Β. Μαυρίδης: «Καμία διανομή ΤΕΒΑ μέχρι Σεπτέμβριο στην… καλύτερη περίπτωση!»

Στις Περιφέρειες από 1/1/2024 το πρόγραμμα της επισιτιστικής βοήθειας, αλλά…

Διανύουμε τον Μάιο και σε διαφορετική περίπτωση όλοι οι ωφελούμενοι των ΤΕΒΑ θα έπρεπε να είχαν παραλάβει ήδη την δεύτερη (αν όχι και τρίτη) διανομή των προϊόντων επισιτιστικής βοήθειας. Εντούτοις η εν λόγω διαδικασία «πέρασε» από 1/1/2024 στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που καλείται – μαζί με τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας – να ολοκληρώσει πρώτα τους διαγωνισμούς, να αναδείξει τους αναδόχους και μετέπειτα να ξεκινήσει τις διανομές.

Κάτι που δεν προβλέπεται να γίνει τουλάχιστον μέχρι τον Αύγουστο με Σεπτέμβριο, που αποτελεί το… αισιόδοξο «σενάριο» για την πραγματική βοήθεια που προσφέρουν τα ΤΕΒΑ σε ασθενέστερους οικονομικά συμπολίτες μας, όπως εξηγεί μιλώντας στην «Θ» ο Ειδικός Σύμβουλος του Περιφερειάρχη ΑΜΘ και αρμόδιος για τα ΤΕΒΑ κ. Βασίλης Μαυρίδης.

Ο ίδιος, τονίζει παράλληλα ότι το νέο πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας περιλαμβάνει μεγαλύτερες ποσότητες αναλώσιμων αλλά και μεγαλύτερη ποικιλία, ενώ παράλληλα ενδυναμώνονται και όλες οι συνοδευτικές δράσεις του και μάλιστα ακόμη και σε απομακρυσμένα χωριά, σημειώνοντας ότι αυτή είναι και η πρόθεση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χριστόδουλου Τοψίδη.

«ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΕΒΑ ΜΕΧΡΙ ΑΥΓΟΥΣΤΟ – ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ, ΣΤΟ…. ΑΙΣΙΟΔΟΞΟ ΣΕΝΑΡΙΟ – ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΟΜΩΣ ΣΤΟ ΕΞΗΣ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ ΕΝΔΥΝΑΜΩΜΕΝΕΣ ΟΙ ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ»

Πιο αναλυτικά ο κ. Μαυρίδης, επισήμανε στην «Θ» ότι «σε όλη την Ελλάδα, μέχρι το τέλος του Καλοκαιριού δεν θα πάρει κανένας ΤΕΒΑ. Υπάρχει μια σειρά διαδικασιών. Άνοιξαν οι προσκλήσεις προς τις Περιφέρειες, υποβάλλαμε όλοι μέσα στα χρονοδιαγράμματα που έπρεπε, αξιολογήθηκαν οι προτάσεις μας και – για να μιλήσω για το δικό μας πρόγραμμα – η Περιφέρειά μας εντάχθηκε προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες όλων των επωφελούμενων στους Δήμους. Τώρα μας ζητούν να ορίσουμε μέχρι τέλος Μαΐου τις Ομάδες Έργου για την υλοποίηση του προγράμματος τόσο με αιρετά στελέχη όσο και με υπηρεσιακούς παράγοντες ανά Περιφερειακή Ενότητα και τα σημεία διανομής. Θα βγουν οι διαγωνισμοί για την προμήθεια τροφίμων και όλων των άλλων αναλώσιμων, θα βγουν οι ανάδοχοι και μετά θα ξεκινήσει η διαδικασία της διανομής. Για αυτό είπα πως αποκλείεται μέχρι τον Αύγουστο – Σεπτέμβριο να υπάρχει κάποιος (σ.σ. σε κάποια Περιφέρεια της χώρας) που θα βγάλει ανάδοχο εταιρεία για να κάνει την διανομή των τροφίμων. Πέρα από τον αριθμό των Δήμων (σ.σ. 22 Δήμοι στην ΠΑΜΘ) όλες οι περιφέρειες τρέχουμε με τον ίδιο ρυθμό και με τις ίδιες διαδικασίες. Το πρόγραμμά μας εγκρίθηκε όπως ακριβώς το υποβάλλαμε, διότι υπάρχει έλεγχος και μέχρι τις 31/5 θα ορίσουμε τις ομάδες και τα σημεία διανομής. Εμείς προσπαθούμε να αυξήσουμε τα σημεία διανομής, καθώς κάποιοι δήμοι είχαν μόνο ένα σημείο διανομής και ήταν δύσκολο να μετακινηθούν κάποιοι ωφελούμενοι από απομακρυσμένα χωριά για να πάρουν τα τρόφιμα. Θα δούμε λοιπόν πως θα το κάνουμε. Είτε θα μεταφέρουμε σε κάποιους με την ανάδοχο εταιρεία είτε θα ορίσουμε νέα σημεία διανομής και άρα θα είναι περισσότερα από ο,τι ήταν προηγουμένως από τους δήμους. Αυτό θα είναι πιο ευέλικτο για τους δημότες, ώστε να μην έχουν μετακινήσεις».

Η ΧΡΟΝΟΒΟΡΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ο κ. Μαυρίδης αναφέρθηκε στις διαδικασίες που απαιτούνται μέχρι την ανάδειξη των τελικών αναδόχων, διευκρινίζοντας και τους χρόνους που προβλέπονται για όλα αυτά:  «Θα βγάλουμε και τους διαγωνισμούς περί τα τέλη Ιουνίου (αν μπορώ να μιλήσω για ένα χρονοδιάγραμμα το οποίο όμως δεν εξαρτάται από εμάς) για να βγουν οι ανάδοχοι μέσα από αυτούς, που μπορεί να κρατήσουν και 3 ή και 4 μήνες και για αυτό ελπίζουμε να μην έχουμε ενστάσεις, να υπογράψουμε την σύμβαση (αυτό θα χρειαστεί περίπου ένα μήνα) και να ξεκινήσει η διανομή. Άρα  σε σχέση με τις 31/12/2023 θα υπάρχει ένα κενό τουλάχιστον 8-9 μήνες. Από την ημέρα της υπογραφής της σύμβασης θα αρχίσουν να παίρνουν τα προϊόντα οι επωφελούμενοι. Επειδή όμως τα ποσά θα είναι μεγαλύτερα, θα υπάρχουν και περισσότερα προϊόντα ως προς την ποσότητα αλλά και με ποιοτικά χαρακτηριστικά καθώς και ποικιλία προϊόντων. Έχουμε βάλει και άλλα που δεν δίνονταν. Επιπλέον μας δίνεται και η ευχέρεια να ενδυναμώσουμε τις συνοδευτικές δράσεις (π.χ. κοινωνικό φροντιστήριο, εκδρομές ευπαθών ομάδων, σεμινάρια, ψυχαγωγικές δράσεις κ.α.) και σε τοπικότερο επίπεδο. Να μην πραγματοποιούνται δηλαδή μόνο στους μεγάλους δήμους και αυτή είναι και η πρόθεση αλλά και η εντολή του Περιφερειάρχη. Είναι λοιπόν σίγουρο το εννιάμηνο και αυτό είναι το πιο αισιόδοξο σενάριο. Φανταστείτε ότι η πρόβλεψη από το Υπουργείο και με βάση τις διαδικασίες που προβλέπονται λέει ότι αν μπορέσουμε να κάνουμε την πρώτη διανομή πριν τα Χριστούγεννα, θα είμαστε ευχαριστημένοι. Βέβαια για εμάς, όσο πιο νωρίς γίνει, τόσο το καλύτερο. Το σίγουρο όμως είναι ότι εμείς είμαστε απόλυτα εναρμονισμένοι με τα χρονοδιαγράμματα. Τα «τρέχουμε» σε όσο πιο γρήγορο ρυθμό».