Ανεξέλεγκτη ακόμα η φωτιά στη Δαδιά – Ανυπολόγιστη η οικολογική καταστροφή

Μαίνεται η φωτιά στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς προκαλώντας τεράστια καταστροφή στη μεγαλύτερη περιοχή «Natura 2000» της χώρας μας.

Το καταστροφικό της έργο συνεχίζει ακάθεκτη η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες (Πέμπτη) το απόγευμα στην περιοχή του φράγματος της Λύρας Σουφλίου και επεκτάθηκε σε έκταση τουλάχιστον δέκα χιλιομέτρων, καίγοντας ένα μοναδικής ομορφιάς και υψηλής σημασίας για πουλιά τοπίο στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς.

Αν και κατά διαστήματα η εικόνα φαίνεται καλύτερη και εκφράζεται αισιοδοξία, εντούτοις αργότερα η κατάσταση επιδεινώνεται ξανά και η οικολογική καταστροφή οξύνεται εκ νέου. Έτσι, ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να γίνουν «μάχη» με τις φλόγες, με το έργο κατάσβεσης να δυσχεραίνεται από τη μορφολογία του εδάφους και την καύσιμη ύλη που υπάρχει στην ήδη καμένα έκταση.

Εμπόδιο αποτελούν κι οι αναζωπυρώσεις, που ευνοούνται από τους χαμηλής έντασης ανέμους, οι οποίοι πνέουν στην περιοχή. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σουφλίου, Παναγιώτη Καλακίκο, από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πυρκαγιάς η προσπάθεια της κατάσβεσης επικεντρώνεται στην αποτροπή προσέγγισης της πυρκαγιάς σε κατοικημένες περιοχές, οι οποίες μέχρι στιγμής δεν έχουν απειληθεί.

Σημειώνεται ότι στο Εθνικό Πάρκο βρίσκουν καταφύγιο και αναπαράγονται τα περισσότερα είδη αρπακτικών πουλιών, που συναντώνται στην Γηραιά Ήπειρο, μεταξύ των οποίων σπάνιοι πληθυσμοί. Είναι μάλιστα η μεγαλύτερη περιοχή «Natura 2000» στην Ελλάδα, μια από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και μία από τις πρώτες περιοχές στην χώρα μας, που τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας, αφού εκεί συμβιώνουν και ευδοκιμούν συγκεντρωμένα πολλά είδη της χλωρίδας και της πανίδας της Βαλκανικής χερσονήσου, της Ευρώπης και της Ασίας.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εκτελών καθήκοντα διευθυντή Δασών Έβρου Πέτρος Ανθόπουλος εξήγησε πως το μέτωπο κινείται πλέον δυτικά και εντός του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς όπου το ανάγλυφο παρουσιάζει πολύ έντονες κλίσεις και το έδαφος είναι βραχώδες.

«Τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά καθιστούν απαγορευτική για τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις την προσέγγιση του πύρινου μετώπου και ως εκ τούτου είναι πολύ σημαντική η συνδρομή των εναέριων πυροσβεστικών μέσων. Ταυτόχρονα γίνεται προσπάθεια δημιουργίας και διεύρυνσης των αντιπυρικών ζωνών με σκοπό την ανάσχεση της πορείας της πυρκαγιάς», πρόσθεσε. 

Οι δυνάμεις που επιχειρούν ενισχύθηκαν με τους πυροσβέστες να φτάνουν τους 291, με 65 οχήματα και 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Από αέρος ρίψεις νερού πραγματοποιούν 10 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα (το ένα συντονίζει). Συνδρομή παρέχουν μηχανήματα έργου του στρατού και υδροφόρες ΟΤΑ.

Μέχρι τώρα από τον Στρατό (εκτός από τα εναέρια 4 CL-415, 2 PZL, 2 MI8, 2 AT8T, 1 B-214) έχουν διατεθεί επιπλέον: 2 CH-47D, 6 Προωθητής γαιών, 1 Φορτωτής, 3 M/S 290GD\, Τμήματα “ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ” κ μέσα Μηχανικού του Στρατού.

Από το έδαφος επιχειρούν 290 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 84 οχήματα. Συνδρομή παρέχουν 5 μηχανήματα έργου του στρατού και 7 υδροφόρες και μηχανήματα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως ανέφερε και σε ανάρτησή του στις 13:50 ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς.

Και το WWF Greece παρακολουθεί στενά της εξελίξεις και συμβάλλει στην ενημέρωση. Ωστόσο όπως αναφέρει:

«Η φωτιά συνεχίζει να μαίνεται και δυστυχώς η εικόνα δεν είναι καλή, με την πυρκαγιά να έχει μπει στον πυρήνα του Πάρκου. Βρισκόμαστε εκεί και συνεχίζουμε να δίνουμε μια τεράστια μάχη μαζί με όλους στην περιοχή, προκειμένου να σωθεί αυτός ο μοναδικός θησαυρός βιοποικιλότητας