WWF:Οδυνηρή οικολογική καταστροφή στη Δαδιά

Ανείπωτη θλίψη προκαλεί η πυρκαγιά που έχει πλήξει τον πυρήνα του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, ένα από τα σημαντικότερα εθνικά πάρκα της χώρας και της Ευρώπης απειλείται, και μαζί του απειλούνται τα μοναδικά αρπακτικά πουλιά της περιοχής.

Συνεχίζει να μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου η οποία ξέσπασε την Πέμπτη 21 Ιουλίου, καταστρέφοντας έναν σημαντικό θησαυρό βιοποικιλότητας. Δυστυχώς, παρά τις ισχυρές δυνάμεις που επιχειρούν στο σημείο, η φωτιά πέρασε πλέον μέσα και καίει τον μεγάλο πυρήνα του Πάρκου. Έχει ήδη καταστραφεί σημαντική έκταση, καθώς και φωλιές αρπακτικών πουλιών, σε αριθμό που αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει. 

Με επίγεια και εναέρια μέσα, η μάχη με τις φλόγες συνεχίζεται για τρίτη ημέρα. Η κατάσταση παραμένει δύσκολη καθώς την κατάσβεση δυσκολεύει το γεγονός πως πρόκειται για πυκνό δάσος σε μια περιοχή με έντονο ανάγλυφο.

Ομάδα του WWF Ελλάς και της Εταιρείας Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης βρίσκεται στο μέτωπο από την πρώτη στιγμή, συνδράμοντας τόσο στο έργο της πυρόσβεσης αλλά και συμβουλευτικά, δίνοντας κάθε δυνατή βοήθεια – όπου τους ζητηθεί – στους αρμόδιους φορείς της περιοχής. Οι προσπάθειες αυτή τη στιγμή (μεσημέρι 23ης Ιουλίου) επικεντρώνονται στο να σωθούν οι φωλιές του μαυρόγυπα, οι οποίες βρίσκονται σε ώριμα μεγάλα πεύκα κυρίως μέσα στον πυρήνα του Πάρκου. Με σκαπτικά μηχανήματα ανοίγονται δρόμοι και ζώνες ώστε να αναχαιτιστεί η φωτιά, ενώ ομάδες πυρόσβεσης ενεργούν σε στοχευμένα σημεία για να μην περάσει η πυρκαγιά πιο βαθιά στον πυρήνα. 

Αν και όσο η πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη δεν μπορούμε να μιλάμε για συγκεκριμένους αριθμούς, είναι σαφές πως η οικολογική καταστροφή είναι ήδη μεγάλη. Αξίζει να σημειωθεί πως τo Εθνικό Πάρκο Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου είναι από τις παλαιότερες προστατευόμενες περιοχές στην Ελλάδα και φιλοξενεί 3 από τα συνολικά 4 είδη γύπα της Ευρώπης. Επιπλέον φιλοξενεί και τον μοναδικό αναπαραγόμενο πληθυσμό μαυρόγυπα σε ολόκληρη τη βαλκανική χερσόνησο! Αποτελεί επίσης ένα από τα λίγα καταφύγια και άλλων σπάνιων αρπακτικών πουλιών, όπως ο θαλασσαετός, ο βασιλαετός και ο κραυγαετός που αναπαράγονται στα δάση της περιοχής, ενώ στο Πάρκο συναντάμε ακόμα 205 είδη πουλιών, μια εξαιρετικά υψηλή ποικιλία ειδών αμφιβίων και ερπετών, καθώς και μια τεράστια πληθώρα μικρών και μεγάλων θηλαστικών: από λύκους και ζαρκάδια, μέχρι σκίουρους και 24 είδη νυχτερίδων. 

Δουλεύοντας τριάντα ολόκληρα χρόνια στην περιοχή, το WWF Ελλάς, σε συνεργασία με την Εταιρεία Βιοποικιλότητας Θράκης και όλους τους τοπικούς και εθνικούς φορείς, έχει εστιάσει την προσοχή του σε όσα συμβαίνουν σήμερα, αλλά και σίγουρα σε όσα θα πρέπει να συμβούν την επόμενη μέρα. 

Μάθετε περισσότερα για την απίστευτη οικολογική αξία της περιοχής και τη δράση μας εδώ.