Σήμερα στη Σαμοθράκη οι αναπληρωτές Υπουργοί Ναυτιλίας και Περιβάλλοντος Σ. Φάμελος και ο Ν. Σαντορινιός

Αύριο Παρασκευή (28/9) θα βρεθούν στον Έβρο, και ειδικά στη Σαμοθράκη, ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Σωκράτης Φάμελλος και ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός. Οι υπουργοί θα φτάσουν στο νησί την Παρασκευή το απόγευμα. Ο κ. Σαντορινιός θα αναχωρήσει το βράδυ της ίδιας μέρας ενώ ο κ. Φάμελλος θα μείνει στο νησί έως και το Σάββατο. Σύμφωνα με το πρόγραμμα των επισκέψεών τους, οι υπουργοί θα έχουν επαφές για τοπικά ζητήματα του νησιού, ανάλογα με τις αρμοδιότητές τους.

Συγκεκριμένα, ο κ. Φάμελλος θα έχει επαφές για την πορεία των βασικών αξόνων παρεμβάσεων στη Σαμοθράκη, που είχε ανακοινώσει ο ίδιος τον περσινό Νοέμβριο και ειδικότερα σχετικά με:

– την υλοποίηση μελετών, την έγκριση χρηματοδότησης και την εκτέλεση έργων για την αντιδιαβρωτική προστασία του νησιού. Προτεραιότητα θα δοθεί στη λεκάνη της Χώρας, για να έχουμε μέχρι το τέλος του επόμενου καλοκαιριού ολοκληρωμένα τα έργα αντιπλημμυρικής και αντιδιαβρωτικής προστασίας.
– την εκπόνηση μελετών αναδάσωσης και εξασφάλιση των απαραίτητων φυτικών ειδών ώστε την επόμενη χρονιά να γίνει φύτευση
– τη διαχειριστική μελέτη δασικών εκτάσεων και ένα γενικότερο μάστερ πλαν για το σύνολο του. Στόχος και η αξιοποίηση του ορεινού όγκου
–  τις ρυθμίσεις για εκπόνηση του διαχειριστικού σχεδίου βόσκησης, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την Περιφέρεια

Ο κ. Σαντορινιός θα έχει επαφές σχετικά με τις θαλάσσιες συγκοινωνίες του νησιού καθώς και για το θέμα της μεταφοράς απορριμμάτων.

Το μεσημέρι της Παρασκευής θα παραβρεθούν στην ανοιχτή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στο Πνευματικό Κέντρο, στην οποία θα συμμετέχουν και τοπικοί φορείς. Στο επίκεντρο της συνεδρίασης θα βρεθούν θέματα αρμοδιότητας των δύο Υπουργείων και συγκεκριμένα:

α) Δασικά έργα, Αντιπλημμυρικά έργα, Αδειοδότηση Camping, Γεωτρήσεων, Natura, ΕΕΛ Καμαριώτισας, Διαχείριση Απορριμμάτων, ΠΕΣΔΑ

β) Ακτοπλοΐα, Λιμένες, Μεταφορικό Ισοδύναμο, Ακτοπλοϊκή διασύνδεση νήσου

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28/9/2018

08.30: Επίσκεψη σε Λιμεναρχείο

09.30: Αναχώρηση για Σαμοθράκη με πλωτό Λιμενικού

10.30: Επίσκεψη σε Λιμενικό Τμήμα Σαμοθράκης (πριν την σύσκεψη – πρόταση)

11.30-14.30: Σύσκεψη εργασίας στο Πνευματικό Κέντρο της Χώρας (τοπικοί φορείς, Δήμαρχος, κτλ) στη Σαμοθράκη με θέματα αρμοδιότητας των δύο Υπουργείων:

α) Δασικά έργα, Αντιπλημμυρικά έργα, Αδειοδότηση Camping, Γεωτρήσεων, Natura, ΕΕΛ Καμαριώτισας, Διαχείριση Απορριμμάτων, ΠΕΣΔΑ

β) Ακτοπλοΐα, Λιμένες, Μεταφορικό Ισοδύναμο, Ακτοπλοϊκή διασύνδεση νήσου

14.30-15.00: Συνέντευξη τύπου – Ενημέρωση ΜΜΕ (πρόταση)

15.00-17.00: Γεύμα (πρόταση)

18.00-20.30: Επίσκεψη στον λιμένα Καμαριώτισσας.

18.00 : Παράδοση οχήματος δασικής  υπηρεσίας στο λιμάνι της Σαμοθράκης με παρουσία τοπικών αρχών και υπηρεσιών.

18.15 : Ανοιχτή πολιτική εκδήλωση με συμμετοχή κόσμου.

Παρουσίαση των πολιτικών των Υπουργείων για τη Σαμοθράκη. Αποκατάσταση  πλημμυρών, Περιβαλλοντικά έργα, Μεταφορικό Ισοδύναμο, Master Plan λιμένων, κλπ. (να προταθούν θέματα από ΝΕ και Βουλευτές)

Πριν την εκδήλωση μικρή περιοδεία των Υπουργών στο λιμάνι και συνομιλία με κόσμο.

20.30: Αναχώρηση Σαντορινιού για Αλεξανδρούπολη με πλωτό

21.00 : Ανοιχτή Πολιτική συνάντηση και συζήτηση με βουλευτές, ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ και πολίτες στη Σαμοθράκη με Σ. Φάμελλο (είτε σε συνέχεια της εκδήλωσης είτε να μεταφερθεί/συνεχιστεί στη Χώρα)

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 28/9/2018

08.00 : Αναχώρηση πτήσης Σαντορινιού για Αθήνα από Αλεξανδρούπολη

10.00 (ή 09.00) : Επίσκεψη σε περιοχές περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος Σ. Φάμελλου, Συντονιστή ΑΔ, Διευθυντή Δασών ΜΘ, Δημάρχου, Βουλευτών, ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ,  κλπ. Ειδικότερα: Περιοχές Natura 2000, Camping υπό αδειοδότηση, Έργα δασικής υπηρεσίας (αντιδιαβρωτικά, αντιπλημμυρικά και φυτοτεχνικά), Περιοχή Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων, Περιοχές έργων απορριμμάτων και ΠΕΣΔΑ, κλπ. Αν το επιτρέψει ο χρόνος, υπάρχει και πιθανότητα διέλευσης από οικισμούς για επικοινωνία με τους κατοίκους

13.00 : Ανεπίσημο γεύμα

15.00 : Επιστροφή με πλωτό λιμενικού

16.00 : Αναχώρηση Φάμελλου οδικώς για Κομοτηνή και Θεσσαλονίκη