Στην 4η θέση η ΙΡΙΔΑ Σουφλίου στον διεθνή αγώνα Catchball

Το τελευταίο Σαββατοκύριακο στις 29 και 30 Ιουνίου η ΙΡΙΔΑ Σουφλίου, η πρώτη ομάδα του Catchball στην Ελλάδα συμμετείχε στο International Bucharest Corporate Games 2024 στην Ρουμανία όπου η εξαιρετική προσπάθεια στις αγωνιστικές εμφανίσεις όλων των αθλητριών και του προπονητή της ομάδας οδήγησαν στην κατάκτηση της 4ης θέσης. Με αυτήν την επιτυχία, η ομάδα στέλνει ένα μήνυμα πως όταν κάτι το θέλεις πολύ, δίνεις αγώνα για να το κερδίσεις. Να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά που μια Ελληνική ομάδα φτάνει τόσο ψηλά σε τέτοιου είδους αγώνες Catchball.

Στο τουρνουά, επί δυο μέρες διαγωνίστηκαν 15 ομάδες από τρεις Ηπείρους, γυναίκες διαφορετικών ηλικιών, σωματοτύπων και φυσικής κατάστασης, οι οποίες αγωνίστηκαν σε πνεύμα ευγενούς άμιλλας και θετικής ενέργειας. Η διοργάνωση δεν είχε μόνο αθλητικό χαρακτήρα, αλλά και πολιτιστικό όπου οι γυναίκες, κάθε μια με διαφορετικό κοινωνικό υπόβαθρο, μπόρεσαν να ζήσουν αυτήν τη μοναδική εμπειρία. Άλλωστε αυτό είναι το catchball: η αδελφότητα και η αλληλεγγύη.

Το Catchball είναι ένα κοινωνικό ομαδικό άθλημα αποκλειστικά και μόνο για γυναίκες. Παίζεται με τους κανόνες του Βόλεϊ, χωρίς όμως να εμπεριέχει τις επιθετικές ενέργειες αυτού, οπότε ενδείκνυται για όλες τις γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας, σωματότυπου ή φυσικής κατάστασης. Ξεκίνησε από το Ισραήλ πριν 20 περίπου χρόνια, όταν γυναίκες ηγήθηκαν της πιο εντυπωσιακής επανάστασης στη χώρα τους για να διεκδικήσουν τη συμμετοχή τους στον αθλητισμό. Με την πάροδο του χρόνου το Catchball διαδόθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο ως άθλημα που έχει τη δυνατότητα να ενώσει τις κοινότητες και κυρίως να ενδυναμώσει τις γυναίκες, συμβάλλοντας στην ευημερία και την υγεία τους, καθώς τις παρακινεί να υιοθετήσουν έναν υγιή και ενεργητικό τρόπο ζωής.

Στην Ελλάδα το άθλημα παρουσιάστηκε από την ΠΥΘΙΑ ΑΜΚΕ, επίσημο εκπρόσωπο της Ελλάδας, στις αρχές του 2022 όπου δημιουργήθηκε η πρώτη ΕΛΛΗΝΙΚΗ ομάδα «ΙΡΙΔΑ Σουφλίου» στο Σουφλί. Δεν χρειαζόταν να περάσει πολύς χρόνος για να δημιουργηθούν και άλλες ομάδες, ακολούθησε η «Πυθία Παγγαίου», η «ΡΕΑ Διδυμοτείχου», η «Ροδόπη Κομοτηνής», η «Ιφιγένεια Ορεστιάδας» και η «YDRAMA Δράμας».

Η ΙΡΙΔΑ παίζοντας με μεγάλες και έμπειρες ομάδες έδειξε τα δυνατά στοιχεία της που είναι η ομαδικότητα και η συνεργασία.

«Είμαι πολύ περήφανος για τα κορίτσια που μέσα σε τόσο μικρό διάστημα κατάφεραν να αγωνιστούν άξια με τις καλύτερες ομάδες Catchball στον κόσμο και να αποδώσουν τα μέγιστα. Είμαστε σίγουροι ότι τα καλύτερα έρχονται!» δηλώνει ο κ. Αθανάσιος Καβάζης, προπονητής της ΙΡΙΔΑΣ Σουφλίου.

«Δυστυχώς για τις περισσότερες γυναίκες, οι ευκαιρίες συμμετοχής σε ομαδικά αθλήματα και συγκεκριμένα σε τέτοιου είδους αγώνες είναι περιορισμένες και πιθανόν η τελευταία τους φορά να ήταν στην εφηβεία. Για να ξεκινήσεις το Catchball δεν χρειάζεσαι ιδιαίτερες δεξιότητες ούτε εξαιρετική φυσική κατάσταση, το άθλημα είναι για όλες όσες θέλουν να μάθουν και να ζήσουν την εμπειρία της ομαδικότητας.

Το Catchball δεν αφορά μόνο τη σωματική ανάπτυξη και υγεία, αλλά και τον τρόπο που ξεκινάς να αντιλαμβάνεσαι τον κόσμο γύρω σου, γίνεσαι μέλος μιας ομάδας όπου μαθαίνεις να επικοινωνείς ισότιμα και με κανόνες σε μια κοινή προσπάθεια προς έναν κοινό στόχο. Οι γυναίκες αποκτούν θάρρος, αποφασιστικότητα, σιγουριά και δύναμη» αναφέρει η κ. Άννα Γκαϊδατζή, πρόεδρος της ΙΡΙΔΑΣ Σουφλίου.