Αποσύρει τα πλοία της η SAOS Ferries από τη γραμμή Σαμοθράκη-Αλέξανδρούπολη

Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία η συσσώρευση σκουπιδιών στο νησί

Η εταιρεία SAOS Ferries ανακοίνωσε προ ημερών την απόσυρση όλων των πλοίων της από το δρομολόγιο Σαμοθράκη-Αλεξανδρούπολη, καθώς θεωρεί ασύμφορα τα κόστη που καλείται να πληρώσει, αναφέροντας χαρακτηριστικά στην αρχική επιστολή της: «αναγκαζόμαστε να αποσύρουμε σταδιακά τα πλοία μας, μη δυνάμενοι να ανταποκριθούμε σε ξαφνικές οικονομικές υποχρεώσεις που τεχνηέντως και αυθαιρέτως προκαλεί η διοίκηση του Ο.Λ.Α., επιχειρώντας να καταφέρει την «χαριστική βολή» στην εταιρεία μας».

Σχετικά δε με τα σκουπίδια του νησιού υπογραμμίζει ο κ. Φώτης Μανούσης από τη SAOS Ferries: «Είναι περίεργη επίσης η απαίτησή τους, να παραδίδουμε τα απορρίμματα αυτά στην Αλεξανδρούπολη, όταν η έδρα της εταιρείας μας είναι στη Σαμοθράκη. Την ίδια ώρα, που επιβάλλονται οι υπέρογκες αυτές χρεώσεις, τα πλοία της εταιρείας μας, έχουν μεταβληθεί σε «σκουπιδιάρικα» του Δήμου, μεταφέροντας για όλο το καλοκαίρι με ειδικά δρομολόγια στην Αλεξανδρούπολη τα μεγάλα οχήματα – κοντέινερ της ΔΙΑΜΑΘ, χωρίς καμία επιπλέον οικονομική επιβάρυνση για τον Δήμο Σαμοθράκης, αλλά προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση στον προγραμματισμό και τα κόστη της εταιρείας, προς όφελος του νησιού».

Μεταξύ άλλων, κατέληγε στην επιστολή του πριν δύο εβδομάδες περίπου ο κ. Μανούσης: «Δεν θα περιμένουμε λοιπόν την επόμενη τιμωρία που θα εμπνευστεί η διοίκηση του Ο.Λ.Α. για να εκδικηθεί ακόμη σκληρότερα την εταιρεία μας. Άλλωστε όσα έκανε μέχρι σήμερα είναι ήδη αρκετά για να μας εξαναγκάσει στην σταδιακή απόσυρση των πλοίων μας, αρχής γενομένης από την Δευτέρα».

Όντως από τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου σταμάτησε τα δρομολόγιά του ο «ΖΕΦΥΡΟΣ» της SAOS Ferries, ενώ δεν άφησε αναπάντητες τις κατηγορίες εναντίον του ο κ. Χρήστος Δούκας, πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης. Από τη μεριά του ο κ. Δούκας δημοσιοποίησε τη δική του θέση για τις εξελίξεις, κάνοντας λόγο για «μία προμελετημένη επιλογή (σ.σ. του κ. Μανούση) στα αδιέξοδα  που ο ίδιος δημιούργησε» επιρρίπτοντας ευθέως την ευθύνη στον διευθυντή της SAOS Ferries. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων ο κ. Δούκας αναφέρει:

«Οι νέες δηλώσεις του κ. Μανούση στα τοπικά Μ.Μ.Ε. αποτελούν μία ακόμη συστηματική επιχείρηση απόσεισης των μεγάλων ευθυνών που έχει ο ίδιος και οι ακτοπλοϊκές εταιρίες του για την πολυετή «ομηρία» ενός νησιού,  στην υπηρέτηση των μονοπωλιακού χαρακτήρα «επιχειρηματικών» συμφερόντων. Παράλληλα προσπαθεί να μεταθέσει την ευθύνη  για τις αδιέξοδες επιλογές του σε τρίτους (Δήμος Σαμοθράκης, ΟΛΑ). (…)

