Τιμήθηκαν οι πολιούχοι Άγιοι Θεόδωροι στην Ορεστιάδα

Σε ανάμνηση του διά κολλύβων θαύματος του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος, η Νέα Ορεστιάδα, το Σάββατο της Α’ Εβδομάδος των Νηστειών 4 Μαρτίου, εόρτασε τους πολιούχους της Αγίους Θεοδώρους, τη μνήμη των οποίων μετέφεραν οι πρόγονοί μας από την Παλαιά Ορεστιάδα (σημερινό Καραγάτς) στη νέα τους πατρίδα τη Νέα Ορεστιάδα, την πόλη, που χάρη στην φιλοτιμία, την υπομονή και την εργατικότητα τους πρόκοψε και μεγάλωσε για να θυμίζει μέχρι σήμερα τις αλησμόνητες πατρίδες της Ανατολικής Θράκης.

Ο φετινός εορτασμός προσλαμβάνει ιδιαίτερο χαρακτήρα, διότι συμπίπτει με την 100ή επέτειο των γενεθλίων της νεότερης αυτής πόλης της Ελλάδας, στην οποία εγκαταστάθηκαν μετά την Συνθήκη της Λωζάνης το 1923 πρόσφυγες από την Αδριανούπολη, το Καραγάτς και την Ανατολική Θράκη.

Στον Πανηγυρικό Εσπερινό, το απόγευμα της Παρασκευής,  προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, ο οποίος ευλόγησε τους άρτους, έψαλε την Α’  Στάση των Χαιρετισμών και μίλησε καταλλήλως, συγχοροστατούντος του οικείου Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού.

Ανήμερα της εορτής ο Σεβ. Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου. Της Θείας Ευχαριστίας προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος συλλειτουργούντων του Σεβ. Μητροπολίτου Δράμας κ. Δωροθέου, ο οποίος στη συνέχεια  μίλησε επίκαιρα, και του επιχωρίου Ιεράρχου, ο οποίος προ της απολύσεως ευλόγησε το κόλυβο των Αγίων και την αρτοκλασία στο προαύλιο του Ιερού Ναού, παρουσία πλήθους πιστών. Από του Ιερού Βήματος εκκλησιάσθη ο Σεβ. Μητροπολίτης Στρωμνίτσης κ. Ναούμ, από την  Αρχιεπισκοπή Αχρίδος.

Ο επιχώριος Μητροπολίτης αναφερόμενος στην ιστορική διαδρομή της Ορεστιάδας, τόνισε:

«Η φετινή επέτειος είναι μία επέτειος μνήμης και ευθύνης. Μνήμης και τιμής για όλους εκείνους που στα δίσεκτα εκείνα χρόνια άντεξαν την προσφυγιά και μέσα από τον χαλασμό και την λάσπη δημιούργησαν την καινούργια τους πατρίδα και πρόκοψαν οικοδομώντας το μέλλον των παιδιών τους και των επομένων γενεών. Αλλά και ευθύνης δικής μας για την ακεραιότητα, την πρόοδο και την ευημερία αυτού του τόπου, για την προκοπή του οποίου κόπιασαν και μόχθησαν εκείνοι, διαφυλάσσοντας με πολύ αγῶνα στο αρτοφὀριο της καρδιάς τους την Πίστη τους και την αγάπη τους για την Πατρίδα και τις διαχρονικές αξίες του Γένους μας.

Η γνώση της ιστορίας για την επιβίωση της εθνικής μας ιδιοπροσωπίας είναι ιδιαίτερα επιτακτική ανάγκη στην ακριτική αυτή περιοχή της Θράκης. Η τοπική Εκκλησία εδώ, ανάμεσα στις προτεραιότητές της, εκτός από την κύρια ποιμαντική της διακονία, έχει καθήκον και υποχρέωση να συμβάλει στην ανάδειξη της ιστορικότητος και της ταυτότητος του τόπου και του πιστού λαού της».

Στις εορταστικές εκδηλώσεις παρέστησαν οι Βουλευτές Έβρου Αναστάσιος Δημοσχάκης, Χρήστος Δερμεντζόπουλος, Σταύρος Κελέτσης και Αναστασία Γκαρά, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Χρήστος Μέτιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτριος Πέτροβιτς, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Βασίλειος Δελησταμάτης, ο Δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλειος Μαυρίδης, αντιδήμαρχοι και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Διοικητής της XVI Μεραρχίας Υποστράτηγος Θεόδωρος Χατζηγεωργίου, ο Υποδιοικητής της 3ης Ταξιαρχίας Συνταγματάρχης Σταύρος Ψωφίδης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ορεστιάδας Χαράλαμπος Ελευθεριάδης, ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Καθηγητής Σπυρίδων Γαλατσίδας, αντιπροσωπείες σχολείων με τις σημαίες τους και πολιτιστικών Συλλόγων με τις παραδοσιακές τους ενδυμασίες.

Στον άγοντα τα ονομαστήριά του Διοικητή της XVI Μεραρχίας Υποστράτηγο Θεόδωρο Χατζηγεωργίου ο Σεβασμιώτατος προσέφερε εικόνα της Θεοτόκου, ευχόμενος η Υπέρμαχος Στρατηγός να προστατεύει εκείνον, την οικογένειά του, το στράτευμα και τα σύνορα της Πατρίδας μας.

Λόγω του εθνικού πένθους ανεστάλη η προγραμματισμένη λιτάνευση των ιερών εικόνων των Αγίων και της Παναγίας της  Κοσμοσώτειρας. Οι λατρευτικές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με τον εθνικό ύμνο.