Με Ερώτηση που καταθέτουν προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, δύο βουλευτές του ΚΚΕ, οι κύριοι Δελής Γιάννης και Στολτίδης Λεωνίδας, φέρνουν στη βουλή το θέμα του Ταφικού Τύμβου που βρίσκεται στην περιοχή Μικρής Δοξιπάρας – Δόξας του Δήμου Ορεστιάδας. Συγκεκριμένα, η Ερώτηση έχει θέμα «Να κατασκευαστεί μουσείο για τη στέγαση, προστασία και ανάδειξη των ευρημάτων του ταφικού τύμβου Μικρής Δοξιπάρας – Ζώνης στο Δήμο Ορεστιάδας» και αναφέρει τα εξής:
Το 2002 η αρχαιολογική σκαπάνη της ΙΘ ΄Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Θράκης έφερε στο φως τα εντυπωσιακά ευρήματα του ταφικού τύμβου Μικρής Δοξιπάρας – Ζώνης στο Δήμο Ορεστιάδας της ΠΕ Έβρου.
Συγκεκριμένα εντοπίστηκαν τέσσερις μεγάλοι λάκκοι που περιείχαν τα υπολείμματα των καύσεων τριών ανδρών και μιας γυναίκας, αρχές του 2ου αι. μ.Χ., μαζί με πολυάριθμα αντικείμενα που τους συνόδευαν στον άλλο κόσμο, όπως πήλινα, γυάλινα και χάλκινα αγγεία, χάλκινοι λυχνοστάτες και λυχνάρια, χάλκινα φανάρια, όπλα, κοσμήματα, ξύλινα κιβωτίδια κ.ά. Οι πέντε άμαξες με τις οποίες μεταφέρθηκαν οι νεκροί στην περιοχή του τύμβου, ενταφιάστηκαν στον ίδιο χώρο μαζί με τα υποζύγιά τους. Δίπλα τους τάφηκαν άλλα πέντε άλογα. Σε όλες τις άμαξες διατηρούνται τα μεταλλικά λειτουργικά και διακοσμητικά στοιχεία, ενώ σε δύο από αυτές διατηρούνται και αποτυπώματα των ξύλινων τμημάτων τους.
Επειδή το εντυπωσιακό σύνολο των καύσεων, των αμαξών και των αλόγων αποτελεί μοναδικό εύρημα για τον ελλαδικό χώρο το Υπουργείο Πολιτισμού είχε αποφασίσει, το Νοέμβρη του 2003, τη δημιουργία εκθεσιακού χώρου στην περιοχή του τύμβου.
Tην ανάγκη επίσπευσης κατασκευής του μουσείου, για τη στέγαση, προστασία και ανάδειξη των ευρημάτων, είχε αναδείξει το ΚΚΕ και στη βουλή με σχετική Ερώτηση (5764/28.1.2014).
Παρ’ όλο όμως που το Υπουργείο Πολιτισμού στην απάντηση του, παραδέχονταν, πως: «Η προστασία και ανάδειξη των ευρημάτων που ήρθαν στο φως κατά τις ανασκαφές της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στον ταφικό τύμβο της Μικρής Δοξιπάρας την περίοδο 2002-2004 αποτελεί έργο ύψιστης μέριμνας για το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού λόγω του μοναδικού χαρακτήρα του ανασκαφικού συνόλου και των παραμέτρων που αυτό θέτει ως προς τη διατήρηση των ευαίσθητων οργανικών υλικών του.», η δημιουργία μουσείου που θα στεγάσει, θα προστατέψει και θα αναδείξει τα ευρήματα αναδεικνύοντας ταυτόχρονα και την περιοχή σαν ένα σημαντικό αρχαιολογικό χώρο, ακόμα καρκινοβατεί.
Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, για:
- Να ξεκινήσει, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, η κατασκευή του μουσείου;
- Να διοριστεί το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό (φύλακες, ξεναγοί, συντηρητές, κλπ) για την προστασία και ανάδειξη των πολύτιμων ευρημάτων;
Στον Έβρο βρέθηκε την Παρασκευή ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας
Επίσκεψη στον Έβρο πραγματοποίησε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, στον απόηχο της κρίσης αφενός του μεταναστευτικού κι αφετέρου των ελληνοτουρκικών. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος βρέθηκε σε Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων στο Επιτηρητικό Φυλάκιο «1» στις Καστανιές Έβρου, στα σύνορα με την Τουρκία, το οποίο υπάγεται στην 3η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία «ΡΙΜΙΝΙ», όπου συνομίλησε κι αντήλλαξε ευχές με το στρατιωτικό προσωπικό. Της επίσκεψης του Υπουργού προηγήθηκε εκείνη του Υφυπουργού κι Επικεφαλούς του Ενιαίου Φορέα Συντονισμού του Μεταναστευτικού Αλκιβιάδη Στεφανή.
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ευχαρίστησε τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν στην περιοχή: “Είχα την ευκαιρία να βρεθώ κοντά στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο κάθε μέρα – και σε μία καθημερινή κατάσταση με αρκετές εντάσεις και συνεχείς πιέσεις – ανταπεξέρχεται στο καθήκον του και είναι στην ουσία οι φρουροί στα τείχη μας. Τους ευχαριστώ για όλα αυτά που κάνουν, που τελούν στο ακέραιο την αποστολή τους, να προασπίζονται την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και να κάνουν τους Έλληνες και τις Ελληνίδες να νιώθουν ασφαλείς. Και αυτό, το αισθάνεται καλύτερα από οπουδήποτε αλλού, οποιοσδήποτε, όταν έρχεται εδώ, στα σύνορα στον Έβρο. Είχα την ευκαιρία να ενημερωθώ και από τον Αστυνομικό Διευθυντή για την πορεία της επιτήρησης των συνόρων από τα μεικτά σχήματα Στρατού και Αστυνομίας που κάνουν τις περιπόλους κατά μήκος των συνόρων, να διαπιστώσω τον άρτιο εξοπλισμό σε υλικοτεχνικά μέσα επιτήρησης – και εδώ από το Φυλάκιο που παρατηρεί τις κινήσεις κατά μήκος των χερσαίων συνόρων του Έβρου – και όλο αυτό ήταν μία εξαιρετικά κατατοπιστική, διδακτική και τιμητική θα έλεγα εμπειρία για εμένα. Η δική μας αποστολή, ως Στρατιωτική και Πολιτική Ηγεσία, είναι να εξασφαλίσουμε στους άνδρες και τις γυναίκες, στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τις ευχέρειες για να κάνουν όσο καλύτερα μπορούν τη δουλειά τους. Αυτό έχει να κάνει και με παρεμβάσεις που κάνουμε με την επάρκεια και την αναβάθμιση των εξοπλισμών, των οπλικών συστημάτων, αλλά και με παρεμβάσεις που έχουν να κάνουν με καλύτερες συνθήκες για το προσωπικό”.