Επίτιμος δημότης Αλεξανδρούπολης αναγορεύτηκε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Γεώργιος

Επίτιμος δημότης Αλεξανδρούπολης αναγορεύτηκε εχθές ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ.κ. Γεώργιος, κατά την επίσκεψή του στην Αλεξανδρούπολη για τις εορταστικές εκδηλώσεις της 104ης επετείου απελευθέρωσης της πόλης.

Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Γιάννης Ζαμπούκης, στην ομιλία του κατά την αναγόρευση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου σε επίτιμο δημότη, σημείωσε μεταξύ άλλων: “…Η τιμή στο πρόσωπό του (σ.σ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου), είναι τιμή στον Κυπριακό λαό και η τιμή στην ελευθερία της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποτελεί ενίσχυση και της δικής μας ιστορικά και πολιτιστικά εθνικής ενότητας… Εμείς οι Θρακιώτες, μάθαμε από τους προγόνους μας, από τις ιστορίες, τα βιώματα και τις αφηγήσεις τους, τι θα πει προσφυγιά, τι θα πει ξεριζωμός και εκτοπισμός…

Διδαχθήκαμε την αλληλεγγύη, την κοινωνική ευαισθησία, την αλήθεια και την ελευθερία… Να μην ξεχνούμε ούτε από πού ξεκινήσαμε, ούτε πού θέλουμε να φτάσουμε! Και θέλουμε να φτάσουμε όπου υπάρχει ελληνισμός , αναπτύσσοντας ισχυρούς δεσμούς συνεργασίας και αδελφοσύνης … Μάθαμε να μην ξεχνούμε τους αδελφούς μας στην Κύπρο.

Και κάθε μέρα παλεύουμε να έρθουμε πιο κοντά, αξιοποιώντας κάθε μέσα που μας προσφέρει η σύγχρονη πραγματικότητα…Κι επειδή η ιστορία δεν είναι θεωρία αλλά βίωμα στην αλήθεια και την ελευθερία, που φαίνεται μέσα από την αληθινή ζωή των ανθρώπων, η παρουσία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου σήμερα στον τόπο μας, εκπροσωπεί κι εκφράζει ολόκληρο τον πονεμένα και αδελφό λαό της της ευλογημένης Κύπρου, που 50 χρόνια τώρα, στενάζει και υπομένει τη στέρηση των πολύτιμων και βασικών αγαθών ζωής..Κι επειδή η δύναμη της ελληνικής ψυχής, που βρίσκεται στα τρίσβαθα της ιστορικής ζωής των ακριτών της Κύπρου και του Έβρου, ενισχύεται με την παρουσία, την τοποθέτηση και τη δράση άξιων προσώπων, όπως του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Γεωργίου, που βαδίζουν πιστά στην ιστορική πορεία του Γένους, και των γνωρισμάτων του πνευματικού πολιτισμού μας, είναι μεγάλη τιμή για εμένα προσωπικά, αλλά και όλων των δημοτών που έχω την τιμή να εκπροσωπώ, που επί δικής μου θητείας ως Δήμαρχοε Αλεξανδρούπολης, να ζω την ευτυχή στιγμή ανακήρυξης του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Κύπρου σε δημότη Αλεξανδρούπολης…”.

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Γεώργιος: “Χωρίς την Ελλάδα δεν είναι δυνατό να επιβιώσουμε.

Στην αντιφώνησή του, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Γεώργιος, εξέφρασε τις ειλικρινείς του ευχαριστίες και τη βαθιά συγκίνησή του για τη μεγάλη τιμή όπως είπε που του αποδόθηκε, η οποία τιμή θεωρεί πως αποδίδεται στον δισχιλιόχρονο θεσμό που εκπροσωπεί και που έχει άμεση σχέση με την επιβίωση του ελληνισμού στην Κύπρο. “Ως άτομο δεν νιώθω να έχω προσφέρει κάτι το σημαντικό για να δικαιούμαι της ιδιαίτερης αυτής τιμής. Κάθε Αρχιεπίσκοπος Κύπρου όμως, από τη θέση του είναι πρωταγωνιστής σε όλους τους αγώνες του λαού για ελευθερία, προκοπή και ανάπτυξη. Σ΄αυτόν λοιπόν το θεσμό, που είναι η εστία και του θρησκευτικού και του εθνικού φρονήματος του Κυπριακού λαού, νιώθω να απονέμεται, σήμερα η τιμή”.

Αναφέρθηκε στους δεσμούς που υπάρχουν, ανάμεσα στην Αλεξανδρούπολη και γενικότερα τη Θράκη και την Κύπρο, οι οποίοι είπε, αναπτύχθηκαν κυρίως με την ίδρυση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, καθώς είναι πολλοί οι Κύπριοι που σπούδασαν και σπουδάζουν στην Αλεξανδρούπολη και πολλοί Αλεξανδρουπολίτες, που σπουδάζουν στην Κύπρο. “Δεσμός, ωστόσο, ακατάλυτος και ιδιαίτερα συνεκτικός ανάμεσά μας, παραμένει η κοινή Ελληνική μας καταγωγή…, οι κοινές αγωνίες για τα εθνικά μας θέματα, η χαρά για τις εθνικές επιτυχίες, η θλίψη για τις αποτυχίες, η ικανοποίηση για τη συνεισφορά μας στον παγκόσμιο πολιτισμό”…δήλωσε.

Απευθυνόμενος στους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης είπε: “..ευνοηθήκατε από το Θεό, περισσότερο απ΄’ο,τι εμείς. Ζείτε 104 χρόνια ελεύθεροι. Εμείς, ζούμε, ακόμα μακριά από τη μητρική αγκάλη της Ελλάδας, με το όραμα της οποίας, έζησαν και απέθαναν οι πρόγονοί μας, οι ήρωες και οι μάρτυρες των τελευταίων οκτώ αιώνων…”.

Αναφερόμενος στην πορεία του Κυπριακού, είπε μεταξύ άλλων: “..Η Τουρκία, που κωλυσιεργώντας για 50 χρόνια, πέτυχε να ξεχαστεί από την διεθνή κοινότητα, η υφή του ζητήματός μας και να επέλθει κόπωση στον λαό μας, δεν κρύβει πια τις προθέσεις της. Πρόθεση και επιδίωξή της, ανέκαθεν ήταν, και τώρα απλώς δεν αποκρύβεται, η ανάκτηση της Κύπρου. Η κατάληψη δηλαδή και τουρκοποίηση ολόκληρης της Κύπρου….Καλούμαστε όλοι οι Έλληνες να ανασυνταχθούμε. Όπως οι πρόγονοί μας, έτσι κι εμείς, δεν θα πρέπει να αυταπατώμαστε και να περιμένουμε την ελευθερία μας από ξένα χέρια. Και να καταλάβουμε, ότι αν δεν έχουμε ισχύ, δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε στόχους. Μα και ότι αν δεν έχουμε στόχους, η ισχύς δεν έχει αντίκρυσμα. Και να προσπαθήσουμε να θεραπεύσουμε και τις δύο αυτές μειονεξίες μας”, κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου, κ.κ. Γεώργιος.