ΣΥΡΙΖΑ Έβρου: «Να αποσυρθεί άμεσα το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές»

Μετά και από τα απανωτά χτυπήματα που έχει δεχτεί το εισόδημα των παραγωγών των λαϊκών αγορών λόγω της πανδημίας Covid-19 , τα «Άνοιξε – Κλείσε’ και τη μηδαμινή οικονομική ενίσχυση των παραγωγών, έρχεται για μία ακόμη φορά η «κυβέρνηση των αρίστων» να κάνει το θαύμα της με το νέο σχέδιο νόμου για τις Λαϊκές αγορές και για την εν γένει λειτουργία τους.

Με αυτό το σχέδιο νόμου, μένουν εκτός λαϊκών αγορών μικροπωλητές, παραγωγοί αγρότες και καταργεί όσα κοινωνικά κριτήρια ίσχυαν στο χώρο αυτό για τους ανέργους , τους πολύτεκνους, τα ΑμΕΑ, που λάμβαναν άδειες μικροπωλητών για πολλές δεκαετίες.

Με το νέο νομοσχέδιο θα οδηγηθούν πολλοί στην ανεργία αφού:
– Καταργείται η μόνιμη άδεια και η μεταβίβαση της.
– Δίνεται η δυνατότητα αδειοδότησης σε νομικά πρόσωπα (εταιρείες)
– Δίνεται η δυνατότητα αδειοδότησης σε επιχειρήσεις (super market)
– Καταργούνται τα κοινωνικά κριτήρια (ανεργία, αναπηρία, πολύτεκνοι) για τη χορήγηση άδειας μικροπωλητή.
– Δημιουργούνται νέοι φορείς λαϊκών αγορών, που θα διαχειρίζονται τις λαϊκές με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια με τη μορφή ΣΔΙΤ (αντικαθίστανται οι Επιτροπές Λαϊκών Αγορών).
Εδώ και 2,5 μήνες η Ομοσπονδία έχει καταθέσει στο Υπουργείο Ανάπτυξης συγκεκριμένες προτάσεις για την απόσυρση των επίμαχων άρθρων του επερχόμενου Νομοσχεδίου το οποίο σηματοδοτεί το τέλος των λαϊκών αγορών ανοίγοντας το δρόμο σε εταιρείες.

Το σχέδιο νόμου ως έχει, όχι μόνο δεν λύνει κανένα από τα χρόνια προβλήματα των λαϊκών αγορών, όπως καταγγέλλει η Συνομοσπονδία, αντιθέτως τα πολλαπλασιάζει, καταργώντας το πλαίσιο λειτουργίας των λαϊκών αγορών όπως θεσπίστηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Εντωμεταξύ, κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Έβρου βρέθηκε χθες Πέμπτη στη Λαϊκή Αγορά της Αλεξανδρούπολης, όπου αφουγκράστηκε την απόγνωση των επαγγελματίες που προχωρούν σε κινητοποιησεις. «Το νομοσχέδιο αυτό μας τελειώνει», δηλώνουν.

«Είμαστε αντίθετοι με το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης και ζητάμε την άμεση απόσυρση του – Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των παραγωγών», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Έβρου.