Κρίσιμη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ορεστιάδας για τις δομές στο Φυλάκιο

Τέλος η «Επιτροπή Αγώνα», το Δ.Σ. θα αποφασίζει για όλα – Νέα συνεδρίαση τη Μ. Τρίτη

Καμία νέα δομή, καμία πληθυσμιακή επέκταση των υφιστάμενων δομών στο Φυλάκιο και αμετακίνητο στην αρχική του απόφαση στάθηκε το δημοτικό συμβούλιο Ορεστιάδας στο σύνολό του, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής του την περασμένη Τρίτη.

Αποφάσισε ωστόσο την παύση λειτουργίας της Επιτροπής Αγώνα, που αποτελούνταν μόνο από τους επικεφαλής των παρατάξεων, εκφράζοντας την άποψη πως πρέπει να λαμβάνονται πλέον αποφάσεις από την ολομέλεια του δημοτικού συμβουλίου για τις αντιδράσεις και τη συνέχιση του αγώνα, μέχρι την επίτευξη του στόχου.

Αποφάσισε επίσης να καλέσει τους βουλευτές του Έβρου σε νέα συνεδρίαση η οποία ορίστηκε ήδη για τη Μεγάλη Τρίτη 27 Απριλίου, προκειμένου οι κυβερνητικοί βουλευτές να μεταφέρουν στο Σώμα την επίσημη απόφαση της κυβέρνησης με τα απαραίτητα τεχνικά δελτία για όσα σχεδιάζει στις δομές του Φυλακίου. Από τη συνεδρίαση της επόμενης Τρίτης θα κριθούν και οι επόμενες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας απέναντι σ’ αυτούς τους σχεδιασμούς.
Επίσης, οι επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας συμφώνησαν ότι η Επιτροπή Αγώνα έχει πλέον ολοκληρώσει το έργο της και δεν έχει να προσφέρει κάτι άλλο. Ως εκ τούτου, πρότειναν να αναλάβει το δημοτικό συμβούλιο την ευθύνη για λήψη αποφάσεων, αναφορικά με τις επερχόμενες αντιδράσεις. Ο δήμαρχος αποδέχτηκε την πρόταση, κάλεσε όμως άπαντες να διατηρήσουν την ενότητα για να συνεχίσουν τις διεκδικήσεις και τον αγώνα κατά των επιζήμιων κυβερνητικών αποφάσεων για τον τόπο.

Αναλυτικά οι τοποθετήσεις των επικεφαλής παρατάξεων

Στην εισήγηση του θέματος, ο Δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης έκανε μια ιστορική αναδρομή στα γεγονότα, ξεκινώντας από την αρχική δήλωση του Ν. Μηταράκη το Σεπτέμβριο και την επιστολή που του έστειλε 3 μέρες μετά. Είπε ότι η Επιτροπή Αγώνα κατάφερε μια «μικρή νίκη» σχετικά με το ΚΥΤ, ωστόσο εξέφρασε την ανάγκη να συνεχιστεί ο αγώνας των διεκδικήσεων, μέχρι την επίτευξη του τελικό στόχου, δηλαδή καμία πληθυσμιακή επέκταση σε καμία από τις δύο δομές του Φυλακίου. Ξεκαθάρισε δε ότι το μεταναστευτικό είναι θέμα για το οποίο αποφασίζει η κυβέρνηση και όχι η τοπική αυτοδιοίκηση.

Δεύτερη πήρε το λόγο η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Μαρία Γκουγκουσκίδου, η οποία ξεκίνησε την τοποθέτησή της με τα γεγονότα του Μαρτίου 2020, κατά τη διάρκεια των οποίων επισκέφθηκαν την περιοχή κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ε.Ε. οι οποίοι δεσμεύτηκαν για τη θωράκιση των συνόρων. Αφού προχώρησε και η ίδια σε μια ιστορική αναδρομή των γεγονότων, επέρριψε ευθύνες στον κ. Μαυρίδη, προτείνοντας παράλληλα να άρει το Δ.Σ. την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση και τους τοπικούς βουλευτές, μέχρι να πάρουν πίσω την απόφασή τους. Υποστήριξε, τέλος, πως η πρόταση για παραίτηση του Δημοτικού Συμβουλίου μπορεί να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση.

Στη συνέχεια μίλησε ο επικεφαλής της Αυτόνομης Κίνησης Πολιτών “Είναι στο Χέρι Μας” Σάκης Παπανδρέου. Στην τοποθέτησή του είπε πως ως μέλος της Επιτροπής Αγώνα έκανε υποχωρήσεις, προκειμένου να εκφραστεί η ομοψυχία, επικρίνοντας το δήμαρχο για τους χειρισμούς του και για την «πολιτική των επιστολών», όπως είπε. Δήλωσε την αποχώρηση της δημοτικής του παράταξης από την Επιτροπή Αγώνα και επέρριψε ευθύνες για τις εξελίξεις στην κυβέρνηση, τους υπουργούς Μηταράκη και Χρυσοχοΐδη, καθώς και στον περιφερειάρχη Χ. Μέτιο, ενώ συμπέρανε πως αν είχαν γίνει έγκαιρα οι κινητοποιήσεις για όλα τα μεγάλα προβλήματα του δήμου, τότε ίσως η περιοχή να είχε αναβαθμιστεί.

Ο Χρήστος Καζαλτζής, με τη σειρά του, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως λειτουργεί προσχηματικά ότι δήθεν επικοινωνεί με την τοπική κοινωνία, προχωρώντας όμως ακάθεκτη στο σχεδιασμό της. Υποστήριξε την πρόταση για παραίτηση του δημοτικού συμβουλίου, ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη συνέχιση λειτουργίας και τους στόχους της Επιτροπής Αγώνα.

Ακολούθως ο Παναγιώτης Σιανκούρης εξέφρασε την απογοήτευσή του από τους τοπικούς βουλευτές και τις κινήσεις της κυβέρνησης, υποστήριξε τη συμβολή του στην Επιτροπή Αγώνα, τάχθηκε υπέρ της παραίτησης του δημοτικού συμβουλίου και είπε πως πρέπει να γίνουν κι άλλες πιο δυναμικές κινητοποιήσεις, με νέες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, καθώς ο κόσμος είναι έτοιμος να «γεμίσει την πλατεία αν χρειαστεί», όπως υποστήριξε.

Τέλος, εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης, ο Κώστας Ζαλουφλής έκανε μια γενικότερη αναφορά στις πολιτικές που οδηγούν στους πολέμους, τη μετανάστευση και την προσφυγιά, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως θέλει να κάνει όλη τη χώρα μια απέραντη φυλακή, ενώ αντιτάχθηκε στο ενδεχόμενο παραίτησης του δημοτικού συμβουλίου, εκφράζοντας την άποψη πως αυτό θα σήμαινε ότι παρατούν τον αγώνα, κάτι που εναντιώνεται στις πεποιθήσεις του ΚΚΕ.