Αυξάνονται τα κρούσματα στα παιδιά
Σε εγρήγορση είναι όλα τα νοσοκομεία της χώρας και ειδικά τα Παιδιατρικά σχετικά με πιθανά περιστατικά Στρεπτόκοκκου Α, ο οποίος στέρησε τη ζωή στον άτυχο 7χρονο από την Ημαθία.
Με βάση οδηγίες του ΕΟΔΥ όλα τα νοσοκομεία και οι Παιδιατρικές κλινικές πρέπει να είναι σε συναγερμό και να καταγράφουν με κάθε λεπτομέρεια ενδεχόμενα ύποπτα συμπτώματα που μπορεί να οφείλονται σε Στρεπτόκοκκο Α.
Βέβαια το πρόβλημα εστιάζεται σχετικά με το αν από νωρίς υποψιάζονται οι γονείς ή οι Παιδίατροι ώστε το παιδί να οδηγείται άμεσα στο νοσοκομείο.
Αξιοσημείωτο είναι όμως πως πολλές φορές ο Στρεπτόκοκκος Α δεν δίνει συμπτώματα που να υποψιάσουν ακόμη και τους ειδικούς.
Παρ’ αυτά ο ΕΟΔΥ παρακολουθεί τη νόσο μετά την έντονη ανησυχία που έχει προκληθεί στο Πανελλήνιο από τον θάνατο του 7χρονου.
Προς ώρας κανένα από τα παιδιά που προέρχονται από το περιβάλλον του 7χρονου και βρέθηκαν θετικά δεν κινδυνεύει, ενώ ο ΕΟΔΥ είναι καθησυχαστικός απέναντι στους γονείς τονίζοντας πως πρόκειται για λοίμωξη που καταγράφεται κάθε χρόνο στα ανήλικα.
Τι να προσέχουν οι γονείς
Ο στρεπτόκοκκος Α είναι μια λοίμωξη που συνήθως έχει ήπιες επιπλοκές στον ανθρώπινο οργανισμό και αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά τα οποία χορηγούνται για 24 ώρες.
Οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο προκαλούν διάφορα συμπτώματα όπως πονόλαιμο, πυρετό, ρίγη και μυϊκούς πόνους. Εάν το παιδί εμφανίζει αδιαθεσία, θα πρέπει οι γονείς να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους.
Ειδικότερα οι γονείς θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους εάν:
- Τα συμπτώματα του παιδιού δεν παρουσιάζουν βελτίωση
- Το παιδί τρώει λιγότερο από το κανονικό
- Το παιδί παρουσιάζει σημάδια αφυδάτωσης
- Το μωρό είναι κάτω των 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 38 ή είναι μεγαλύτερο από 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 39 ή υψηλότερη
- Το παιδί φαίνεται πολύ κουρασμένο ή ευερέθιστο
Βέβαια τα συμπτώματα αυτά μπορεί να θυμίζουν και μία απλή ίωση ή κάποια γρίπη γι αυτό και ο ΕΟΔΥ επισημαίνει πως θα πρέπει να είμαστε ευαισθητοποιημένοι και να δείχνουμε προσοχή όχι όμως και πανικό, αφού η κατάσταση είναι απολύτως ελεγχόμενη.
Άλλωστε μέχρι σήμερα δεν προκύπτει εμφάνιση κάποιου νέου στελέχους στρεπτόκοκκου, ενώ αυτός της ομάδας Α είναι ευαίσθητος στα συνήθη αντιμικροβιακά γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να αντιμετωπισθεί.
Πάντως, καταγράφεται αύξηση των περιπτώσεων σε παιδιά ηλικίας κάτω των δέκα ετών σε ορισμένες Ευρωπαϊκές χώρες, από το Σεπτέμβριο του 2022 έως σήμερα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ ενώ ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α είναι η συνηθέστερη αιτία βακτηριακής φαρυγγίτιδας σε παιδιά σχολικής ηλικίας. Η συχνότητα εμφάνισης της φαρυγγίτιδας από στρεπτόκοκκο Α συνήθως κορυφώνεται κατά τους χειμερινούς μήνες και στις αρχές της άνοιξης