Παρουσίασης του λευκώματος “ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΤΟΠΟΙ” με ανέκδοτα τραγούδια από την Ανατολική Θράκη

Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος «ΟΡΦΕΑΣ» Αμορίου σας προσκαλεί στην εκδήλωση παρουσίασης του λευκώματος ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΤΟΠΟΙ με ανέκδοτα τραγούδια από την Ανατολική Θράκη

Μετά την πρώτη του παρουσίαση στην Αλεξανδρούπολη, το λεύκωμα ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΤΟΠΟΙ του Μουσείου Λαογραφίας και Φυσικής Ιστορίας Γεώργιος Κομνίδης παρουσιάζεται και στον Βόρειο Έβρο, στο Αμόριο, ιδιαίτερη πατρίδα του Αυγερινού Μαυριώτη αλλά και των γυναικών των οποίων τις φωνές και τα τραγούδια κατέγραψε και διέσωσε ο ίδιος και αποτελούν μέρος του Λευκώματος.

Η παρουσίαση του λευκώματος ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΤΟΠΟΙ θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου και ώρα 18:00 στο Αμόριο, στο κτήριο του Εκπολιτιστικού Συλλόγου «Ορφέας» Αμορίου (πλατεία Αμορίου).

Για το λεύκωμα θα μιλήσουν οι:

Μαρία Αδαμίδου, Οικονομολόγος

Αικατερίνη Κάλτσου, υπ. Διδάκτωρ στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης

Βαγγέλης Παπαναστασίου, ενορχηστρωτής – μουσικός

Παρουσιάζει:

Σταυρούλα Αγελαδαράκη, Δημοσιογράφος – Έφορος Δημ. Σχέσεων Ε.Σ. «ΟΡΦΕΑ» Αμορίου

Το λεύκωμα ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΤΟΠΟΙ περιλαμβάνει ανέκδοτα τραγούδια από την Ανατολική Θράκη και για πρώτη φορά από την Αίνο και Μαϊστρο Αίνου, με καταγραφές που πραγματοποίησαν ο ποιητής και συγγραφέας Αυγερινός Μαυριώτης στα χωριά και τις πόλεις του Έβρου την δεκαετία του 1960, η αείμνηστη Δέσποινα Πολίτου πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνομουσείον Αίνου την δεκαετία 1990, η Κατερίνα Κάλτσου με καταγραφές των πρώτων προσφύγων από το Μαΐστρο Αίνου, η Μαρία Αδαμίδου με καταγραφή τραγουδιών της Αίνου και καταγραφές ρυθμών από την Αν. Θράκη του μουσικού Βαγγέλη Παπαναστασίου.

Τα τραγούδια που θα ακουστούν στην αυθεντική τους εκτέλεση, όπως τα τραγουδούν οι πρώτοι πρόσφυγες της Αλεξανδρούπολης και οι καλλίφωνες γυναίκες του χωριού Αμορίου, ενορχηστρώνουν οι μουσικοί Χρήστος Χατζόπουλος στα τραγούδια Μαΐστρου Αίνου, Βαγγέλης Παπαναστασίου στα τραγούδια από την Αν. Θράκη και Αίνου, Χαράλαμπος Τσακαλίδης στις καντάδες που καταγράφηκαν. Το λεύκωμα εκδόθηκε με την χορηγία του Υπουργείου Πολιτισμού και η έκδοση τελεί υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και με την στήριξη της ΠΑΜΘ.