Ξεκίνησαν οι εορταστικές εκδηλώσεις Ορέστεια 2022 με πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων

“99 χρόνια προόδου”. Με τον τίτλο αυτό διοργανώνονται και φέτος από το Δήμο Ορεστιάδος οι εορταστικές εκδηλώσεις “Ορέστεια 2022” για την επέτειο της ίδρυσης της Νέας Ορεστιάδος το 1923 από τους πρόσφυγες της Αδριανούπολης και του Κάραγατς, που εγκαταστάθηκαν, λίγα χιλιόμετρα δυτικά του ποταμού Έβρου, για να μπορούν να βλέπουν έστω τις πατρογονικές τους εστίες στην αδικοχαμένη πλέον Ανατολική Θράκη. Και όλα αυτά με τη σοφή και συνετή καθοδήγηση του τότε Μητροπολίτη Αδριανουπόλεως Πολυκάρπου Βαρβάκη, που ως άλλος Μωυσής οδήγησε το λαό του κατά την τραγική έξοδο του από την ποτισμένη με αίμα, ιδρώτα και δάκρυα γη των πατέρων του στη νέα του πατρίδα. Την τελευταία Κυριακή του μηνός Ιουνίου, κατ’ έθος, εορτάζεται η επέτειος της ίδρυσης της νεότερης πόλης Ελλάδος, που χτίστηκε στο σταυροδρόμι πολιτισμών και θρησκειών, της Νέας Ορεστιάδος, που ανδρώθηκε και προόδευσε χάρη στον κόπο και τον μόχθο των κατοίκων της.

Την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022, στο κατάμεστο από κόσμο υπαίθριο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ορεστιάδος πραγματοποιήθηκε, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου και σε συνεργασία με το Δήμο Ορεστιάδος, εκδήλωση μνήμης και ευθύνης αφιερωμένη στις πατρογονικές εστίες του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης, με εκκλησιαστικούς ύμνους, παραδοσιακά τραγούδια και παραδοσιακούς χορούς.

Η εκδήλωση είχε θέμα· «Ωδή στις αλησμόνητες πατρίδες – 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή και την εκκένωση της Ανατολικής Θράκης». Την υπευθυνότητα της διοργάνωσης είχε το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ν. Ορεστιάδας και Περιφέρειας.Μετά από την προσφώνηση του Σεβ. Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού και τους χαιρετισμούς του Δημάρχου Ορεστιάδος κ. Βασιλείου Μαυρίδη και του Δημάρχου της αδελφοποιημένης πόλης της Μόρφου κ. Βίκτωρα Χατζηαβραάμ ανεγνώσθη επίκαιρο Μήνυμα της Ιεράς Συνόδου.

Το θέμα της εκδήλωσης ανέπτυξε με επιτυχία η φιλόλογος και Διευθύντρια 2ου Λυκείου Ορεστιάδας κα ΘωμαΐW Ζαβαλιάρη. Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Σύλλογος Ιεροψαλτών Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου, η Ενόργανη Θρακική Χορωδία του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Ν. Ορεστιάδας και Περιφέρειας, το Παράρτημα του Λυκείου των Ελληνίδων Ν. Ορεστιάδας, ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Νεολαίας Ν. Ορεστιάδας «Οι Θράκες», το Εργαστήρι Πολιτισμού Νέας Ορεστιάδας «Το Γέννημα» και η ορχήστρα: «Ακριτικός Ήχος».

Τα κείμενα επεξεργάσθηκε η δημοσιογράφος κα Βέρα Μαυρίδου και παρουσίασε ο κ. Βασίλειος Τσερτσίδης. Τον συντονισμό είχε ο κ. Bασίλειος Παπαμιχαήλ και την σκηνοθεσία ο κ. Ιωάννης Σιωπίδης.

Παρέστησαν οι Βουλευτές Έβρου Αναστασία Γκαρά και Σταύρος Κελέτσης, ο Δήμαρχος Μόρφου Βίκτωρ Χατζηαβραάμ, ο Διοικητής της 3ης Ταξιαρχίας Ταξίαρχος Ιωάννης Παναγιωτόπουλος, ο Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Χρήστος Ορμανλίδης και πλήθος κόσμου, που με συγκίνηση και ενθουσιασμό συμμετείχαν στα δρώμενα από τις κερκίδες.

Την Κυριακή, 26 Ιουνίου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Θεοδώρων Ορεστιάδος τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού. Ακολούθησε η Δοξολογία και το Μνημόσυνο των ιδρυτών της πόλης. Στη συνέχεια στην παρακείμενη πλατεία, όπου η προτομή του Μητροπολίτη Αδριανουπόλεως Πολυκάρπου, εψάλη Τρισάγιο, κατετέθη στέφανος και μίλησε επίκαιρα ο φιλόλογος Δημήτριος Κιηγμάς.

Ακολούθως στη μεγάλη αίθουσα του Επισκοπείου Ορεστιάδος, δίπλα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Θεοδώρων, εγκαινιάσθηκε Έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Αλησμόνητες πατρίδες της Ανατολικής Θράκης», από το αρχείο του Γρηγορίου Αζορίδη, και μίλησε ο Δικηγόρος Ορεστιάδος Βασίλειος Παραπαγγίδης με θέμα· «Ανατολική Θράκη 1922 – Δικαίωμα στη λήθη;».

Στις εορταστικές εκδηλώσεις παρέστησαν οι Βουλευτές Έβρου Χρήστος Δερμεντζόπουλος και Αναστάσιος Δημοσχάκης, οι Δήμαρχοι Ορεστιάδος και Μόρφου Βασίλειος Μαυρίδης και Βίκτωρ Χατζηαβραάμ αντίστοιχα, ο Στρατηγός Διοικητής της XVI Μεραρχίας Θεόδωρος Χατζηγεωργίου, ο Διοικητής της 3ης Ταξιαρχίας Ιωάννης Παναγιωτόπουλος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ορεστιάδος Χαράλαμπος Ελευθεριάδης, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοικήσεως και φορέων και πλήθος κόσμου.

Το φωτογραφικό υλικό είναι από τον κ. Σταμάτη Γκροζούδη