Δεν χρειάζεται πολύ μυαλό για να εξηγήσει και να κατανοήσει κανείς  γιατί ο κ. Μανούσης  τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή «αποσύρει» τα πλοία του από την ακτοπλοϊκή γραμμή της Σαμοθράκης. Η αιτία δεν είναι οι δήθεν «υπερβολικές» χρεώσεις του ΟΛΑ, οι οποίες είναι σταθερές για χρόνια και καθορίζονται με βάση τη νομοθεσία που ισχύει σε όλα τα λιμάνια της χώρας. Αν ήταν  επομένως οι χρεώσεις η αιτία των «αποσύρσεων» θα έπρεπε αυτές τις «αποσύρσεις» να τις κάνει εδώ και πολλά χρόνια. ΓΙΑΤΙ ΟΜΩΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ; (…)

Η ΑΠΟΣΥΡΣΗ των πλοίων του κ. Μανούση αποτελεί μία προμελετημένη επιλογή  στα αδιέξοδα  που ο ίδιος δημιούργησε:

– Αποτελεί προμελετημένη επιλογή η απόσυρση του «ταχύπλοου» ΖΕΦΥΡΟΣ  και μάλιστα, κατά σύμπτωση (!) την ημερομηνία που έληξαν τα εγκεκριμένα από το Υπουργείο δρομολόγια. Διαφορετικά, αν δηλαδή είχε πρόθεση και συμφέρον να συνεχίσει τα δρομολόγια του ΖΕΦΥΡΟΣ και τον οικονομικά επιζήμιο χειμώνα, θα έπρεπε από καιρό να υποβάλει προς έγκριση στο ΥΝΑΝΠ νέο πρόγραμμα δρομολογίων.

– Αποτελεί προμελετημένη και μονόδρομη επιλογή η απόσυρση του ΣΑΟΝΗΣΟΣ στις 9 Σεπτεμβρίου, την ημέρα δηλαδή που τελειώνει η παράταση που του δόθηκε να έχει τη δυνατότητα να  διαθέτει χαρτιά αξιοπλοϊας, δηλαδή να μπορεί να πραγματοποιεί ακτοπλοϊκά δρομολόγια με την προϋπόθεση να πραγματοποιήσει τις εκκρεμείς εργασίες και να προμηθευτεί τον απαιτούμενο εξοπλισμό  που να το καθιστούν αξιόπλοο, τα οποία δεν έκανε και επομένως από την ημερομηνία αυτή και ύστερα δεν μπορεί να πραγματοποιεί κανένα ακτοπλοϊκό δρομολόγιο.

 Όσο για την αόριστη απειλή για την τύχη του ΣΑΟΣ , το ίδιο έργο το έχουμε ξαναζήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια. Μία γραμμή που εξυπηρετεί το πλοίο του κ. Μανούση με σύμβαση με το Δημόσιο, αλλά και επιδοτούμενη με περίπου 1 εκ. ευρώ ετησίως.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ:

 Γνωρίζουμε και κατανοούμε τα  αδιέξοδα που δημιούργησε ο κ. Μανούσης στις επιχειρηματικές – και όχι μόνο – επιλογές του.  Τους πολίτες ενδιαφέρουν οι  επιπτώσεις  στην ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σαμοθράκης με την Αλεξανδρούπολη, οι οποίες είναι ιδιαίτερα σημαντικές … Τονίζαμε εδώ και χρόνια ότι η θωράκιση της γραμμής αυτής αποτελεί την ΠΡΩΤΗ  αναγκαιότητα που πρέπει να διασφαλισθεί.

Και, σε αντίθεση με τον κ. Μανούση, που  το ζήτημα αυτό δεν τον ενδιαφέρει καθόλου (κι ας κόπτεται περί του αντιθέτου), ο Οργανισμός θα πάρει άμεσα τις πρωτοβουλίες, και θα προκαλέσει εκείνες τις επαφές και συνεργασίες  με την τοπική κοινωνία και τα αρμόδια Υπουργεία,  με στόχο να σταματήσει με οριστικό τρόπο αυτή η απαράδεκτη  κατάσταση, που εκτός των άλλων, αποτελεί βαθειά υποτίμηση μιας κοινωνίας που έχει αγανακτήσει από τα «καμώματα» του συγκεκριμένου ακτοπλόου.  

