Υπεγράφη η σύμβαση δημιουργίας Υδάτινων Πεδίων σε Αλεξανδρούπολη και Σαμοθράκη

Τέλη Αυγούστου θα γίνει το πρώτο δοκιμαστικό δρομολόγιο υδροπλάνου που θα
συνδέει την Αλεξανδρούπολη με τη Σαμοθράκη μέσα σε 13 λεπτά

Έπεσαν οι υπογραφές για τη σύμβαση δημιουργίας Υδάτινων Πεδίων σε Αλεξανδρούπολη και Σαμοθράκη μεταξύ της «Ελληνικά Υδατοδρόμια» και της «Αναπτυξιακής Εταιρίας Έβρου Α.Ε.».

Τέλη Αυγούστου θα γίνει το πρώτο δοκιμαστικό δρομολόγιο υδροπλάνου που θα συνδέει την Αλεξανδρούπολη με την Σαμοθράκη μέσα σε 13 λεπτά, όπως δηλώνει στο Ράδιο Θεσσαλονίκης ο Νίκος Κοζάρης πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρίας Έβρου.

Μάλιστα, εφόσον όλα πάνε καλά, ο απώτερος στόχος είναι η δημιουργία δικτύου υδροπλάνων για τη σύνδεση της Θεσσαλονίκης με την Καμαριώτισσα ή την σύνδεση μεταξύ Αλεξανδρούπολης, Σαμοθράκης, Καβάλας και Θάσου.

Η σύμβαση υπεγράφη στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού της Π.Α.Μ.Θ. για την ανάπτυξη των περιοχών της, με σχετική ανακοίνωση να αναφέρει πως «η Αλεξανδρούπολη και η Σαμοθράκη μέσω των Υδάτινων Πεδίων θα μπορούν να προσφέρουν τόσο στους μόνιμους κατοίκους όσο και στους επισκέπτες τους ένα νέο μέσο μεταφοράς, σύγχρονο, ευέλικτο και ασφαλές. Οι πτήσεις των υδροπλάνων θα μπορούν να πραγματοποιούνται τόσο από κάθε αδειοδοτημένο Υδατοδρόμιο, όσο και από χερσαία αεροδρόμια με την χρήση αμφίβιων υδροπλάνων. Η ευελιξία και η ταχύτητα του Υδροπλάνου θα επιτρέπει στους τουρίστες να φτάνουν εύκολα και γρήγορα στον τόπο διακοπών τους καθώς και να πραγματοποιούν εκδρομές, με ένα καινοτόμο τρόπο, αυξάνοντας τις επιλογές τους σε επισκεψιμότητα προορισμών. Ιδιαίτερη αξία έχει η δυνατότητα των Υδροπλάνων να πραγματοποιούν και νοσοκομειακές πτήσεις ενώ η επιχειρησιακή πολυχρηστικότητά τους συμπληρώνεται με πτήσεις φορτίου, ταχυδρομείου, πυρόσβεσης μικρής κλίμακας, κ.λ.π.».

Με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης ο πρόεδρος της «Αναπτυξιακής Εταιρίας Έβρου Α.Ε.», Νίκος Κοζάρης δήλωσε «τα Υδάτινα Πεδία σε Αλεξανδρούπολη και Σαμοθράκη θα δημιουργήσουν μια συγκοινωνιακή πύλη εισόδου που θα βοηθήσει κομβικά στην ανάπτυξη του ποιοτικού τουρισμού αλλά και στην εξυπηρέτηση των μετακινήσεων των μόνιμων κατοίκων τους και μάλιστα σε δωδεκάμηνη βάση. Ιδιαίτερη σημασία έχει αυτό για τη Σαμοθράκη η οποία δεν διαθέτει χερσαίο αεροδρόμιο και μέσω των υδροπλάνων θα της δοθεί η δυνατότητα να αποκτήσει αεροπορική σύνδεση με τα μεγάλα αστικά και περιφερειακά κέντρα όπου λειτουργούν νοσοκομεία, δημόσιες υπηρεσίες, και εμπορικές αγορές. Επίσης με την λειτουργία των Υδάτινων Πεδίων και συνεπακόλουθα των υδροπλάνων θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας που προβλέπεται να καλυφθούν από ντόπιους κατοίκους με όλα τα θετικά που αυτό συνεπάγεται για την Περιφέρειά μας».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της «Ελληνικά Υδατοδρόμια», Τάσος Γκόβας δήλωσε «η πρωτοβουλία δημιουργίας Υδάτινων Πεδίων σε Αλεξανδρούπολη και Σαμοθράκη είναι σημαντική απόφαση καθώς θα αποτελέσει τον “πιλότο” για τη δημιουργία βιώσιμου δικτύου Υδάτινων Πεδίων σε στρατηγικά σημεία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που αποτελούν πόλο έλξης για τους τουρίστες. Ειδικά στον τομέα του τουρισμού θα εξασφαλίζεται, μέσω των Υδάτινων Πεδίων, η απευθείας πρόσβαση σε τουριστικά θέρετρα, σε πανέμορφες αλλά δυσπρόσιτες παραλίες, σε δημοφιλείς παραθαλάσσιες και παραλίμνιες περιοχές, σε αξιοθέατα μέρη για εκδρομές συνέργειας με την κρουαζιέρα, κ.λ.π. Εν κατακλείδι, η επικείμενη λειτουργία Υδάτινων Πεδίων και Υδατοδρομίων θα αποτελέσει ένα χρηστικό εργαλείο για συγκοινωνιακή ανάπτυξη με έμφαση στην ποιότητα των μετακινήσεων».

Σημειώνεται ότι η «Ελληνικά Υδατοδρόμια» έχει αδειοδοτήσει το πρώτο πανελλαδικά Υδάτινο Πεδίο στο Κάνιστρο Κασσάνδρας Χαλκιδικής και έχει ολοκληρώσει τις εγκρίσεις Υδάτινων Πεδίων σε Πόρτο Χέλι, Ερμιόνη, Λαύριο, Κίσσαμο Χανίων, Κέα, Ερείκουσα, Οθωνούς και Μαθράκι.