Το Δημοτικό Συμβούλιο Ορεστιάδας αποφάσισε ομόφωνα να εντείνει τις αντιδράσεις για τις δομές του Φυλακίου

Με κύριο θέμα, μεταξύ άλλων, τη «Λήψη απόφασης για καθορισμό ενεργειών για το θέμα των δομών στην Κοινότητα Φυλακίου του Δήμου Ορεστιάδας» και εισηγητή τον Πρόεδρο Χρήστο Ορμανλίδη, συνεδρίασε την Τρίτη το βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο Ορεστιάδας.


Κατά τη διάρκεια της συζήτησης όλοι οι επικεφαλής των παρατάξεων κατέθεσαν τις προτάσεις τους για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, αφού εκφράστηκε η συνολική δυσαρέσκεια του σώματος απέναντι στην «αλαζονική» και «απαξιωτική» στάση της κυβέρνησης. Αυτό επισημάνθηκε, καθότι έχει παύσει πλέον κάθε επικοινωνία και δείχνει να αδιαφορεί για τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, συνεχίζοντας κανονικά τις εργασίες στην επέκταση των δομών του Φυλακίου.


Προτάθηκε η παραίτηση των δημοτικών συμβούλων και των τοπικών προέδρων, ο αποκλεισμός των σημείων εισόδου-εξόδου της χώρας (τελωνεία Ορμενίου και Καστανεών), αλλά και της Δ.Ο.Υ. Ορεστιάδας συμβολικά, διαρκής παρουσία στο χώρο των εργασιών και άλλα, τα οποία θα επανεξεταστούν στο επόμενο διάστημα – πλην της παραίτησης, για την οποία η δημοτική αρχή εξέφρασε για μία ακόμη φορά την κάθετη αντίθεσή της. «Αν παραιτηθούμε θα αφήσουμε ελεύθερο το πεδίο να συνεχίσουν το έργο τους», υποστήριξε ο δήμαρχος Ορεστιάδας, ο οποίος επανέλαβε πως «αν παραιτούμασταν πέρσι, τώρα θα είχαμε δομή 1500 ατόμων έτοιμη στο Φυλάκιο».


Συγκεκριμένα, επί του παρόντος, αποφασίστηκε ως πρώτο βήμα η παράσταση διαμαρτυρίας αύριο το πρωί (Πέμπτη 10/2) στο χώρο των εργασιών σύσσωμου του Δημοτικού Συμβουλίου και των Προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων, με πιθανή την παρουσία και εκπροσώπων τοπικών φορέων, ώστε να ζητηθεί η παύση των εργασιών μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο από κυβερνητικής πλευράς.


Στη συνέχεια, επιδιώκεται η διοργάνωση μεγάλου συλλαλητηρίου την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου στην κεντρική πλατεία, με παλλαϊκή συμμετοχή από όλη τη Θράκη. Για το σκοπό αυτό κλήθηκαν χθες βράδυ οι εκπρόσωποι τοπικών φορέων αλλά και οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων, ώστε να αποφασίσουν από κοινού για τον καλύτερο δυνατό τρόπο διοργάνωσης.


Αναμένονται αύριο οι οριστικές ανακοινώσεις για τη διοργάνωση του συλλαλητηρίου, της «μεγαλύτερης κινητοποίησης που παρόμοια δεν έχει ξαναγίνει στην περιοχή», όπως πρόσφατα δήλωσε ο δήμαρχος Ορεστιάδας.


Επισημαίνεται πάντως πως αυτό δεν θα είναι και το τελευταίο και μοναδικό μέσο πίεσης, ελπίζοντας η τοπική κοινωνία σύντομα να φτάσει το μήνυμα στην κυβέρνηση, να εισακουστούν τα αιτήματά της και να κλείσει οριστικά ένα θέμα που προκαλεί πολλαπλά προβλήματα εδώ και πολύ καιρό.