Αυξάνονται οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος

Ποιοι πρέπει να ξανά κάνουν αίτηση και ποιοι ένσταση

 

Οι δικαιούχοι που θα το λάβουν αναμένεται να φτάσουν περίπου τις 300.000. Από εκεί και πέρα, το 50% των πολιτών που κατέθεσαν ένσταση, αναμένεται να λάβουν τελικά το κοινωνικό μέρισμα. Όσον αφορά τις δηλώσεις του κ. Σκυλακάκη, εκείνος επεσήμανε πως το κοινωνικό μέρισμα καταβάλλεται σε μεγαλύτερο ποσοστό σε άτομα με ειδικές ανάγκες.

Επίσης σε δικαιούχους του ΟΠΕΚΑ. Δηλαδή, άτομα που είχαν αποκλειστεί αρχικά από το σύστημα. Αναλυτικότερα, οι δηλώσεις του κ. Σκυλακάκη.

Κοινωνικό μέρισμα 2019 – Θεόδωρος Σκυλακάκης: «Όσοι έκαναν ένσταση, να μπουν και να δουν»

«Από χθες έχουν γίνει κάποιες διορθωτικές κινήσεις και έχει μπει σημαντικός αριθμός δικαιούχων πάνω από 20.000 άνθρωποι. Πάρα πολλοί άνθρωποι που έχουν κάνει ένσταστη μπορούν να μπουν και να δουν, όσοι είχαν κάνει τροποποιητικές δηλώσεις και κάποιοι που είχαν εξαρτώμενα τέκνα».

Κοινωνικό μέρισμα 2019 – Χρήσιμες πληροφορίες: Η νέα λίστα των δικαιούχων

  1. Δικαιούχοι οι οποίοι στις φορολογικές τους δηλώσεις δεν είχαν δηλώσει το ΑΦΜ των εξαρτώμενων μελών. Είναι χιλιάδες αυτές οι περιπτώσεις καθώς η αναγραφή του ΑΦΜ του εξαρτώμενου μέλους δεν ήταν υποχρεωτική. Δηλαδή, η διαδικασία υποβολής της δήλωσης σου επέτρεπε να κάνεις το λάθος αφήνοντας κενό τον ΑΦΜ. Βάσει της νομοθεσίας, η απόκτηση ΑΦΜ από τα ΑΜΕΑ καθίσταται υποχρεωτική από τη στιγμή που γίνονται δικαιούχοι του προνοιακού επιδόματος (κυμαίνεται από 320 έως 600 ευρώ ανάλογα με τον βαθμό αναπηρίας).
  2. Δικαιούχοι οι οποίοι είχαν υποβάλλει εκπρόθεσμα φορολογική δήλωση για κάποια από τα προηγούμενα επτά έτη.
  3. Όσοι ανήκουν στις δύο αυτές κατηγορίες, δεν χρειάζεται να μπουν στη διαδικασία υποβολής της ένστασης. Πρώτα, θα πρέπει να δοκιμάσουν να κάνουν εκ νέου κανονική αίτηση και ας έχει απορριφθεί από το σύστημα μέχρι τώρα. Από τη στιγμή που υπάρχει καινούργιος κατάλογος δικαιούχων, αυτή τη φορά η αίτηση μπορεί να λάβει «πράσινο» χρώμα (εγκριτικό) και όχι κόκκινο (απορριπτικό). Σε αυτή την περίπτωση, το μόνο που θα χρειάζεται θα είναι η αναγραφή του σωστού IBAN και τίποτα άλλο.
  4. Όσοι δεν μπορούν να διορθώσουν το πρόβλημά τους με τον τρόπο που προαναφέρθηκε, τους απομένει η διαδικασία υποβολής της ένστασης. Τα αιτήματα, συγκεντρώνονται ήδη από την ΗΔΙΚΑ και αποστέλλονται στην ΑΑΔΕ για διερεύνηση. Το Αίτημα Ένστασης υποβάλλεται από τη σελίδα της αίτησης σε περίπτωση μη έγκρισης. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις που δεν εγκρίθηκαν λόγω ΙΒΑΝ και έχουν ενημερωθεί σχετικά κατά την υποβολή της αίτησης.