Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς κατηγορίας 3 για τον Έβρο

Απαγορεύεται η διέλευση σε δασικές περιοχές σε Αλεξανδρούπολη, Σαμοθράκη,
Σουφλί και Διδυμότειχο

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, για την Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024 προβλέπεται:

1Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, κατηγορίας κινδύνου 4, για τις περιοχές των Δασαρχείων Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου.

2Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, κατηγορίας κινδύνου 3, για τις περιοχές του Δασαρχείου Διδυμοτείχου και τη νήσο Σαμοθράκης.

Παρακαλούνται οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Επιπλέον τίθεται σε ισχύ η υπ΄αριθμ. 172425/1922/03-6-2023 απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η διέλευση, η παραμονή και η κυκλοφορία προσώπων και οχημάτων:

1Για τα Δασαρχεία Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου (δείκτης 4) από τις 7:30 το πρωί της Πέμπτης 11-07-2024 έως τις 7:30 το πρωί της επόμενης ημέρας (Παρασκευή 12-07-2024), στις παρακάτω δασικές περιοχές ανά Δασαρχείο:

ΑΠΕΡΙΟΧΗ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

 1. Αναδασώσεις έναντι Κ.Α.Α.Υ. Μάκρης
 2. Κατασκήνωση Μάκρης
 3. Άλσος Γαλλικού Σταθμού Ο.Σ.Ε.
 4. Πλατανότοπος Μαΐστρου
 5. Χώρος αναψυχής Καλλιθέας
 6. Χώροι αναψυχής Λεπτοκαρυάς (3 χώροι)
 7. Χώρος αναψηχής Συκοράχης
 8. Περιαστικό Δάσος Φερών
 9. Περιαστικό Δάσος Πυλαίας
 10. Περιαστικό Δάσος Μελίας
 11. Καταφύγιο Άγριας Ζωής Καβησού (Κ.Α.Ζ.)

ΒΠΕΡΙΟΧΗ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟΥ ΣΟΥΦΛΙΟΥ

 1. Περιοχή δασικού συμπλέγματος «Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου» (περιοχές Προβατώνα – Λευκίμης – Δαδιάς – Γιαννούλης – Κοτρωνιάς).

2Για τις περιοχές του Δασαρχείου Διδυμοτείχου και τη νήσο Σαμοθράκης (δείκτης 3) ισχύει το μέτρο από τις 8:00 το πρωί της Πέμπτης 11-07-2024 έως τις 22:00 το βράδυ της ίδιας μέρας, στις εξής περιοχές:

ΑΠΕΡΙΟΧΗ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟΥ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ

 1. Αναδασώσεις – Χώρος αναψυχής Τσίγγλας

ΒΠΕΡΙΟΧΗ ΝΗΣΟΥ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ

 1. Περιαστικό Δάσος Σαμοθράκης

Από την απαγόρευση εξαιρούνται πρόσωπα που κατοικούν ή εργάζονται στις περιοχές του άρθρου 129, καθώς και πρόσωπα που μετακινούνται εντός του οδικού δικτύου.

Σύμφωνα με τον νόμο για κάθε παράβαση της απαγόρευσης επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων (300ευρώ. Οι αρμόδιες αρχές για τη διασφάλιση εφαρμογής της απόφασης απαγόρευσης κυκλοφορίας και τη βεβαίωση του διοικητικού προστίμου, ορίζονται τα αρμόδια όργανα της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Δασικής Υπηρεσίας και της Δημοτικής Αστυνομίας.

Η απόφαση ισχύει έως ότου ο δείκτης επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς πέσει στην κατηγορία δύο (2).