Σύσσωμο ΟΧΙ της αντιπολίτευσης στη δημιουργία 4 αιολικών σταθμών στο Δήμο Ορεστιάδας

Θετική κατά πλειοψηφία παρόλες τις αντιδράσεις η γνωμοδότηση υπέρ της Περιβαλλοντικής Μελέτης

Αποχωρήσεις, απειλές, φωνές και αντιμαχίες προκάλεσε το θέμα της ημερήσιας διάταξης στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ορεστιάδας, για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου: «Τέσσερις ΑΣΠΗΕ (Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας) συνολικής ισχύος 302,4 MW με τα συνοδά έργα τους και διασυνδετική γραμμή μεταφοράς 150kV σε νέο ΚΥΤ».

Ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης ζήτησε από το δημοτικό συμβούλιο να γνωμοδοτήσει θετικά υπέρ της Μελέτης των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων με κάποιες συγκεκριμένες επιφυλάξεις για τις ανεμογεννήτριες.
Όλοι οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης του δημοτικού συμβουλίου Ορεστιάδας ήταν αντίθετοι προς το ενδεχόμενο δημιουργίας και εξέλιξης ενός τέτοιου έργου που περιλαμβάνει εκτός από το δήμο Ορεστιάδας και περιοχές του δήμου Διδυμοτείχου.

Η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Μαρία Γκουγκουσκίδου αρχικά αναφέρθηκε σε όλες τις πιθανές επιπτώσεις μιας τέτοιας επένδυσης στην περιοχή. Περιέγραψε αρχικά το έργο και τις διαστάσεις του, “Είναι μεγάλη η καταστροφή και πολύ μικρό το όφελος“, υποστήριξε, εξηγώντας λεπτομερώς τους λόγους. Συγκεκριμένα υποστήριξε πως ο δήμαρχος Ορεστιάδας κ. Μαυρίδης άνοιξε την κερκόπορτα στα ευκαιριακά συμφέροντα των επιχειρηματιών της Αιολικής Ενέργειας.

Στο ίδιο κλίμα κυμάνθηκε και η θέση του Ηλία Αγγελακούδη, εκπροσωπώντας την “Αυτόνομη Κίνηση Πολιτών Είναι Στο Χέρι Μας” αντί του επικεφαλή Σάκη Παπανδρέου. Ο κ. Αγγελακούδης τόνισε για τη μέγιστη καταστροφή των τεράστιων εκτάσεων που θα προκύψουν σε μια υποθετική τέτοια ενέργεια, αλλά και τις μεγάλες επιπτώσεις στο περιβάλλον. Εκνευρισμένος μάλιστα από τους υπόλοιπους δημοτικούς συμβούλους που δεν πήραν ξεκάθαρη θέση για το περιβαλλοντολογικό κομμάτι ανέφερε πώς “κάποιος άλλος κρύβεται από πίσω”, υπονοώντας άλλους σκοπούς της επενδυτικής εταιρείας των αιολικών σταθμών .

Το ΟΧΙ της Αυτόνομης Κίνησης Πολιτών «Είναι στο Χέρι μας» και των υπολοίπων δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης δεν ήταν αρκετό ώστε να μην γνωμοδοτηθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, αφού όλοι οι σύμβουλοι της δημοτικής αρχής ψήφισαν θετικά.

Μετά το κλείσιμο του θέματος και της θετικής ψήφισής του η παράταξη της κ. Γκουγκουσκίδου αποφάσισε την αποχώρησή της από το δημοτικό συμβούλιο εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειάς τους στην θετική έκβαση της μελέτης σημειώνοντας, “Εμείς θα αποχωρήσουμε. Διαμαρτυρόμαστε γιατί αποφασίσατε να διαλύσετε τη γεωργία και την κτηνοτροφία στο Δήμο Ορεστιάδας με 58 ανεμογεννήτριες 198 μέτρων μήκος. Φέρατε τα Κέντρα κράτησης, το ΠΡΟΚΕΚΑ, δεν κάνετε τίποτα γι΄αυτά και τώρα υποστηρίζετε αυτές τις εταιρίες για να κερδοσκοπούν σε βάρος των αγροτών του Δήμου Ορεστιάδας“.

Έπειτα ακολούθησε λογομαχία μεταξύ του δημάρχου και του κ. Ασμανίδη, ο οποίος μετά από απόφαση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Χρήστου Ορμανλίδη αποβλήθηκε από την αίθουσα για ανάρμοστη συμπεριφορά, για ανταλλαγή υβριστικών σχολίων προς το δήμαρχο κ. Μαυρίδη.

Το θέμα έκλεισε με τη θετική κατά πλειοψηφία γνωμοδότηση υπέρ της Περιβαλλοντικής Μελέτης, με πέντε σημεία-επιφυλάξεις προς διευκρίνηση, αλλά και με τη δέσμευση ότι θα συνεδριάσει εκ νέου το δημοτικό συμβούλιο όπου θα εκτεθούν και οι απόψεις της δημοτικής αρχής σχετικά με τη συγκεκριμένη επένδυση.