ΠΦΣ: Μηνυτήρια αναφορά για την άρση απαγόρευσης εξαγωγών φαρμάκων

Φόβοι για ελλείψεις φαρμάκων

Στην κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου προχώρησε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σε συνέχεια των αντιδράσεων των φαρμακοποιών για την απόφαση του ΕΟΦ που περιορίζει την λίστα των απαγορευμένων σκευασμάτων για παράλληλες εξαγωγές.

Υπενθυμίζεται ότι οι φαρμακοποιοί έχουν εκφράσει την έντονη αντίθεσή τους στην απόφαση του ΕΟΦ, προειδοποιώντας ότι η απόφαση θα μπορούσε να επαναφέρει την αγωνία και την ανασφάλεια των πολιτών για την εξασφάλιση της θεραπευτικής τους αγωγής.

Στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου, ο ΠΦΣ «παρακολουθεί» την διαθεσιμότητα των φαρμάκων και καταγγέλλει την έλλειψή τους, και για το λόγο αυτό προέβει στην κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου ενώπιον της κ. Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, ώστε να διακριβωθεί από την εισαγγελική έρευνα ποιος στερεί το φάρμακο από τον Έλληνα πολίτη.

Στην ανακοίνωσή του, ο ΠΦΣ αναφέρει, ότι μετά την άρση της απαγόρευσης των εξαγωγών φαρμάκων, χωρίς καθυστέρηση και χωρίς όριο, κυκλοφόρησε μεταξύ των φαρμακαποθηκών, λίστα φαρμάκων προς εξαγωγή, από συγκεκριμένη φαρμακαποθήκη, η οποία περιλαμβάνει πολλά και σημαντικά φάρμακα τα οποία απουσιάζουν σταθερά από την ελληνική αγορά, καθώς επίσης και φάρμακα των οποίων η εξαγωγή μόλις επετράπη εκ νέου, και τα οποία φάρμακα συγκεντρώνονται προκειμένου να εξαχθούν άμεσα.

Οι φαρμακοποιοί λένε, ότι η συγκεκριμένη λίστα φαρμάκων προς εξαγωγή περιλαμβάνει πολλά και σημαντικά φάρμακα, τα οποία απουσιάζουν σταθερά από την ελληνική αγορά, καθώς επίσης και φάρμακα των οποίων η εξαγωγή μόλις επετράπη εκ νέου, και τα οποία φάρμακα συγκεντρώνονται προκειμένου να εξαχθούν άμεσα.