Στο ΣτΕ πέντε Περιβαλλοντικές Οργανώσεις για το FSRU Αλεξανδρούπολης

Λίγα μόλις 24ωρα μετά την απόφαση της ιεραρχικής προσφυγής των WWF & Greenpeace Hellas, στο ΥΠΕΝ, κατά της τροποίησης και ανανέωσης της απόφασης έγκρισης των όρων για το Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης, καθώς και κατά της παράτασης της άδειας εγκατάστασης του έργου, οι δύο Οργανώσεις, μαζί με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, την Ορνιθολογική Εταιρεία και την MEDASET, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ζητούν και πάλι την ακύρωση της απόφασης ανανέωσης των περιβαλλοντικών όρων, για την εγκατάσταση και λειτουργία στην περιοχή του Θρακικού Πελάγους, πλωτής Βιομηχανικής Μονάδας Serveso (δηλαδή μονάδας, επικίνδυνης για εκδήλωση ατυχήματος λόγω διαρροών αερίου, πυρκαγιών, εκρήξεων, διαρροών χημικών ουσιών), που θα μετατρέπει και θα προωθεί ορυκτό καύσιμο.

Οι πέντε Μ.Κ.Ο, αντιτίθενται στην εγκατάσταση του FSRU1 Αλεξανδρούπολης, στη θαλάσσια περιοχή NATURA Θράκης, επικαλούμενες τους τρεις βασικούς λόγους που προέβαλαν και στην προσφυγή τους στο ΥΠΕΝ, η οποία απορρίφθηκε με απόφση του αρμόδιου Υπουργού, στις 15 Δεκεμβρίου.

Ειδικότερα, οι Οργανώσεις που προσέφυγαν στο ΣτΕ, αναφέρουν ότι:

  • Αν και ιδιαιτέρως οχλούσα και επικίνδυνη για πρόκληση ατυχήματος, βιομηχανική μονάδα το FSRU Αλεξανδρούπολης, αναπτύσσεται και λειτουργεί στο σύνολό της, μέσα στη θαλάσσια περιοχή NATURA GR1110013 «Θαλάσσια περιοχή Θράκης», ενώ η εγκατασταση σε περιοχές NATURA, τέτοιων επικίνδυνων βιομηχανικών μονάδων, ρητά απαγορεύεται από την ισχύουσα νομοθεσία.
  • Κατά την αδειοδότηση της εγκατάστασης αυτής, δεν δόθηκε δημοσιότητα, καθώς δεν προηγήθηκε όπως απαιτεί το δίκαιο της ΕΕ δημόσια διαβούλευση, με αποτέλεσμα, όχι μόνο να μην εκφραστεί η γνώμη της κοινωνίας για την ανανέωση της άδειας, αλλά να μην γίνει καν γνωστή στις προσφεύγουσες οργανώσεις, η έκδοση της προσβαλλόμενης άδειας.
  • Αν και αφορά την εκμετάλλευση ενός ορυκτού καυσίμου, που αποδεδειγμένα επιδεινώνει την κλιματική κρίση και έχει σοβαρές επιπτώσεις στα φυσικά οικοσυστήματα, δεν έχει μελετηθεί σε σχέση με τις σωρευτικές επιπτώσεις σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα σχεδιαζόμενα στην περιοχή έργα.

Σημειώνεται ότι στην ίδια περιοχή, φέρεται να βρίσκεται σε διαδικασία αδειοδότησης και δεύτερο FSRU. Και τούτο, παρότι οι θάλασσες της Μεσογείου, ιδιαίτερα το Θρακικό Πέλαγος, πλήττονται έντονα από τη συνεχή άνοδο της θερμοκρασίας των υδάτων. Οι νέες αυτές συνθήκες, δεν εκτιμήθηκαν κατά τη διαδικασία αδειοδότησης, καθώς θεωρήθηκε δεδομένη η χωροθέτηση που είχε εγκριθεί το 2013, κάτω από τελείως άλλες συνθήκες.

ΕΡΤ Ορεστιάδας