Ανταπάντησε λοιπόν στον πρόεδρο του Ο.Λ.Α. η πλοιοκτήτρια εταιρία, με μια αιχμηρή ανακοίνωση με τίτλο «Η SAOS FERRIES ΦΕΥΓΕΙ ΓΙ’ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ!», στην οποία ο κ. Μανούσης ανέφερε τα εξής:

«Ο κ. Δήμαρχος και ο κ. Πρόεδρος του Ο.Λ.Α., ας αναλάβουν τις ευθύνες τους, με «νηφαλιότητα».-
Ο κ. Πρόεδρος του Ο.Λ.Α., στο τελευταίο Δελτίο τύπου που εξέδωσε, υπερβαίνοντας ακόμη και τις αρμοδιότητές του, εξαγγέλλει πρωτοβουλίες και επιχειρεί να πείσει τους πάντες ότι είναι ο απόλυτος εκφραστής της τάξης και της νομιμότητας! Ως προς αυτό μάλιστα … «δεν καταλαβαίνει τίποτα»! Ειδικά ως προς το τελευταίο, συμφωνούμε απόλυτα με τον κ. Πρόεδρο! Δεν κατάλαβε τίποτε!
Ακόμη και στο παραμύθι με τον βοσκό και τα πρόβατα, το …«ψευδώς» επαπειλούμενο, γίνεται κάποια φορά, σκληρή πραγματικότητα!
Το «ΖΕΦΥΡΟΣ» αποχωρεί άμεσα από την γραμμή Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη, προκειμένου να εξυπηρετήσει ακτοπλοϊκές ανάγκες στο Ιόνιο πέλαγος. Το πλοίο «ΣΑΟΝΗΣΟΣ» θα ακολουθήσει σε λίγες ημέρες.
Όσο για το ΣΑΟΣ 2, θα παραμείνει στη γραμμή, μέχρι να ολοκληρώσει αποκλειστικά, ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΟΝΟ, αυτές που απορρέουν δηλαδή, από την ισχύουσα σύμβαση με το Υπουργείο, μέχρι το 2019.
Όπως καταλαβαίνει ελπίζουμε, αυτή τη φορά, ο κ. Πρόεδρος του Ο.Λ.Α., και κάθε άλλος «δραστήριος», όπως ο κ. Δήμαρχος Σαμοθράκης, πρέπει να επισπεύσουν τις εξαγγελλόμενες πρωτοβουλίες τους, ώστε να φέρουν σύντομα στο νησί μας, μια … πιο «αξιόπιστη» εταιρεία. Θα προτείναμε δε, να φροντίσουν για την εξασφάλιση ΔΥΟ τουλάχιστον εταιρειών για να μην ξαναπαρουσιαστούν φαινόμενα … «επιχειρηματικής και μονοπωλιακής ομηρίας».
Αφού τους ενοχλεί, και μόνο ότι ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ, …τους απαλλάσσουμε από την παρουσία μας, παρά το γεγονός ότι η απόφαση αυτή, δεν ήταν εύκολη για την εταιρεία μας ! «Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν» λοιπόν, για να ξεδιπλώσουν ανεμπόδιστοι τα σχέδιά τους, για το νέο συγκοινωνιακό όραμα της Σαμοθράκης!».

Για το θέμα ανέλαβε πρωτοβουλία ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης, ως πρόεδρος και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αν. Μακεδονίας και Θράκης, να καλέσει τους εμπλεκόμενους να συναντηθούν και να αναζητήσουν κοινά αποδεκτή λύση. Η επιστολή του κ. Λαμπάκη αναφέρει τα εξής:

«Πόσο είναι πρόσφορο να εξελίσσονται συμπλοκές και ανέξοδες συγκρούσεις πάνω στους ταλαιπωρημένους μόνιμους κατοίκους της Σαμοθράκης πρώτιστα και βέβαια στους επαγγελματίες της και τους επισκέπτες;  

Προτείνω καλόπιστα και ήρεμα να μπουν οι λόγχες στις θήκες τους και να βγάλουμε όσο πιο γρήγορα το νησί μας από την εντατική.  

