Στο εργοστάσιο της ΕΒΖ Ορεστιάδας βρέθηκε χθες ο νέος πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου

«Πιστεύουμε ότι θα υπάρξουν εξελίξεις σε έναν με ενάμιση μήνα ως προς το σχέδιο αναδιάρθρωσης» δήλωσε ο κ. Παπαϊωάννου

Χθες Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου επισκέφθηκε το εργοστάσιο Ζάχαρης ο νέος πρόεδρος  της ΕΒΖ κ. Νίκος Παπαϊωάννου συνοδευόμενος από τον κ. Γιάννη Νενεδάκη, μέλος του διοικητικού συμβουλίου. Ο κ. Παπαϊωάννου, λίγο πριν συναντηθεί με τους εργαζόμενους δήλωσε στα μμε που τον συνάντησαν στο χώρο του εργοστασίου:

«Έρχομαι να γνωρίσω το εργοστάσιο, να συζητήσω με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους, για να τους διαβεβαιώσω ότι είμαστε στην ίδια πλευρά, δεν είμαστε απέναντι. Προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο για μια καλύτερη επόμενη μέρα για την τευτλοκαλλιέργεια. Η τοπική κοινωνία  γνωρίζει καλύτερα από εμάς τα προβλήματα της ΕΒΖ και πόσο δεσπόζουσα θέση είχε η ΕΒΖ στην περιοχή και πού έχει καταλήξει η ελληνική αγροτική παραγωγή από τα χρέη που είχαν συσσωρευτεί τα προηγούμενα χρόνια λόγω κακής διαχείρισης.

Να μην ξεχνάμε ότι πριν το 2015 ήταν κλειστά τα ζαχαρουργεία. Η πολιτική ηγεσία και η τότε διοίκηση αποφάσισαν να κρατήσουν ανοιχτή την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και ζωντανή την καλλιέργεια τεύτλων. Η σημερινή διοίκηση αντιμετωπίζει το θέμα σε επίπεδο Ομίλων. Θεωρούμε ότι όποια λύση βρεθεί θα πρέπει να είναι βιώσιμη. Να μην μιλάμε για πώληση εργοστασίων της Σερβίας, αλλά να αντιμετωπισθεί το θέμα συνολικά και να λαμβάνεται υπόψιν ότι η εταιρεία βρίσκεται σε καθεστώς εκκαθάρισης. Η μόνη λύση είναι να βρεθεί ένας επενδυτής που να έχει όραμα και να ενδιαφέρεται για το μέλλον της τευτλοκαλλιέργειας. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα σοβαρό ενδιαφέρον και έχει υπογραφεί μια πρώτη συμφωνία ανταλλαγής στοιχείων, ώστε να υπάρξει έλεγχος στην εταιρεία. Εκδηλώνεται πλέον πολύ σοβαρά το ενδιαφέρον αυτό και φαίνεται ότι σύντομα θα ευδοκιμήσει».

Για τα χρέη της εταιρίας

«Το μεγαλύτερο ζήτημα είναι τα χρέη της εταιρείας. Στο επιχειρησιακό σχέδιο υπάρχει μακροχρόνιο πλάνο βιωσιμότητας της τευτλοκαλλιέργειας και ήδη υπήρξαν συζητήσεις των αγροτών με το νέο φορέα για 3ετή συμβόλαια καλλιέργειας, που δίνει μια προοπτική στο ζήτημα. Φαίνεται ότι οι πιστωτές, η διοίκηση και ο ενδιαφερόμενος έχουν μια συγκεκριμένη προοπτική, αφού πρώτα ολοκληρωθεί ο έλεγχος από τον επενδυτή. Όσον αφορά την πιστωτή τράπεζα, έχει εγκρίνει κούρεμα των χρεών, δεν υπάρχει όμως χρονοδιάγραμμα, εξαιτίας των ελέγχων που πραγματοποιούνται στο Ελληνικό και Σερβικό εργοστάσιο».

 

Τι θα γίνει με τις οφειλές στους αγρότες και με τους εργαζόμενους

«Πιστεύουμε ότι θα υπάρξουν εξελίξεις σε έναν με ενάμιση μήνα ως προς το σχέδιο αναδιάρθρωσης. Βασικό μέλημα της διοίκησης είναι η κάλυψη και η διασφάλιση των εργαζομένων. Η προπτωχευτική διαδικασία που έλαβε χώρα δεν περιλαμβάνει τους αγρότες και τους εργαζομένους, οι οφειλές τους θα καλυφθούν κανονικά ενώ για τους εργαζομένους θα ληφθεί  μέριμνα ώστε να μην μείνει κανείς άνεργος. Η εταιρεία δεν θα πάρει το σύνολο των εργαζομένων, αλλά ένα μέρος, διότι ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων συνταξιοδοτείται, ένα ακόμα μέρος δεν τηρεί τα κριτήρια του επενδυτή και για τους υπόλοιπους συζητιέται  το θέμα των μετατάξεων ή άλλων διεξόδων».

 

Για τα ασυγκόμιστα τεύτλα και τη φετινή καλλιέργεια

 

«Όσον αφορά τα ασυγκόμιστα τεύτλα γίνεται προσπάθεια να πληρωθούν ,ενώ όσον αφορά τα 2000 στρέμματα  τα οποία φέτος έχουν σπαρθεί δεν έχει αποφασιστεί αν θα λειτουργήσει το εργοστάσιο της Ορεστιάδας για να επεξεργαστούν, εξαιτίας των τεράστιων κοστών και της μικρής παραγωγής. Υπάρχει και το ενδεχόμενο να μεταφερθούν στο Πλατύ. Θα γίνει η παραλαβή και μετά θα αποφασιστεί το τελικό μέρος επεξεργασίας».