Στη βουλή το αίτημα των Αγροτικών Συνεταιρισμών Νομού Έβρου από Αν. Δημοσχάκη και Ν. Γκαρά για την ειδική ενίσχυση των καλλιεργητών βάμβακος

Αν. Δημοσχάκης: Ζωτικής σημασίας η στήριξη των βαμβακοπαραγωγών στη διαδικασία καταβολής της συνδεδεμένης ενίσχυσης

Σε Γραπτή Ερώτηση προχώρησε ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της Αστυνομίας Αν. Δημοσχάκης, προς τον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης-Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό, μεταφέροντας το συλλογικό αίτημα των Αγροτικών Συνεταιρισμών Ν. Έβρου, αναφορικά με την οικονομική στήριξη συγκεκριμένων αγροτών-καλλιεργητών βάμβακος.

Με την παρέμβασή του διαβιβάζει και την κοινή επιστολή των τριών (3) Αγροτικών Συνεταιρισμών του Νομού, ήτοι των Α.Σ.Δ.ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ «Η ΕΝΩΣΗ», Ε.Α.Σ. ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ-ΕΒΡΟΥ και Α.Σ.Κ.Γ.Ε. «ΣΟΥΦΛΙΩΤΙΚΑ ΚΕΛΑΡΙΑ», με την οποία ζητούν να καταστεί εφικτή η δυνατότητα διόρθωσης της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης του προηγούμενου

έτους, προκειμένου να στηριχθούν και οι παραγωγοί οι οποίοι δεν κατάφεραν να συγκομίσουν την προβλεπόμενη ελάχιστη στρεμματική απόδοση της καλλιεργητικής ζώνης που ανήκουν (πλαφόν), που ορίζονται τα εκατόν πενήντα (150) κιλά, με αποτέλεσμα να μην τους καταβληθεί η Συνδεδεμένη ενίσχυση.

Υπογραμμίζεται δε, ότι κάθε χρόνο υπήρχε συνεννόηση μεταξύ του ΥπΑΑΤ και του αρμόδιου φορέα, του ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε η ελάχιστη διαφορά που μπορεί να οφειλόταν σε ζυγιστικό, αριθμητικό ή στρεμματικό λάθος γινόταν δεκτή, κατόπιν υποβολής ενστάσεων εκ μέρους των βαμβακοκαλλιεργητών στην συμπληρωματική ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Η δυνατότητα αυτή δεν παρέχεται δυστυχώς μέχρι τώρα και φέτος.

Ο Βουλευτής υπογραμμίζει ότι είναι ζωτικής σημασίας να ισχύσει η διαδικασία των προηγούμενων ετών προκειμένου να αποφευχθεί σημαντική οικονομική ζημιά για τους λιγοστούς αγρότες του Νομού.
Ν. Γκαρά: Η μη πληρωμή της ειδικής ενίσχυσης δημιουρ-γεί τεράστιο οικονομικό πρόβλημα στους αγρότες κι απειλεί τη βιωσιμότητά τους

Ρυθμίσεις για την πληρωμή της Ειδικής Ενίσχυσης των βαμβακοκαλλιεργη-τών στον Έβρο αιτείται από το Υ-πουργείο Ανάπτυξης, με αναφορά που κα-τέθεσε, η Βουλευτής Έβρου και Αν. Τομ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ενημέρωσης & Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσα Γκαρά.

Στην Αναφορά επισυνάπτεται επιστολή των Αγροτικών Συνεταιρισμών Νομού Έβρου, όπου παρουσιάζεται η αδυναμία επίτευξης ικανής ελάχιστης στρεμματικής απόδοσης (150κιλά/στρέμμα) σε κάποια αγροτεμάχια καλλιέργειας βάμβακος στον Νομό. Επιπλέον, κατατίθεται το αίτημα της διόρθωσης της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης έτους 2020, ώστε να καταστούν μη επιλέξιμα αγροτεμάχια, καλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο το πλαφόν της ελάχιστης στρεμματικής απόδοσης.
Σημειώνεται, επιπλέον, ότι η μη πληρωμή της ειδικής ενίσχυσης, μεσούσης της πανδημίας και των περιορισμών που ισχύουν για την αντιμετώπισή της, δημιουργεί τεράστιο οικονομικό πρόβλημα στους αγρότες κι απειλεί τη βιωσιμότητά τους.

Τέλος, επισημαίνεται, ότι η κ. Γκαρά έχει πλείστες φορές αναφέρει το σοβαρό πλήγμα που δέχεται ο πρωτογενής τομέας από την οικονομική και υγειονομική κρίση, τα ελλιπή μέτρα στήριξης της Κυβέρνησης της ΝΔ, και την ανάγκη άμεσης και συνεχούς στήριξης κι ενίσχυσης του αγροτικού κόσμου, καθώς αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυλώνες ανάπτυξης της ελληνικής περιφέρειας και της ελληνικής οικονομίας στο σύνολό της.