«Τα παιδία…παίζει» Κινηματογραφικό αφιέρωμα στο
Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί!

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει τις Δευτέρες του Ιούλιου (ώρα 21:30), θερινό κινηματογραφικό αφιέρωμα με τίτλο «Τα παιδία…παίζει», στο Μουσείο Μετάξης, στο Σουφλί. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αξιόλογες ελληνικές και ξένες ταινίες μυθοπλασίας με ιστορίες που συνδέονται με την παιδική ηλικία και τα σχολικά χρόνια και απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των προβολών:

Δευτέρα 4 Ιουλίου, ώρα 21:30
Ο Ψύλλος


Ελλάδα, 1990 | Διάρκεια: 90′
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Σπύρου
Με τους: Παντελή Τριβιζά, Βασίλη Κoλoβό, Δήμητρα Χατoύπη, Αμαλία Γκιζά, Δημήτρη Σπύρoυ, Κωστoύλα Τσέλιoυ
Ο 12χρονος μαθητής Ηλίας Σειλαϊδής ζει τη δεκαετία του 60′ σε ένα χωριό της ορεινής Πελοποννήσου. Τον φωνάζουν «Ψύλλο», όπως είναι o τίτλος της χειρόγραφης εφημερίδας που συντάσσει και εκδίδει μόνος του. Ο Ηλίας αντιμετωπίζεται σκωπτικά από τους περισσότερους συγχωριανούς του, ο ίδιος όμως ονειρεύεται να ταξιδέψει. Ο «Ψύλλος» τον βοηθά να σπάσει τα σύνορα του χωριού και του δίνει φτερά να πετάξει μακριά…
Η πολυβραβευμένη ταινία απέσπασε, μεταξύ άλλων, το Βραβείο Καλύτερης Ευρωπαϊκής Ταινίας για Παιδιά και Νέους για τη διετία 1989-1990.

Δευτέρα 11 Ιουλίου, ώρα 21:30
Λουνάνα, Ένα Γιακ μες στην τάξη (Lunana:A Yak in the Classroom)


Μπουτάν, 2019 | Διάρκεια: 109′
Με ελληνικούς υπότιτλους
Σκηνοθεσία: Pawo Choyning Dorji
Με τους: Sherab Dorji, Ugyen Norbu Lhendup, Pema Zam
Ένας νεαρός δάσκαλος στο σύγχρονο Μπουτάν παραμελεί τα καθήκοντά του. Οι προϊστάμενοί του τον στέλνουν στο πιο απομακρυσμένο σχολείο του κόσμου, στο χωριό Λουνάνα. Εκεί δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε σχολικά βιβλία, ούτε καν μαυροπίνακας. Είναι αποφασισμένος να παραιτηθεί αλλά οι δυσκολίες της καθημερινότητας των μαθητών του τον συγκινούν.
Η ταινία ήταν υποψήφια για Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας το 2022.

Δευτέρα 18 Ιουλίου, ώρα 21:30
Το Δέντρο που Πληγώναμε


Ελλάδα, 1986 | Διάρκεια: 75′
Σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης
Με τους: Γιάννη Αβδελιώδη, Δήμο Αβδελιώδη, Νίκο Μειωτέρη, Μαρίνα Δεληβοριά, Κατερίνα Κυριακώδη, Τάκη Αγορή
Η ιστορία διαδραματίζεται στη Χίο του 1960, όταν η φιλία δύο μικρών αγοριών δοκιμάζεται με το κλείσιμο του σχολείου μετά από ένα άτυχο περιστατικό. Αργότερα, στα μέσα του καλοκαιριού, οι δυο φίλοι ξαναβρίσκονται και περνούν παρέα ένα υπέροχο καλοκαίρι. Το φθινόπωρο, όμως, έρχεται γρήγορα πριν καλά-καλά το καταλάβουν…
Η ταινία έλαβε πολλές διακρίσεις, ανάμεσα στις οποίες το Βραβείο Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταινιών Νεότητας στο Φεστιβάλ Βερολίνου το 1987.

Δευτέρα 25 Ιουλίου, ώρα 21:30

Ντελφίν (Delfin)


Αργεντινή, 2000 | Διάρκεια: 95′
Με ελληνικούς υπότιτλους
Σκηνοθεσία: Gaspar Scheuer
Με τους: Valentino Catania, Cristian Salguero, Paula Reca
Η ζωή δεν είναι εύκολη για τον Ντελφίν, ένα 11χρονο αγόρι, που ζει με τον πατέρα του στα περίχωρα μιας μικρής πόλης στην επαρχία του Μπουένος Άιρες. Ο Ντελφίν αποκοιμιέται στην τάξη, κατασκοπεύει μια νεαρή δασκάλα, και εν τη απουσία του πατέρα του αναγκάζεται να αντιμετωπίσει τον χρεοσυλλέκτη που τους απειλεί με έξωση. Αυτό όμως που θέλει ο Ντελφίν είναι να συμμετάσχει στην παιδική ορχήστρα που σχηματίζεται στο γειτονικό χωριό…

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο, στο τηλέφωνο 25540 23700 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00).