Πολύνεκρο ναυάγιο με μετανάστεςστην Πύλο

Αυξάνει διαρκώς ο αριθμός των νεκρών
από το φρικτό ναυάγιο

Τραγικές διαστάσεις λαμβάνει το ναυάγιο που σημειώθηκε στην Πύλο μετά και την ανατροπή αλιευτικού σκάφους στο οποίο επέβαιναν μετανάστες.

Το ναυάγιο σημειώθηκε σε θαλάσσια περιοχή 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου.

Όπως προκύπτει και από τις ανακοινώσεις του λιμενικού, το πλοίο είχε εντοπιστεί από το απόγευμα της Τρίτης να πλέει σε διεθνή ύδατα (κατά το λιμενικό, και σε περιοχή έρευνας και διάσωσης (SAR) αρμοδιότητας του ελληνικού κράτους, σύμφωνα με άλλες πηγές). Το ελληνικό λιμενικό ενημερώθηκε από το ιταλικό λιμενικό για την ύπαρξη του σκάφους που κατόπιν εντοπίστηκε από εναέριο μέσο της Frontex. Θεωρείται ότι είχε αποπλεύσει από το Τομπρούκ της Λιβύης. Ωστόσο οι επιβαίνοντες, σύμφωνα με το ελληνικό λιμενικό, «αρνήθηκαν κάθε συνδρομή». Στο πλοίο δόθηκαν τρόφιμα αρχικά από ένα παραπλέον φορτηγό πλοίο, ενώ φέρεται να αρνήθηκε τέτοια συνδρομή από δεύτερο φορτηγό πλοίο με το οποίο διασταυρώθηκε.

Tελικά, το σιδερένιο σκάφος ανετράπη χθες Τετάρτη το πρωί και τότε μόνο ξεκίνησε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. Το εύλογο ερώτημα είναι γιατί το ελληνικό λιμενικό παρακολουθούσε άπραγο ένα καταφανώς αναξιόπλοο σκάφος, στο οποίο είχε διαπιστώσει την ύπαρξη μεγάλου αριθμού ανθρώπων, να πλέει στα ανοιχτά χωρίς να επεμβαίνει.

Οι πρώτοι διασωθέντες έφτασαν στην Καλαμάτα
Θαλαμηγός που βρισκόταν στην περιοχή και πήρε μέρος στην επιχείρηση διάσωσης, έφτασε στο λιμάνι της Καλαμάτας μεταφέροντας διασωθέντες. Η πλειοψηφία των μεταναστών που αποβιβάστηκαν στο λιμάνι είναι άνδρες, με τους περισσότερους εξ αυτών να βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση. Η μεταφορά των πρώτων μεταναστών από όσους κρίθηκε απαραίτητο να μεταβούν στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας, έχει ξεκινήσει.

Τέσσερα άτομα που έχρηζαν άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης έχουν μεταφερθεί με Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας, αρχικά στην 120 ΠΕΑ και στη συνέχεια στο νοσοκομείο της Καλαμάτας.

Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των νεκρών από το ναυάγιο αλιευτικού σκάφους. Τα θύματα της ναυτικής τραγωδίας είναι εκατοντάδες ενώ οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή για τον εντοπισμό και άλλων αγνοουμένων συνεχίζονται από σκάφη του Λιμενικού Σώματος και αεροσκάφη.

Στο σημείο των ερευνών επιχειρούν δύο περιπολικά σκάφη, ένα ναυαγοσωστικό του λιμενικού, μία φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού, επτά παραπλέοντα πλοία, ένα ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Παραμένει άγνωστο πόσοι άνθρωποι επέβαιναν στο μοιραίο σκάφος, με συγκλίνουσες πληροφορίες να μιλούν για μερικές εκατοντάδες, κάτι που αν επιβεβαιωθεί θα σημαίνει ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί κι άλλο.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ο ΔΟΜ
για το ναυάγιο της Πύλου

Για μια αδιανόητη τραγωδία ανοιχτά της Πύλου, μιλά σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τονίζοντας ότι οι άνθρωποι που αναγκάζονται να διαφύγουν από τις πατρίδες τους χρειάζονται περισσότερες ασφαλείς οδούς, αλλιώς δεν τους απομένουν παρά θανατηφόρα αδιέξοδα. Σε μια ακόμα μια τραγωδία στο Αιγαίο που ενισχύει την επείγουσα ανάγκη για συγκεκριμένη, ολοκληρωμένη δράση από τα κράτη για να σωθούν ζωές στη θάλασσα και να μειωθούν τα επικίνδυνα ταξίδια επεκτείνοντας ασφαλείς και τακτικές οδούς μετανάστευσης, αναφέρεται η ανάρτηση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.