Η κυβέρνηση τραυματίζει το μέλλον της Θράκης

Άρθρο της Νατάσας Γκαρά, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Έβρου
Αν. Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής, Ενημέρωσης & Επικοινωνίας

Τα νούμερα δεν επιδέχονται παρερμηνειών, καταδεικνύοντας την καταστροφική πολιτική της Κυβέρνησης Μητσοτάκη για τη Θράκη. Η εγκληματική απόφαση της κυβέρνησης να εφαρμόσει για 2η συνεχή χρονιά την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ), χάριν εξυπηρέτησης  οικονομικών συμφερόντων, υποβαθμίζει περαιτέρω πολλά  Πανεπιστημιακά Τμήματα στη Θράκη. Ακόμη και αριστούχοι μαθητές μένουν εκτός ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου, τα ήδη υποστελεχωμένα και υποχρηματοδοτούμενα πανεπιστημιακά Τμήματα, με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας, συρρικνώνονται και στην κυβέρνηση κάνουν σαν να μη συμβαίνει τίποτα.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για τα δύο πανεπιστημιακά Τμήματα στην πόλη της Ορεστιάδας. Το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης από τους 275  εισακτέους το 2020, βρέθηκε με 74 μόλις εισακτέους το 2021 και 52 το 2022. Το Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων από τους 216 εισακτέους το 2020, βρέθηκε με μόλις 22 εισακτέους το 2021 και 30 το 2022. Αντίστοιχα, αποκαρδιωτικά είναι τα στοιχεία και για το Τμήμα Νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο, όπου από τους 130 εισακτέους του 2020 φτάσαμε σήμερα στους μόλις 20 εισακτέους. Το «τραύμα» που έχει προκαλέσει η ΝΔ, ειδικά στον Βόρειο Έβρο, είναι τεράστιο.

Συνολικά, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, τις τελευταίες δύο χρονιές, βιώνει μία πρωτοφανή «αιμορραγία», με αποτέλεσμα από τους 4515  εισακτέους σε όλη τη Θράκη το 2020, να έχει πέσει το 2022 πια στους μόλις 2623 εισακτέους (μείον 1892 φοιτητές).

Σε μία περιοχή όπου τα Πανεπιστήμια παίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην αιμοδότηση της κοινωνικής λειτουργίας. Στους χώρους όπου μπορούμε να επενδύσουμε στην έρευνα, την ανάπτυξη, την οικονομία, τον πολιτισμό. Εκεί όπου μπορούμε να ρίξουμε το βάρος της επένδυσης στη γνώση, την εξειδίκευση και το ανθρώπινο δυναμικό, σε σύνδεση με τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, ακολουθώντας ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης, η Κυβέρνηση συνειδητά επιλέγει την αποψίλωση, την «αιμορραγία», προκαλώντας πληγές στο σύνολο των δραστηριοτήτων στις τοπικές κοινωνίες της Θράκης. Αντιλαμβάνονται, ότι απογυμνώνοντας της Θράκη και τον Έβρο από τους φοιτητές και τη νεολαία, στην πραγματικότητα υποθηκεύουν το μέλλον της περιοχής; Ποια ενίσχυση και θωράκιση του Έβρου ευαγγελίζονται άραγε;

1 στους 2 νέους είναι άνεργος στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Αν συνυπολογίσουμε μία ακόμη αρνητική πρωτιά που κατέγραψε η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης (ΠΑΜΘ), σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat για το 2021, με τον δείκτη ανεργίας των νέων να βρίσκεται στο 45,1% – σχεδόν 1 στους 2 νέους στην ΠΑΜΘ είναι άνεργος – γίνεται εύκολα αντιληπτό που μας έχουν οδηγήσει οι νεοφιλελεύθερες, αντικοινωνικές πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Παράλληλα, εξίσου αποκαρδιωτικά για την ΠΑΜΘ είναι και τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ στην ετήσια έρευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών για το 2021: 29,4% των κατοίκων  της ΠΑΜΘ ζουν με τον κίνδυνο της φτώχειας, ποσοστό σχεδόν κατά 10 μονάδες μεγαλύτερο από τον εθνικό μέσο όρο. Η ΠΑΜΘ καταγράφει και εδώ μία ακόμη πρωτιά πανελλαδικά.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση συνεχίζει καθημερινά να αποψιλώνει τον Έβρο από υποδομές, ανθρώπινο δυναμικό και υπηρεσίες, να συρρικνώνει το εισόδημα των πολιτών, να τους αφήνει «έρμαιο» στα παιχνίδια αισχροκέρδειας των καρτέλ στην ενέργεια, στα καύσιμα, στα τρόφιμα, στις πρώτες ύλες. Ο αγροτικός τομέας, η παραγωγή και το εμπόριο στενάζουν καθημερινά, με τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν ούτε στα βασικά έξοδα. Οι νέοι, ο κόσμος της παραγωγής μεταναστεύει μαζικά στο εξωτερικό, αφού έχει χαθεί η ελπίδα της δημιουργίας, της ποιοτικής εργασίας και ζωής στον τόπο μας.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση η Κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο παραμένει κυνικά άπραγη, αλλά επιταχύνει τη συρρίκνωση. Ακόμη περιμένουν οι Θρακιώτες από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην ίδρυση των νέων πανεπιστημιακών Τμημάτων στο ΔΠΘ, που είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και η «πολυφερμένη νύφη» το Τμήμα Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο, οδηγείται από ναυάγιο σε ναυάγιο.

Η Θράκη, αυτή η πλούσια σε πόρους περιοχή, μπορεί να μετατραπεί σε ελκυστική περιοχή για κατοικία, εργασία, επενδύσεις, επιχειρηματικότητα

. Απαιτεί ολοκληρωμένο σχέδιο για την ενίσχυση των δομών υγείας και των υποδομών για την αντιμετώπιση του μεταφορικού και ενεργειακού κόστους. Τη στήριξη με χρηματοδοτικά κι αναπτυξιακά εργαλεία, την ενίσχυση της ψηφιακής γεωργίας και τη δημιουργία δομής στήριξης μικρών & μεσαίων επιχειρήσεων της περιοχής. Την επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό και την οικονομία της γνώσης και την έξυπνη εξειδίκευση και πολιτικές δημογραφικής ανασυγκρότησης.

Απαιτεί, όμως και διαφορετικές πολιτικές. Πολιτικές που θα βάλουν στο επίκεντρο τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής και θα δώσουν αναπτυξιακή προοπτική. Πολιτικές αντίθετες με αυτές που ασκεί η Κυβέρνηση Μητσοτάκη και οδηγούν στη συρρίκνωση, την υποβάθμιση και την αποψίλωση της περιοχής μας. Η Θράκη αξίζει μία Νέα Αρχή.