«Σταθμός» παράτυπων μεταναστών το δάσος της Τσίγγλας στο Διδυμότειχο

Mε μια φωτογραφία, η αντιδήμαρχος Διδυμοτείχου Στέλλα Θεοδοσίου-Ζυγογιάννη παρουσιάζει τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στον Έβρο, από τους δεκάδες ή και εκατοντάδες πρόσφυγες ή και μετανάστες που περνούν καθημερινά τα σύνορα. Ένα φωτογραφικό στιγμιότυπο που περιποιεί μεγάλη ντροπή για πολλούς λόγους μοιράζεται τις τελευταίες ημέρες στο διαδίκτυο και δείχνει ότι το περιαστικό δάσος της Τσίγγλας στο Διδυμότειχο αποτελεί σταθμό διερχόμενων παράτυπων μεταναστών και προσφύγων.

Από την εικόνα είναι προφανές ότι στο δασάκι καταλύουν προσωρινά, άνθρωποι που διερχόνται τον ποταμό Έβρο και αναζητούν την τύχη τους στην ενδοχώρα της Ελλάδας και εν συνεχεία στην Ευρώπη, ωστόσο γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι ο αριθμός τους είναι πολύ μεγάλος.

Η κ. Θεοδοσίου-Ζυγογιάννη, δημοσιεύοντας φωτογραφία από την Τσίγγλα Διδυμοτείχου, αναφέρει «Σημειωτέον ότι, κοιτώντας κανείς καλύτερα και εστιάζοντας λίγο πέρα από το προφανές της εικόνας, μπορεί να διακρίνει την αγωνία και το φόβο αυτών των ανθρώπων, παιδιά, γυναίκες, άνδρες κάθε ηλικίας, που αναγκάζονται να κοιμούνται τα βράδια σε σακούλες σκουπιδιών για να προστατευτούν απ΄το κρύο, ενώ πετούν τα βρεγμένα και βρώμικα ρούχα τους με την ελπίδα να προχωρήσουν καθαρότεροι στη νέα ζωή τους» όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

Η δήλωση της διοίκησης του Δήμου Διδυμοτείχου αναφέρει ότι «θα επέμβει άμεσα στον σημείο αλλά οι δημότες πρέπει να είναι προσεκτικοί ειδικά τις νυχτερινές ώρες», όμως η μεγάλη εικόνα, φυσικά, δεν θα αλλάξει. Και αυτή είναι που πρέπει να προσέξουν οι ιθύνοντες επικεντρώνοντας στη διαχείριση των ροών με τρόπους νομικά και πολιτισμικά ορθούς και βέβαια σύμφωνα με όσα επιτάσσει το Διεθνές Δίκαιο και οι Συνθήκες που έχει υπογράψει η Ελλάδα.