Περιοδεία της της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη στον Έβρο με αυτοψίες σε έργα Πολιτισμού και μνημεία

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη πραγματοποίησε επίσκεψη στην Π.Ε. Έβρου όπου έκανε αυτοψία στον Ταφικό Τύμβο Μ. Δοξιπάρας – Ζώνης και σε μνημεία

Αυτοψία στο Τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο πραγματοποίησε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στο πλαίσιο επίσκεψής της στο Νομό Έβρου.

Η κα Μενδωνη συνοδευόμενη από υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Πολιτισμού συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη παρουσία του Περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Χριστόδουλου Τοψίδη, του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου κ. Ευάγγελου Πουλιλιού και του Δημάρχου Διδυμοτείχου κ. Ρωμύλου Χατζηγιάννογλου, προκειμένου να εξετάσουν το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των έργων αποκατάστασης το οποίο όπως τόνισε η κυρία Υπουργός πρέπει να τηρηθεί απαρέγκλιτα ώστε το Μνημείο να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025, όριο που θέτει το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η Υπουργός Πολιτισμού σε δηλώσεις της για το Τέμενος Βαγιαζήτ τόνισε ότι «είναι ένα έργο που απαιτεί πολύ μεγάλη προσοχή από όλους, απαιτεί συντονισμό και γι’ αυτό στις 7 Αυγούστου θα είμαστε ξανά εδώ».

Εξηγώντας σχετικά η κα Μενδώνη τόνισε ότι «η αποκατάσταση ενός Μνημείου είναι πρωτίστως ζήτημα επιστημονικό και βαθιά τεχνικό επομένως πρέπει αν είμαστε εδώ σε χρόνο συγκεκριμένο ώστε να παρακολουθούμε το έργο και κυρίως για να επιλύουμε επιτόπου οποιαδήποτε προβλήματα προκύπτουν» γι’ αυτό όπως η ίδια ανακοίνωσε η επόμενη επίσκεψη της θα είναι στις 7 Αυγούστου.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ κ. Χριστόδουλος Τοψίδης σε δηλώσεις του έθεσε την Περιφέρεια και τις υπηρεσίες της στη διάθεση του Υπουργείου ώστε το έργο να ολοκληρωθεί στο προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα.

Να σημειωθεί ότι οι εργασίες αποκατάστασης του Τέμενος Βαγιαζήτ χρηματοδοτούνται από Ταμείο Ανάκαμψης και είναι προϋπολογισμού 13,5 εκατ. ευρώ.

Η κα Μενδώνη αμέσως μετά πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στον Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνό, συνοδευομένη από τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κ. Χριστόδουλο Τοψίδη, τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου κ. Ευάγγελο Πουλιλιό και τους θεματικούς Αντιπερειφερειάρχες Πολιτικής Προστασίας κ. Κωνσταντίνο Βενετίδη, Πολιτισμού κα Φανή Μπαχαρίδου και Παιδείας κ. Στυλιανό Κατσογριδάκη.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε την κυρία Υπουργό για το ανύστακτο ενδιαφέρον της για την αποκατάσταση των μνημείων της περιοχής και την περαιτέρω ανάδειξή τους και της ευχήθηκε δύναμη και ευλογία Θεού για την ευόδωση της ευθυνοφόρου διακονίας της.

Στη συνέχεια η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έκανε αυτοψία σε τρεις μεταβυζαντινούς ναούς. Στον Άγιο Παντελεήμονα Παλιουρίου, στον Άγιο Αθανάσιο Μεταξάδων και στον Άγιο Αθανάσιο Αλεποχωρίου.

Επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη στον Ταφικό Τύμβο Μεγάλης Δοξιπάρας – Ζώνης

Τον Ταφικό Τύμβο της Μεγάλης Δοξιπάρας – Ζώνης επισκέφθηκε η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, συνοδευόμενη από τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κ. Χριστόδουλο Τοψίδη.

Στον Ταφικό Τύμβο της Μ. Δοξιπάρας – Ζώνης ενημερώθηκαν για την επικείμενη έναρξη των εργασιών κατασκευής των βοηθητικών κτιρίων και του θόλου που θα προστατεύει τα ευρήματα και θα καθιστά επισκέψιμο τον συνολικό αρχαιολογικό χώρο.

Πριν από μερικές ημέρες, ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ όπως επεσήμανε και στις δηλώσεις του υπέγραψε τη δεύτερη φάση του έργου, ύψους 12,6 εκατ. ευρώ και το χαρακτήρισε «εμβληματικό». Σημείωσε ακόμη πώς «είναι ένα έργο που αποτελεί προτεραιότητα για τη διοίκησή μας αλλά και για την τοπική κοινωνία της περιοχής, ένα έργο που θα δώσει άλλο αναπτυξιακό προορισμό και χαρακτήρα εδώ στην περιοχή» καθώς και ότι «υπάρχει μία άριστη συνεργασία τόσο με την Υπουργό αλλά και με όλες τις υπηρεσίες του Υπουργείου. Είμαστε συντονισμένοι για να υλοποιηθούν όλα τα έργα στο χρονικό ορίζοντα που έχουν προσδιοριστεί από τις προδιαγραφές τους και επαναλαμβάνω ότι για μας αποτελεί προτεραιότητα και το βόρειο τμήμα του Έβρου το οποίο αυτό το κομμάτι είναι η ναυαρχίδα που θα αποτελέσει προορισμό στο βόρειο τμήμα του Νομού Έβρου».

Ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης των έργων στον Ταφικό Τύμβο της Μ. Δοξιπάρας – Ζώνης είναι το τέλος του 2026, ενώ όπως είπε ο κ. Τοψίδης παράλληλα γίνονται ενέργειες εξεύρεσης χρηματοδότησης για την υλοποίηση έργων οδοποιίας, που θα βελτιώσουν την πρόσβαση σε αυτό και θα εξυπηρετούν την επισκεψιμότητά του.

Η κα Μενδώνη αφού ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη, τις υπηρεσίες και τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας ΑΜ-Θ για τη συνεργασία, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «σήμερα είμαστε πιο κοντά από ποτέ στην υλοποίηση του έργου. Υπάρχει ο ανάδοχος, είναι στην έκδοση οικοδομικής αδείας για να ξεκινήσει η αποκατάσταση της γεωμετρίας του τύμβου έτσι όπως ήταν πριν την ανασκαφή και να δημιουργηθεί ένας πολιτιστικός χώρος κι ένας πολιτιστικός πόλος πάρα πολύ σημαντικός για την περιοχή αυτή του βορείου Έβρου που θα λειτουργήσει συγχρόνως και ως αναπτυξιακός πόρος για την περιοχή, διότι το συγκεκριμένο εύρημα και η περιοχή ευρύτερα έχει όλες τις προϋποθέσεις για να αναδειχθεί σε μείζονα χώρο επίσκεψης και μεγάλης μάλιστα επισκεψιμότητας».