Τη θέσπιση ειδικού καθεστώτος στα καύσιμα στις ΠΕ Έβρου, Δράμας και Ξάνθης ζητούν Γκαρά, Ξανθόπουλος και Ζεΐμπέκ

Ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων για τη θέσπιση ειδικού καθεστώτος στις ΠΕ Έβρου, Δράμας και Ξάνθης ώστε να σταματήσουν οι εν λόγω Νομοί να πλήττονται βίαια από τη διασυνοριακότητα και την οικονομική κρίση, κατέθεσαν η Βουλευτής Έβρου και Αν. Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γκαρά Αναστασία, ο Βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης, Ξανθόπουλος Θεόφιλος και ο Βουλευτής Ξάνθης, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν.

Σημειώνουν τη μεγάλη διαρροή συναλλάγματος και κατά συνέπεια τον κλονισμό των τοπικών οικονομικών και κοινωνιών της Θράκης και της Αν. Μακεδονίας, από τη μαζική μετακίνηση των κατοίκων των περιοχών αυτών προς τις γειτονικές χώρες Τουρκία και Βουλγαρία, για την προμήθεια φθηνών καυσίμων αλλά και πρώτων υλών και ειδών πρώτης ανάγκης.

Τονίζουν πως το πλήγμα  για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους ιδιοκτήτες πρατηρίων καυσίμων, τους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους των τριών αυτών ακριτικών Νομών είναι τεράστιο, από τη στιγμή που η κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται ιδεοληπτικά τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα.

Ζητούν από την κυβέρνηση να εφαρμόσει την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2003/96/ΕΚ, που έχει ήδη εφαρμοστεί σε παραμεθόριες περιοχές της Ιταλίας (περιφέρεια Friuli – Venezia Giulia), και σύμφωνα με την οποία τα κράτη μέλη μπορούν να επιβάλλουν  διαφοροποιημένους φορολογικούς συντελεστές, όταν αποδεικνύονται επιζήμιες οι σημαντικές διαφορές  στα εθνικά επίπεδα φορολογίας της ενέργειας, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούν  τα ελάχιστα επίπεδα φορολογίας που προβλέπονται στην Οδηγία.

Κατόπιν όλων των παραπάνω ρωτούν τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών:

1) Προτίθεται να εξετάσει τη θέσπιση ειδικού καθεστώτος στα καύσιμα στις ΠΕ Έβρου, Δράμας και Ξάνθης, λόγω διασυνοριακότητας και γειτνίασης με χώρες με χαμηλότερα επίπεδα εθνικής φορολογίας, με στόχο την ανάσχεση διαρροής συναλλάγματος;

2) Προτίθεται να εφαρμόσει κατά το πρότυπο της Οδηγίας 2003/96, ένα σύστημα έκπτωσης καυσίμων ανάλογο της Ιταλίας, για τους μόνιμους κατοίκους των παραπάνω περιοχών;