Επιστροφή των μαθητών στα σχολεία μετά το Πάσχα – Αλλαγές και ημερομηνίες έναρξης εξετάσεων

Χωρίς το υποχρεωτικό self test θα επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία την Τρίτη 3 Μαϊου μετά τις διακοπές του Πάσχα. Αντίθετα, μπαίνει σε εφαρμογή ένα νέο σχέδιο για τον εντοπισμό των κρουσμάτων και την αποφυγή της μετάδοσης.

Σύμφωνα λοιπόν με το υπουργείο Υγείας, ο έλεγχος θα είναι στοχευμένος μόνο στα παιδιά με συμπτώματα. Όταν ένα παιδί διαγιγνώσκεται με Covid, ανεξάρτητα με το πού κόλλησε, θα εφαρμόζεται άμεσα έλεγχος σε όλους τους συμμαθητές με τη χρήση δύο αυτοδιαγνωστικών τεστ στην πρώτη και την τέταρτη μέρα μετά τη διάγνωση του κρούσματος.

Έλεγχος για Covid θα διενεργείται όποτε κρίνεται απαραίτητο από το θεράποντα, ανάλογα με τα συμπτώματα, αλλά και από τις πιθανές επαφές που έχει το παιδί με άλλα κρούσματα Covid. Το παιδί θα επιστρέφει στο σχολείο μετά την πάροδο τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού.

Τα μέτρα περιορισμού της διασποράς στο σχολικό περιβάλλον που περιλαμβάνουν τη συστηματική χρήση της μάσκας, το καλό αερισμό των χώρων, των τάξεων και την υγιεινή των χεριών συνεχίζουν να ισχύουν.

Στον αντίποδα καταγράφεται, όπως ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου, μεγάλη έξαρση άλλων λοιμώξεων, κοινών παιδιατρικών λοιμώξεων του αναπνευστικού, αλλά και του γαστρεντερικού τις τελευταίες εβδομάδες.

Αυτό συμβαίνει, όπως εξήγησε, γιατί μετά από δύο χρόνια που είχαμε σημαντική μείωση των κοινωνικών και αθλητικών δραστηριοτήτων, με την αυστηρή χρήση της μάσκας, πλέον τα μέτρα έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν και συνεπώς έχουμε και αύξηση των δραστηριοτήτων και των επαφών του πληθυσμού, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα αυτή την αύξηση των κοινών λοιμώξεων.

Με την επιστροφή των μαθητών και μαθητριών από τις διακοπές του Πάσχα στις 3 Μαΐου ξεκινά σιγά σιγά η αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη της σχολικής χρονιάς.
Η τελευταία ημέρα μαθημάτων για τα Ημερήσια και Εσπερινά Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια είναι η 20ή Μαΐου, για τα Γυμνάσια η 30ή Μαΐου και για τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά η 15η Ιουνίου.

Οι εξετάσεις στο Γυμνάσιο θα διεξαχθούν 1-15 Ιουνίου και στο Λύκειο από 23 Μαΐου έως 15 Ιουνίου.

Την Τετάρτη, 18 Μαΐου, 2022 ξεκινά η «ελληνική PISA» στα γνωστικά αντικείμενα της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών για 6.000 μαθητές/τριες της ΣΤ’ τάξης των Δημοτικών σχολείων και 6.000 της Γ’ τάξης των Γυμνασίων. Οι εξετάσεις είναι υποχρεωτικές, αλλά τα αποτελέσματα θα συλλέγονται ανώνυμα και δε θα προσμετρώνται. στους βαθμούς των μαθητών.

Όσον αφορά τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, για τους μαθητές και μαθήτριες των ΓΕΛ έχουν προγραμματιστεί στις 3-10 Ιουνίου, ενώ για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ στις 2-17