Υποδοχή του υπερμαραθωνοδρόμου Στέργιου Αράπογλου από το Δήμο Ορεστιάδας στις 9 -10 Σεπτεμβρίου 2018

Στις 9 Σεπτεμβρίου 2018 ημέρα Κυριακή ο Δήμος Ορεστιάδας σε συνεργασία με το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ν. Ορεστιάδας και Περιφέρειας θα υποδεχτούν  και θα καλωσορίσουν τον υπερμαραθωνοδρόμο και Σπαρταθλητή Στέργιο Αράπογλου, με καταγωγή από την Αν. Θράκη, ο οποίος θέλοντας να στείλει το δικό του μήνυμα και να αναδείξει τη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης και ψυχής, θα επιδιώξει να γίνει ο πρώτος αθλητής στην ιστορία που θα διανύσει από τη βορειότερη κατοικημένη περιοχή της Ελλάδας, το Ορμένιο του Δήμου Ορεστιάδας, έως το νοτιότερο άκρο της Ηπειρωτικής Ελλάδας, το Ακρωτήρι Ταίναρο, μία απόσταση συνολικά 1.400 χιλιομέτρων.

Στόχος του είναι να γίνει γνωστή η αθλητική ιστορία και να τιμήσει τη κοινωνική δράση του βετεράνου υπερμαραθωνοδρόμου και επίσης με καταγωγή από τη Αν. Θράκη, Παναγιώτη Σκουλή, ο οποίος σχεδίασε την διαδρομή το 1995, και δεν κατάφερε να την ολοκληρώσει, αλλά παράλληλα και η διάδοση μηνυμάτων ενάντια στη χρήση αναβολικών. Το εγχείρημα θα ξεκινήσει στις 10 Σεπτεμβρίου 2018 από το Ορμένιο και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σε 23 ημέρες, με τη διαδρομή να είναι σχεδιασμένη στην παλαιά εθνική οδό και σε παραδρόμους της και να περιλαμβάνει 293 πόλεις, κωμοπόλεις, χωριά και οικισμούς, μεταφέροντας έτσι σε όλη την Ελλάδα το μήνυμα του ευ αγωνίζεσθαι και του καθαρού αθλητισμού.

Ο κ. Στέργιος Αράπογλου την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2018 θα περάσει από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Θεοδώρων να πάρει την ευλογία της Εκκλησίας, στις 13.00 θα επισκεφθεί το Εθνικό Φυλάκιο 1 στις Καστανιές και στις 14.00 το Φυλάκιο των Μαρασίων, όπου θα παραδώσει την Ελληνική Σημαία στους Αρχιφύλακες και θα συνεχίσει να επισκεφθεί το σπίτι της Κυράς των Μαρασίων, καθώς και το μνήμα της στο Κοιμητήριο του χωριού.

Την ίδια μέρα, ο Δήμος Ορεστιάδας θέλοντας να τιμήσει τους βετεράνους υπερμαραθωνοδρόμους για την επιλογή έναρξης αυτής της διαδρομής από το βορειότερο άκρο του δήμου μας και για το μήνυμα του ευ αγωνίζεσθαι που μεταλαμπαδεύουν στις νέες γενιές, θα πραγματοποιήσει στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Ν. Ορεστιάδας και Περιφέρειας Μουσείου, σε συνεργασία μαζί του, ώρα 19.00, την επίσημη υποδοχή τους από φορείς της περιοχής, αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους.

Κατά της διάρκεια της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Ορεστιάδας κ. Βασίλης Μαυρίδης θα απονείμει τιμητική πλακέτα στον κ. Παναγιώτη Σκουλή και θα δώσει στον κ. Αράπογλου να μεταφέρει ένα δενδρύλιο καραγάτς (πτελέα) στο Ακρωτήρι Ταίναρο, που είναι ένα κομμάτι της ιστορίας της πόλης μας και το οποίο θα φυτευτεί εκεί από τις Τοπικές Αρχές της Ανατολικής Μάνης κατά τον τερματισμό, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο δεσμούς με  το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας, της βαλκανικής χερσονήσου.

Την επόμενη μέρα Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 7.00 θα γίνει η επίσημη εκκίνηση της διαδρομής από το Στρατιωτικό Φυλάκιο του Ορμενίου, παρουσία Στρατιωτικών και Τοπικών Αρχών. Ο δρομέας αναχωρώντας από το Ορμένιο, θα συναντήσει κατά τη διάρκεια της διαδρομής την ομάδα δρομέων μεγάλων αποστάσεων της πόλης μας «Orestiada Tunning Team». Θα  πραγματοποιήσουν μία στάση στην Καβύλη, στον οικισμό του Σάκκου, όπου θα προσκυνήσει κατόπιν επιθυμίας του την εικόνα της Παναγίας της Αρβανίτισσας και θα συνεχίσουν όλοι μαζί για την Κεντρική Πλατεία Ορεστιάδας, όπου θα τον υποδεχτούν οι Τοπικές Αρχές και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Ο κ. Αράπογλου θα συνεχίσει κάνοντας μία στάση στον Ιερό Ναό Ιωάννη Προδρόμου Χειμωνίου και ο τελικός τερματισμός της ημέρας θα γίνει έμπροσθεν του Δημαρχείου Διδυμοτείχου.

Το όλο εγχείρημα έχει τη στήριξη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ορεστιάδας, της 16ης Μεραρχίας Πεζικού Διδυμοτείχου και του Δήμου Ορεστιάδας.

Ο Δήμος Ορεστιάδας και το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ν. Ορεστιάδας και Περιφέρειας καλούν όλους τους φορείς της πόλης να παρευρεθούν σε αυτή την πολιτιστική εκδήλωση, όπου θα αναδειχθούν κοινωνικά και πολιτιστικά ιδεώδη, το ευ αγωνίζεσθαι, η αξία της προσωπικής υπέρβασης και η πίστη στην προσπάθεια, τα οποία αποτελούν μέρος των εκπαιδευτικών αξιών που υπηρετούμε όλοι μας.