Γιατί ο Δήμος είναι οι ίδιοι οι κάτοικοι και η ιδιοκτησία της SAOS FERRIES, με όλη την αγωνία και τα προβλήματα ταυτόχρονα, είχε οικονομικά οφέλη και επιτέλους σ’ ένα ανοιγέντα πόλεμο πάντα υπάρχει το επόμενο στάδιο της ανακωχής που είναι προτιμότερο από μία πύρρειο νίκη όπου ο νικητής θα είναι ματωμένος.  

Προτείνω και δέχομαι η διοίκηση της SAOS FERRIES και ο δήμαρχος Σαμοθράκης, ο Πρόεδρος του ΟΛΑ και ο Πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ να συναντηθούμε άμεσα (αν κρίνουν ότι αυτό θα συμβάλει θετικά) ώστε με γνώμονα την καλή πίστη να αναζητήσουμε κοινά αποδεκτή λύση».

Δραματική έκκληση του Δήμου Σαμοθράκης για τα σκουπίδια

Εντωμεταξύ η κατάσταση με τα σκουπίδια στο νησί της Σαμοθράκης έχει πάρει δραματικές προεκτάσεις. Ο δήμος Σαμοθράκης βρίσκεται ήδη σε δικαστική διένεξη με την εταιρία SAOS Ferries, η οποία δεν έχει ακόμη τελεσφορήσει, για την άρνηση της εταιρίας να μεταφέρει τα σκουπίδια από το νησί στην Αλεξανδρούπολη (και εν συνεχεία στην Κομοτηνή). Πρόσφατα ο  δήμος Σαμοθράκης εξέδωσε έκτακτη ανακοίνωση για το θέμα από την οποία διαφαίνεται ότι το πρόβλημα εξελίσσεται σε κίνδυνο για τη δημόσια υγεία:

Ε Π Ε Ι Γ Ο Υ Σ Α   Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Ο ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΙ ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ
Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΛΟΓΩ ΜΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟ 27.08.2018

Κ Ρ Ι Ν Ε Τ Α Ι   Ε Κ Τ Α Κ Τ Η

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ

– ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΕ ΥΠΕΡΦΟΡΤΩΜΕΝΟΥΣ ΚΑΔΟΥΣ
– ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΧΡΗΣΗ ΑΝΘΕΚΤΙΚΩΝ ΣΑΚΟΥΛΩΝ ΚΑΛΑ ΚΛΕΙΣΜΕΝΩΝ
– ΝΑ ΜΗ ΕΠΙΛΕΞΟΥΝ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΧΩΡΟΥΣ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗΣ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΕΚΤΟΣ ΟΙΚΙΣΜΩΝ

ΖΗΤΑΜΕ ΑΜΕΣΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΑ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ, ΕΣΤΙΑΤΟΡΕΙΑ, ΚΑΦΕΝΕΙΑ, ΙΧΘΥΟΠΩΛΕΙΑ Κ.Λ.Π. ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΡΙΧΝΟΥΝ
ΦΑΓΗΤΑ, ΝΩΠΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ, ΨΑΡΙΑ, ΛΑΧΑΝΙΚΑ Κ.Λ.Π. ΣΕ ΚΑΔΟΥΣ
ΚΑΘΩΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ Η ΥΓΕΙΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ.

ΚΑΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΑΠΛΕΣ ΤΑΚΤΙΚΕΣ
– ΤΑΙΣΜΑ ΖΩΩΝ ΜΕ ΥΠΟΛΛΕΙΜΑΤΑ ΤΡΟΦΩΝ ΚΑΙ ΑΛΙΕΥΜΑΤΩΝ
– ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΣΕ ΚΗΠΟΥΣ,
– ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