας. Η αύξηση στην τιμή των αλεύρων κατά 30% περίπου, η «εξωφρενική», όπως τη χαρακτήρισε, αύξηση στην τιμή της κιλοβατώρας πάνω από 80% αλλά και στο πετρέλαιο κατά 35% περίπου, έχουν εκτοξεύσει το κόστος παραγωγής, εξήγησε ο ίδιος, τονίζοντας ότι οι αρτοποιοί «δεν θέλουν αυξήσεις, αλλά είναι πολύ δύσκολο να τις απορροφήσουν».
Ως λύση για τη συγκράτηση της τιμής πρότεινε τη μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6%, ωστόσο δεν εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για τις παρεμβάσεις που θα γίνουν προς την κατεύθυνση αυτή. «Οι αρτοποιοί δεν είμαστε απρόσωποι, θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο», κατέληξε ο κ. Κεβρεκίδης.